KATATONIA

Το “Dead End Kings”, ο ένατος Katatonia δίσκος, έχει πια μείνει στο μυαλό των ακροατών ως ακόμα ένα κλασσικό album του Σουηδικού συγκροτήματος. Τι καλύτερο λοιπόν από μια ακόμα επίσκεψη από το αγαπημένο του Ελληνικού κοινού όνομα του σκοτεινού ήχου. Λίγο πριν από το Αθηναϊκό live τους, o Anders Nyström ξέκλεψε λίγο από τον χρόνο του για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Γεια σου Anders, μόλις που έχετε ολοκληρώσει ένα ενδιαφέρον μέρος της παγκόσμιας περιοδείας σας. Όλα καλά;
Λοιπόν, όλα τα καλά έχουν και τα αρνητικά τους. Τουλάχιστον αυτό λέει ο Bret Michaels (γέλια). Όχι, σοβαρά τώρα, ήταν πολύ καλά. Η δουλειά με την οποία καταπιαστήκαμε τα τελευταία χρόνια απέδωσε, κι έτσι τώρα διανύουμε ένα πολύ καλό κεφάλαιο της ιστορίας μας, τον “Dead End Kings” κύκλο, με πολύ δουλειά ακόμα να αναμένεται. Υπάρχουν ακόμη μέρη που δεν έχουμε επισκεφτεί και πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Το “Night is the New Day” ήταν το πιο σκοτεινό album που βγάλατε ποτέ μέχρι εκείνη την στιγμή. Δεν νομίζεις ότι το “Dead End Kings” βουτάει ακόμα πιο βαθιά;
Δεν μπορώ να πω πως το βλέπω σκοτεινότερο, σίγουρα όμως θα το αποκαλούσα απλά σκοτεινό. Βέβαια δεν έχει και τόση σημασία το τι νομίζω εγώ. Αυτό εξαρτάται από τον κάθε ακροατή του album ξεχωριστά, η αλήθεια δεν μπορεί να βρεθεί στο αντικειμενικά σωστό ή λάθος. Έχω μάθει πως όταν βλέπω ένα album σαν σκοτεινό, δεν σημαίνει το ίδιο και για κάποιον άλλο, ή αντίστοιχα μπορεί να αποτελεί περισσότερο σκοτεινό δίσκο σε κάποιον άλλο. Είναι κάτι που θέλει σκέψη.

Η διαδικασία δημιουργίας του ήταν διαφορετική από του προκατόχου του;
Ήταν μια περισσότερο συγκεντρωμένη και συνεργατική προσπάθεια. Προσωπικά βρήκα τον δρόμο πίσω στην δημιουργική μου θέση ξανά, δεν παρακολουθούσα την διαδικασία από μακριά, όχι όπως τα τελευταία χρόνια δηλαδή. Ο Jonas είναι ο αγνός συνθέτης απ’ τη φύση, εμφανίζει μια πληθώρα ιδεών συνέχεια, αυτές βρίσκουν τον τρόπο να γίνουν τραγούδια κι εγώ είμαι ο ενδιαφερόμενος για να φέρει όλα τα υλικά μαζί, ψάχνοντας μια φινέτσα, προσπαθώντας να προσθέσω τα μπαχαρικά και τη γεύση όπου μπορώ. Έτσι έχουμε έναν ευρύτερο τρόπο για να ολοκληρώσουμε τις δουλειές μας αυτή την εποχή. Ορισμένα από τα τραγούδια τα παραδίδουμε στο σύνολο ολοκληρωμένα, άλλα τα μοιραζόμαστε ανολοκλήρωτα ώστε να προσθέσουμε ότι μπορούμε. Επίσης έχουμε έναν νέο φοβερό συνθέτη στην ομάδα, τον Per ‘Sodo’ Eriksson. Συνείσφερε με ένα κομμάτι για το νέο μας album και σίγουρα θα το ξανακάνει σε μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον.

Τι συμπεραίνεις από το αποτέλεσμα του δίσκου;
Σίγουρα δεν είναι για εμένα το “Black Album” μας ή το “Reign in Blood” μας και ούτω καθεξής. Είμαι ικανοποιημένος με το να αφήνεται στους οπαδούς μας αυτό το θέμα. Απ’ όσο μπορώ να αναμειχθώ σ’ αυτό, μπορώ να πω πως αποτελεί ότι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε καθώς και ότι θα αντιστεκόμασταν στην κυκλοφορία του στην περίπτωση που δεν το υποστηρίζαμε 100%.

