MONO (08/03/13) KYTTAΡΟ

Με καθυστέρηση 15  λεπτών (το λεγόμενο ακαδημαικό τέταρτο) απο την προβλεπόμενη ώρα που άνοιγαν και επίσημα οι πόρτες, έφτασα στο Κύτταρο.

Η προσέλευση του κόσμου σε σχέση με αυτό που περίμενα ήταν ασθενής, γεγονός όμως που διαψεύστηκε με την είσοδό μου σε αυτό, καθώς κόσμος βρισκόταν παντού, κόσμος που αυξανόταν ασφυκτικά όσο περνούσε η ώρα.

Η εμφάνιση των ΜΟΝΟ το βράδυ της Παρασκευής στο Κύτταρο, ήταν απο εκείνες τις πραγματικά σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες οι λέξεις φθινουν. Συνοπτικά λοιπόν, όποιος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί για τους φ-χ-ψ λόγους , έχασε αναμφίβολα μια απο τις καλύτερες μέχρι στιγμής συναυλίες του τρέχοντος έτους. Όποιος προσπαθήσει δε, να περιγράψει τι βιώσαμε, θα το προσεγγίσει τουλάχιστον επιδερμικά.

Οι ΜΟΝΟ χωρίς πολλές συστάσεις και φιοριτούρες, δημιουργήθηκαν το 1999 στο Τόκιο. Έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει 6 studio album, με πιο πρόσφατο το “For My Parents” του 2012, ενώ έχουν περιοδεύσει σε Ασία, Αμερική, Ευρώπη.

Επειδή όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας περάσουμε στο παρασύνθημα.

Ώρα 22.25 και  σε μια άρτια εξοπλισμένη σκηνή εμφανίζεται το τετραμέλες σύγκρότημα απο την Ιαπωνία, με τους 2 κιθαρίστες καθισμένους στα αριστέρα και δεξιά της σκηνής.  Με την πρώτη νότα του “Legend”, τα χείλη των παρευρισκομένων σφράγιζουν  ευλαβικά . Η πρώιμη ανατριχίλα διαδέχεται την συγκίνηση και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ , ενώ το νιώθω βαθιά  στο πετσί μου είναι,  ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ.

15 χρόνια συνεχούς μουσικής παρουσίας και οι MONO εμφανίζονται πιο ώριμοι (μουσικά) απο ποτέ, πιο δεμένοι απο ποτέ. Εγκαταλείποντας  τα στεγανά της ατομικότητας τους . λειτουργούν ενιαία σαν σύνολο. Από τα shoegaze σημεία, μέχρι την minimal  αισθητική και απο τη ρομαντική – νοσταλγική διάθεση, μέχρι τα βίαια κιθαριστικά ξεσπάσματα, οι MONO  είναι πολλά παραπάνω απο ένα ακόμα post – rock συγκρότημα, είναι ένας  καταιγισμός συναισθηματών, ένας χείμαρρος που σε παρασέρνει.

Η εμφανισή τους μπορεί μόνο να παρομοιασθεί με ένα φόρο τιμής σε μια ξεχασμενή παιδική ηλικιά  και σε μια πραγματικότητα τόσο επίπονη, όσο το δέρμα σου.

Mono setlist
Legend
Burial at Sea
Dream Odyssey
Pure As Snow
Follow the Map
Unseen Harbor
Ashes in the Snow
Halcyon
Everlasting Light

photos: Ειρήνη Σταματογιαννοπούλου

508