GREAT WHITE

Οι XYZ ήταν, και εξακολουθούν να θεωρούνται, ένα από τα καλύτερα heavy rock σχήματα στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, αρχές του ‘90. Ο ήχος τους ήταν βαρύτερος από τις περισσότερες hair metal μπάντες του τότε και αποτελούνταν από σπουδαίους μουσικούς. Ο Terry Ilous είναι χωρίς αμφιβολία ένας πολύ χαρισματικός τραγουδιστής! Με τους XYZ, κυκλοφόρησε δύο φανταστικά άλμπουμ, το ομότιτλο το 1989 και το πιο bluesy “Hungry”, το 1991. Τα τελευταία χρόνια τον βρίσκουμε σαν βασικό τραγουδιστή των άλλων μεγάλων γερόλυκων, των Great White! Την χρονιά που μας πέρασε οι Great White επανήλθαν στα μουσικά δρώμενα με το πολύ καλό “Elation”. Παρακάτω θα διαβάσετε κάποια αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα που ο Terry μου εξομολογήθηκε σχετικά με τους Great White, τα μελλοντικά τους σχέδια καθώς επίσης και για την άλλη του μεγάλη αγάπη τους XYZ!

Γεια σου Terry, είναι πραγματικά μεγάλη τιμή να σε έχουμε εδώ στο Rockway για αυτή τη συνέντευξη! Κατ ‘αρχάς, θα ήθελα να σε συγχαρώ για την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ των Great White! Λοιπόν, είσαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του νέου άλμπουμ; Κατά τη γνώμη μου, καταφέρατε να δώσετε στο “Elation” έναν αέρα των παλιών Great White με κάποια στοιχεία XYZ!
Γεια σου, Βασίλη! Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Ναι, είμαι πολύ χαρούμενος με το νέο CD! Ήταν μια μεγάλη εμπειρία να δουλεύω με αυτούς τους ταλαντούχους μουσικούς. Κάθε φορά που δουλεύω με νέους ανθρώπους, προσπαθώ πάντα να μάθω από αυτούς, δεδομένου ότι θα με ωφελήσει και εμένα επίσης. Ο Mark είναι ένας πολύ ταλαντούχος μουσικός που μπορεί να γράψει όχι μόνο μουσική, αλλά βασικά μελωδία! Ο Michael από την άλλη έχει τη δυνατότητα να δει ένα τραγούδι μέσα στο μυαλό του από την αρχή μέχρι το τέλος του μόλις ξεκινήσει να το συνθέτει! Οι Scotty και Audie είναι και οι δυο τους πολύ καλοί μουσικοί και δένουν την μπάντα! Φυσικά η συμμετοχή μου στη μπάντα φέρνει και τη δική μου εμπειρία, γι’ αυτό μπορείτε να ακούσετε κάποια στοιχεία των XYZ. Μην ξεχνάς ότι συν-έγραψα όλα τα τραγούδια του CD. Πάντα συμμετέχω στη δημιουργική διαδικασία του CD, από το να γράφω μουσική μέχρι να συνθέτω τους στίχους.

Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον να αντικαταστήσει τον τραγουδιστή των Great White; Πιστεύεις ότι μετά από δύο χρόνια οι οπαδοί του Great White αρχίζουν και σε αποδέχονται ως τον τραγουδιστή της μπάντας;
Δεν είναι ποτέ εύκολο να αντικαταστήσεις έναν τραγουδιστή και δεν έχει σημασία πόσο καλός είναι αυτός ο τραγουδιστής! Οι οπαδοί μιας μπάντας έχουν κάτι γνώριμο στο μυαλό τους και η οποιαδήποτε αλλαγή είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση! Το γνώριζα όταν μπήκα στους Great White και γι’ αυτό το λόγο όταν τραγουδάω τα κλασικά Great White τραγούδια βαδίζω στην βασική δομή και μελωδία τους! Ένα πράγμα που θέλω να πώ είναι πως ποτέ δεν έχω δοκιμάσει να κοινοποιήσω τον προηγούμενο τραγουδιστή, αλλά σέβομαι την προϊστορία του. Δεν είναι η πρώτη φορά που μου ζητήθηκε να αντικαταστήσω έναν γνωστό τραγουδιστή. Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους που δεν επιλέχθηκα να είμαι ο βασικός τραγουδιστής στους Foreigner ή τους Journey. Λατρεύω αυτούς τους τραγουδιστές που σέβονται το έργο τους, αλλά με την ίδια λογική δεν θα είμαι ποτέ κλώνος κάποιου. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί κλασσικοί τραγουδιστές έχουν αντικατασταθεί. Για παράδειγμα ο Dio αντικατέστησε τον Ozzy, ο Coverdale αντικατέστησε τον Gillan, ο Brian Johnson αντικατέστησε τον Bon Scott και ας μην ξεχνάμε τον Arnel Pineda που αντικατέστησε τον Steve Perry, και ο κατάλογος συνεχίζεται…

“I’ve Got Something” & “Hard To Say Goodbye” είναι τα δύο τραγούδια που επιλέχθηκαν ως video-clip από την νέα σας κυκλοφορία. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, και τα δυο είναι απλά φανταστικά! Ήταν ομαδική η επιλογή των δυο αυτών τραγουδιών και μπορείς να μας πεις αν θα υπάρξει και άλλο video-clip από το άλμπουμ σας στο εγγύς μέλλον;
Ναι, ήταν μια απόφαση από όλη την μπάντα, αλλά ήταν δύσκολο να αποφασιστεί! Wow! Αγαπώ όλα αυτά τα τραγούδια. Στο εγγύς μέλλον ίσως υπάρξει και άλλο, προς το παρόν, είμαστε στην προώθηση του single “Hard To Say Goodbye”.