Μπορεί δηλαδή να είναι και ο καλύτερος δίσκος σας;
Αν αναλογιστείς όλες του τις πτυχές, δηλαδή την σύνθεση, τις επιδόσεις, την παραγωγή και το artwork, αν τα βάλεις όλα μαζί για μια αξία, τότε πιστεύω ότι ναι, είναι η καλύτερη δουλειά μας. Όμως με αυτά υπ’ όψην, υπάρχουν ξεχωριστά τραγούδια, επιδόσεις, παραγωγές και artworks από το παρελθόν μας που είναι το ίδιο καλά. Γι’ αυτό και το καλύτερο album των Katatonia θα ήταν μια συλλογή.

Ξεχωρίζεις κάποιο κομμάτι του;
Η απάντηση σ’ αυτό αλλάζει καθημερινά, ανάλογα φυσικά από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι. Μερικά τραγούδια μου δίνουν περισσότερα όταν τα παίζουμε live, άλλα μου κάνουν περισσότερο όταν τα ακούω με ακουστικά στο σπίτι ή σε κάποια περιοχή από την οποία περνάω καθώς περπατάω μόνος μου μέσα στη νύχτα. Το περιβάλλον επηρεάζει πολύ την εμπειρία μου κατά την ακρόαση.

Πως επιλέξατε την Silje Wergeland των The Gathering για συνεργασία;
Είναι φίλη απ’ τα παλιά, η φωνή της είναι υπέροχη και θέλαμε κάποια που να μην είναι τόσο πασιφανής. Επίσης, εκείνη δέχτηκε με ευχαρίστηση οπότε όλα μας έδειχναν το πράσινο φως.

Σε λίγες ημέρες θα βρίσκεστε και πάλι στην Ελλάδα. Τι εντυπώσεις έχετε από προηγούμενες συναυλίες σας εδώ;
Καλές, φιλικές και ζεστές στιγμές. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι άνθρωποι από εδώ επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές.

Τι περιμένετε απ’ αυτό το live;
Πάντα δεν βλέπουμε την ώρα να παίξουμε εκεί. Σπάνια βρίσκουμε άλλο κοινό που τραγουδά μαζί μας τόσο πολύ σε άλλα μέρη.

Δύο χρόνια πριν πραγματοποιήσατε μια επετειακή περιοδεία για το “Last Fair Deal Gone Down”. Σκέφτεστε να κάνετε κάτι παρόμοιο φέτος με το “Viva Emptiness”;
Είναι πιθανό να κάνουμε κάτι παρόμοιο με τότε κατά το τέλος του χρόνου που διανύουμε. Αυτό φυσικά θα γίνει αν η δισκογραφική μας εκδόσει ξανά τον δίσκο, κάτι για το οποίο έχουμε έναν και μοναδικό όρο. Θα πρέπει το mixing και το mastering να γίνει από την αρχή. Συμβιβαστήκαμε πολύ με αυτό το album οπότε υπάρχουν και πολλά περιθώρια διόρθωσης. Για να μην παρεξηγηθώ, οι live αποδόσεις των κομματιών είναι άριστες, απλά είναι άτυχο το γεγονός που θέλει τον δίσκο να υποφέρει από κακή ηχογράφηση και μίξη. Ευτυχώς τώρα πια είναι εύκολο να βελτιώσεις τέτοιου είδους πράγματα. Απλά θέλω να στέκεται δίπλα στα υπόλοιπα albums μας χωρίς να είναι κατώτερο από κάποια άποψη.

Έχεις κάποιον προσωπικό στόχο σαν μουσικός;
Νομίζω υπάρχουν μικρότερα από τους Katatonia αντικείμενα που πρέπει να επιτευχθούν στον δικό τους χρόνο. Κοιτάζοντας όμως με μια γενική ματιά θέλω να στέκομαι ικανοποιημένος με κάθε μου προσπάθεια, να παραμένω υγιείς όσο αυτό είναι δυνατόν και, αν αυτό μπορεί να συμβεί, να αφήσω το στίγμα μου σε αυτή την ύπαρξη πριν τελειώσει ο χρόνος μου.

Σ’ ευχαριστώ πολύ Anders. Θες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς σας;
Πάντα ήσασταν οι πρώτοι. Θα σας δούμε σύντομα.

235