Ten, Soundtruck, Cyanide 4 (01/03/12) ΚΥΤΤΑΡΟ

Ακόμη αντηχούν στα αυτιά μου οι αποθεωτικές ιαχές όλων μας που βρεθήκαμε στη συναυλία στο φιλόξενο χώρο του KYTTARO Live Club της Αθήνας, για την πρώτη συναυλία των Ten στην Ελλάδα με support 2 ελληνικές μπάντες, τους Soundtruck και τους Cyanide 4.

Πρώτη εικόνα μπαίνοντας νωρίς-νωρίς στο χώρο, η αρκετά απογοητευτική η προσέλευση των μουσικόφιλων. Ας είναι όμως, η εικόνα από το merchandise για τις μπάντες ήταν αρκετή για να διασκεδάσει τις ανησυχίες μου αφού ήταν πλούσιο με cds  και μπλουζάκια τα οποία, απ’ ότι πρόσεξα μέχρι το τέλος του τρίωρου event, τιμήθηκαν δεόντως.

Στις 9 μμ λοιπόν, οι Sleaze/Glamsters (πράγμα ακόμη πιο ιδιαίτερο και σπάνιο για τα δικά μας δεδομένα) Cyanide 4 ξεκίνησαν δυναμικά το set τους –και είναι κρίμα- μπροστά σε λιγοστούς παρόντες, παρουσίασαν συνθέσεις από το εξαιρετικό “Every Day is a Masquerade” που κυκλοφόρησε πέρυσι και από το πρώτο demo τους του 2009.

Οι 4 τους, δηλαδή οι G.A Sinn (κιθάρα-φωνή), Nasty George (bass), Joxnyy Slutt (κιθάρα) και Alex Rated (drums), έπειτα από τις 2 προηγούμενες φορές που τους παρακολούθησα με τους Crashdiet και τους Scorpions, για δεύτερη φορά στη μεγάλη τους συναυλία στην Θεσσαλονίκη (στις 7.6.12 μαζί με τους Over The Rainbow και τον Gakis & The Troublemakers), εμφανίστηκαν ωριμότεροι, καλοπροβαρισμένοι, και το μέλλον τους τοποθετεί σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, αρκεί να συνεχίσουν τη δουλειά με συνέπεια και να  είναι προσγειωμένοι.

Cyanide 4 setlist:
Live the Life
F.F.L.
Anything for Fun
Temptation Failed
Midnight heat
Innocent Alibi
Love Me When I’m Dead
Dig Up Her Bones (Misfits cover)
Hide In the Shadow

Ακολουθούν οι εξαιρετικοί southern rockers, SoundtrucK, που “πάρκαραν” το μουσικό φορτηγό τους επί σκηνής του Κυττάρου για δεύτερη φορά το 2013, έπειτα από τη βραδιά παρουσίασης του δισκογραφικού τους ντεμπούτου στις 18 Γενάρη.

Tο συγκεκριμένο cd το έχω “λιώσει”, αλλά νομίζω πως σε κάθε εμφάνιση τους οι συνθέσεις απογειώνονται κυριολεκτικά από τους Νίκο Μελά στη φωνή (“καμπάνα”, με όγκο, έκταση και ισχύ…), συνεπικουρούμενος από τους Βασίλη Παναγόπουλο και Γιώργο G.B Μπουνταλή στις κιθάρες (τρελό κιθαριστικό δίδυμο σε παίξιμο και εμφάνιση), τους μετρονόμους στο μπάσο, Δημήτρη Lykos Λυκάκη και στα “πετσιά” με τον “τυμπανοβασανιστή” Άλεξ Παπαλεξίου, που έδωσαν για μία ακόμη φορά απτές εικόνες και ακούσματα του μουσικού ταλέντου  και του πάθους τους για τη μουσική που υπηρετούν και γουστάρουν.

Soundtruck setlist:
Feels Like Home
Ride On
Take It Easy
God Damned
On the Run
Wishing Well
Sweet Little Baby
High
Goliath
Straight to Hell

Και είχε φτάσει πλέον η στιγμή που οι περισσότεροι περιμέναμε –ανάλογα και την ηλικία μας- χρόνια: η εμφάνιση της μελωδικής μπάντας από την Αγγλία των ΤΕΝ!

Με μία σύντομη εισαγωγή-λογύδριο ο αγγλοκύπριος manager της μπάντας Jason Thanos υποσχέθηκε πως θα ξαναφέρει τον Gary Hughes για μία συναυλία, που θα περιλαμβάνει συνθέσεις προσωπικές καθώς και τραγούδια από συνεργασίες που καλλιτέχνης έχει κάνει με άλλους μουσικούς του χώρου.

Αυτό από μόνο του άνοιξε την όρεξη του κοινού και μετά τις τελευταίες νότες από το Black Hole Sun των Soundgarden η μπάντα εισέβαλε στην σκηνή με το Arabian Knights από το τελευταίο αριστούργημα “Heresy and Creed”  και για τις επόμενες δύο ώρες συνεπήρε το κοινό που είχε επιτέλους γεμίσει το χώρο. Ti κι αν η πλούσια, βοστρυχωτή κόμη του Gary Hughes είναι πλέον “σεληνιακό τοπίο”, οι χαμηλές και μεσαίες νότες κυριαρχούν…

Πραγματικά, η παρουσία τους δικαίωσε κάθε μακροχρόνια αναμονή, με εμφάνιση που είχε όλα τα χαρακτηριστικά που αναμένει ο ρέκτης του μελωδικού χώρου: εκπληκτικά φωνητικά, κιθάρες που δεν αρκούνταν σε δεξιοτεχνικά solos αλλά προσέθεταν μελωδικές γραμμές και ιδιαίτερα στις δισολίες, στακάτες μπασογραμμές, τύμπανα ευφάνταστα χωρίς να παρεκκλίνουν από το ρυθμό, με απαραίτητο συμπλήρωμα της μελωδίας τα πλήκτρα.

Στο δε τέλος της συναυλίας σχηματίστηκε μία ουρά από οπαδούς της μπάντας για αυτόγραφα, υπογραφές σε cd, αφίσες, μπλουζάκια και όταν μετά από αρκετή ώρα  τελείωσε η  αλληλεπίδραση αυτή, η διασκέδαση μεταφέρθηκε σε γνωστό club της πόλης.

Μία εξαιρετική βραδιά με τις εμφανιζόμενες μπάντες να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και ικανοποιούν τους φίλους της καλής μουσικής!

Ten setlist:
Arabian Knights
Gunrunning
Spellbound
Ten Fathoms Deep
Book of Secrets
The Lights Go Down
Endless Symphony
The Hourglass and the Landslide
The Robe
Love Song
Black Shadows
After the Love Has Gone
Valentine
Unbelievable
Red
The Name of the Rose

Photos: Αναστασία Βερτεούρη

505