Τότε ήταν τα metal περιοδικά και το MTV, σήμερα είναι το facebook το twitter και όλα αυτά τα ηλεκτρονικά μέσα! Είσαι ένας μουσικός που έζησε και τις δύο πλευρές, πιστεύεις ότι στις μέρες μας είναι πιο εύκολο να προωθήσει κάποιος την δουλειά του ως μουσικός;
Νομίζω ότι είναι εύκολο, για τις μπάντες, να έρθουν πιο κοντά στους οπαδούς τους, αλλά δεν νομίζω ότι είναι πιο εύκολο γενικά. Τότε, τα συγκροτήματα δεχόταν σημαντικές κριτικές, από περιοδικά όπως το Kerrang, ή Circus κ.α., και απογειωνόταν η καριέρα τους, και φυσικά και με την πολύτιμη βοήθεια του MTV. Σήμερα, οι fans εμπλέκονται πολύ περισσότερο με τους καλλιτέχνες από ό, τι πριν, το YouTube είναι το νέο MTV και το Facebook αντικαθιστά όλα τα περιοδικά Rock. Μέσα από τα νέα ηλεκτρονικά μέσα που έχω άμεση πρόσβαση στους θαυμαστές μου και μπορώ να μεταφέρω ένα μήνυμα αμέσως!

Όταν είσαι στην σκηνή με τους Great White, το κοινό σου ζητάει να τραγουδήσεις κάποια τραγούδια από τους XYZ;
Ναι, αυτό συμβαίνει και ευχαριστώ πάντα τους θαυμαστές μου! Οφείλω να ομολογήσω ότι οι XYZ ήταν πάντα μια υποτιμημένη μπάντα με μια τεράστια βάση οπαδών γι’ αυτό πάντα νοιώθω κολακευμένος όταν κάποιος ζητάει να παίξω ένα τραγούδι που έγραψα.

Η συμφωνία με την Frontiers σίγουρα είναι μεγάλη επιτυχία για ένα συγκρότημα. Είναι εύκολο στις μέρες μας για μια μπάντα να κλείσει εύκολα δισκογραφικό συμβόλαιο;
Εξαρτάται από τι εννοείς καλή συμφωνία; Ένα καλό συμβόλαιο είναι όταν μια μπάντα πληρώνεται καλά για αυτό που κάνει καλύτερα, για την μουσική τους, και το CD προωθείται σωστά. Αυτό συμβαίνει σπάνια! Οι περισσότερες εταιρείες μπορεί να υπόσχονται πολλά, αλλά πληρώνουν λίγα και δεν προωθούν το CD σωστά. Αυτός είναι ο λόγος για μια μπάντα να είναι πάντα έτοιμη για όλα και να προσλάβει δικό της promotion manager καθώς επίσης και την δική της ραδιοφωνική ομάδα προώθησης. Μια εταιρεία είναι ένα εργαλείο, αλλά δεν είναι το μόνο εργαλείο.

Το ερώτημα τώρα είναι: τι έχουμε να περιμένουμε από τους Great White στο μέλλον και μετά από αυτό το πολύ καλό άλμπουμ;
Αυτή τη στιγμή επείγει η προώθηση του νέου μας single, “Hard To Say Goodbye”! Το θετικό είναι πως οι οπαδοί αντέδρασαν θετικά και γενικότερα η μουσική βιομηχανία έχει αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια μας! Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ο στόχος μας είναι όσο το δυνατόν θετικότερες αντιδράσεις! Γι ‘αυτό έχουμε τη δική μας ομάδα promotion managers!

Οι XYZ ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας σου. Υπάρχει κάποια πιθανότητα να δούμε ξανά τους XYZ ζωντανά ή με κάποιο νέο άλμπουμ;
Δεν είμαι σίγουρος. Προς το παρόν, εγώ θα επικεντρωθώ στους Great White. Οι XYZ έχουν αρκετά ηχογραφημένα live και στούντιο κομμάτια που ποτέ δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κάποιο άλμπουμ. Ο Pat και τα υπόλοιπα παιδιά θέλουν να τα κυκλοφορήσουν κάποια στιγμή. Δεν μπορώ να τους αρνηθώ, είμαστε αδέρφια και όχι μόνο συνεργάτες, αλλά οι Great White είναι ο στόχος μου αυτή τη στιγμή. Πάνω στο θέμα αυτό να σου πω πως πριν από την ένταξή μου στους Great White δούλευα σε 2 νέα CD και δεν έχω το χρόνο να τα τελειώσει.

Σε αυτό το σημείο, οφείλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη και να σου ευχηθώ ότι καλύτερο για το μέλλον!
Σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη, ανυπομονώ να σε συναντήσω και από κοντά. Πραγματικά, εκτιμώ την υποστήριξή σας. Ευχαριστώ και ότι καλύτερο.

751