KOTIPELTO & LIIMATAINEN: “Blackoustic”

Για το εν λόγω project μου είχε μιλήσει ο Kotipelto στη συνέντευξη που του είχα πάρει το καλοκαίρι του 2010, ενώ για την επίσημη κυκλοφορία του αναφέρθηκε ένα μόλις χρόνο μετά, στην προ λίγων μηνών κουβέντα που είχαμε. Και στις δύο περιπτώσεις, ένα ακουστικό ντουέτο διασκευών μου φαινόταν εξαιρετικά αδιάφορο.

Jani Liimatainen (ex- Sonata Arctica) και Timo Kotipelto (Stratovarius) ενώνουν λοιπόν τις δυνάμεις σε ένα εγχείρημα που το αρχικό πλάνο προέβλεπε μια σειρά live εμφανίσεων, η οποία κατέληξε στην κυκλοφορία του “Blackoustic”.

Ο δίσκος ξεκινάει με το “Sleep Well”, μέσα από το τελευταίο (μέχρι στιγμής) solo πόνημα του Timo, με τίτλο “Serenity” και συνεχίζει με μια διασκευή στο “Out In the Fields” του Gary Moore. Ακολουθούν τα “Black Diamond” (Stratovarius), “My Selene” (Sonata Arctica) και “Behind Blue Eyes” (The Who) και η γενική πρώτη εικόνα είναι πως το cd ακούγεται ευχάριστα μεν, αλλά δεν έχει να προσφέρει και κάτι το ιδιαίτερο. Σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον η διαφορετική προσέγγιση κάποιων συνθέσεων, αλλά ως εκεί.

Συνέχεια με το “Hunting High and Low” των Stratovarius, του οποίου η διασκευή μου άρεσε αρκετά, ενώ αμέσως μετά βρίσκουμε μια νέα (συμπαθέστατη) σύνθεση που ακούει στο όνομα “Where My Rainbow Ends”. Η ακουστική version του “Speed of Light” (Stratovarius) παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με το “Perfect Strangers” (Deep Purple) που παίρνει τη σκυτάλη να δίνει λίγο περισσότερο “γκάζι”, χωρίς όμως να ξεφεύγει από την πεπατημένη.

Αν και άκρως αναμενόμενη η εκτέλεση του “Coming Home” των Stratovarius, παρόλα αυτά παραμένει κομματάρα. Το “Serenity” (από τον προαναφερθέντα ομώνυμο solo δίσκο του Kotipelto), μάλλον αχρείαστο (θα προτιμούσα το “Reasons” μέσα από το “Coldness” του 2004), ενώ το “Rainbow Eyes” (Rainbow) χιλιοειπωμένο. Το “Blackoustic” κλείνει με ένα παραδοσιακό φιλανδικό τραγούδι, ονόματι “Karjalan Kunnailla”.

Η αλήθεια είναι πως περίμενα κάτι χειρότερο και εν γένει πιο βαρετό. Παρόλα αυτά το εν λόγω εγχείρημα περιέχει κάποιες αρκετά καλές στιγμές, οι οποίες όμως ανήκουν στην πλειοψηφία τους σε συνθέσεις των Stratovarius (“Black Diamond”, “Out In the Fields”, “Hunting High and Low”, “Where My Rainbow Ends”, “Speed of Light”). Ίσως να φταίει πως οι διασκευές που επέλεξαν από τα πιο κλασικά σχήματα παραήταν αναμενόμενες και ήδη παιγμένες πάμπολλες φορές.

Μια συμπαθητική πρόταση λοιπόν, για τους fan των Kotipelto και Liimatainen, ιδανικό soundtrack για ένα χαλαρό απόγευμα, με το κρύο να χτυπάει την πόρτα και εσάς να χουχουλιάζετε στη θαλπωρή του (άνευ πετρελαίου) σπιτιού σας.

449

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.