Thin Lizzy, Beggar’s Blues Diary (09/11/12) GAGARIN 205

Σίγουρα πολλοί από εμάς (και απόλυτα δικαιολογημένα) θεωρούν ιεροσυλία να εμφανίζεται γκρουπ με το όνομα ΤΗΝΙΝ LIZZY επί σκηνής, από τη στιγμή που ο φυσικός ηγέτης της μπάντας, Phil Lynott, έχει φύγει από τη ζωή εδώ και πολλά χρόνια. 

Όμως το γεγονός ότι πριν από πέντε χρόνια που είχαν έρθει για πρώτη φορά στη χώρα μας με τον John Sykes, είχαν κερδίσει τις εντυπώσεις και είχαν ενθουσιάσει τους οπαδούς μιας και η τότε  θετική live εμφάνιση στη χώρα μας είχε ανακόψει τις αρνητικές κριτικές και ήταν μία καλή δικαιολογία για πολλούς να γεμίσουν ξανά το Gagarin. 

Νομίζω ότι το πιο σωστό και έξυπνο για τους “κληρονόμους” των ΤΗΝΙΝ LIZZY, θα ήταν να είχαν προσθέσει μπροστά ή μετά από το κυρίως όνομα μία άλλη λέξη έτσι ώστε να αποφεύγονται οι συγκρίσεις αλλά και οι επιθετικές αλλά δίκαιες αρνητικές κριτικές περί ονομασίας. Αλλά αυτά είναι θέματα νομικών και συμβολαίων… 

Η βραδιά ξεκίνησε με τους  BEGGAR’S BLUES DIARY, ένα τρίο που κινείται σε μονοπάτια hard & heavy rock και ζέσταναν για τα καλά το κοινό αφού εκτός από τα δικά τους κομμάτια έπαιξαν και δύο- τρεις διασκευές με χαρακτηριστικές το “Mississippi Queen” των Mountain και το κλασσικό “Rockin’ in the Free World” του Neil Young όπου έκλεισε με επιτυχία την εμφάνιση τους. 

Beggar’s Blues Diary setlist:
Let It Go
Mississippi Queen 
Truth
Not My War
Oh Well
The River
Man of 2 Faces
Dove
Rocking In A Free World

Η συνέχεια φυσικά ανήκε στους “ανανεωμένους” ΤΗΝΙΝ LIZZY, με τρία από τα παλιά τους μέλη να αποτελούν το γκρουπ, δηλαδή τους Scott Gorham (κιθάρα), Brian Downey (drums) και Darren Wharton (πλήκτρα). Στη παρέα τους έχουν και κορυφαίους μουσικούς όπως Marco Mendoza (Whitesnake, Ted Nugent) στο μπάσο, Ricky Warwick (The Allmighty) στα φωνητικά και τον κιθαρίστα Damon Johnson (Alice Cooper). 

Η παρουσία τους εξ αρχής ήταν καταιγιστική και άκρως επαγγελματική και έπαιζαν χωρίς ανάσα και με αστείρευτη ενέργεια ενώ εκτέλεσαν θαυμάσια σχεδόν όλα τα μεγάλα τραγούδια των ΤΗΝΙΝ LIZZY. Η ατμόσφαιρα θύμιζε ένα μεγάλο rock party  προς τιμήν του P.Lynott και η γιορτή ξεκίνησε με τα “Are You Ready”, “Jailbreak”, “Don’t Believe a Word” και “Killer On The Loose”, οπότε και οι πιο δύσπιστοι άρχισαν να συμμετέχουν σε αυτό τo όμορφο tribute party.

Οι δισολίες ήταν ασταμάτητες, ειδικά σε κομμάτια όπως “Emerald” και “Massacre”, ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία αλλά και οι ερμηνείες του Ricky Warwick, αφού τραγουδιστικά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, ενώ σαν performer ήταν ενθουσιώδης και δυναμικός αλλά και με την ρυθμική του κιθάρα έδωσε επιπλέον ορμή στο συγκρότημα. 

Η φιγούρα του Scott Gorham παραμένει θρυλική και αυθεντική και στο θεϊκό “Whiskey in the Jar” μας μετέδωσε πολλές δόσεις  συγκίνησης. Το ίδιο ισχύει και για τον ντράμερ Brian Downey, που έδειξε τη διαχρονική  αξία του, με το μικρό αλλά φοβερό σόλο του, μετά το πανέμορφο “Sha La La”. Αδικημένος της βραδιάς κατά την γνώμη μου ο σπουδαίος μουσικός Darren Wharton, που όμως έκανε αισθητή την παρουσία του τραγουδώντας ντουέτο με τον R. Warwick, στο ανατριχιαστικό “Still in Love With You” αλλά και με το εκπληκτικό  παίξιμο του στο “Angel of death (Renegade)”.   

Στα “Suicide”, “Waiting For An Alibi” και “Cowboy Song” η κιθαριστική πανδαισία ήταν συνεχόμενη με τον Damon Johnson να αποδεικνύεται χαρισματικός και ιδιαίτερα καλός και άξιος συνεργάτης του Scott Gorham

Πριν από το encore έγινε ο σχετικός χαμός με το all time classic “The Boys Are Back in Town” και αφού ο κόσμος τους περίμενε με ανυπομονησία για το πρώτο και μοναδικό encore στη σκηνή, παίζουν έπειτα το “Rosalie” (διασκευή από τον Bob Seger) το οποίο αφιερώνεται φυσικά στον μεγάλο μουσικό και καλλιτέχνη Phil Lynott αλλά και στον πρόωρα χαμένο και μέλος των THIN LIZZY, σπουδαίο Gary Moore. 

To live έκλεισε μαγικά με το “Roisin Dubh (Black Rose): A Rock Legend”, με την πρώτη σειρά να “παλεύει” ακόμη με τους σεκιουριτάδες για να ανέβει στη σκηνή και με τους μεγαλύτερους ηλικιακά να παραπονιούνται γιατί δεν έπαιξαν το “Johnny the Fox Meets Jimmy the Weed”.  

Η γιορτή τελείωσε με τους περισσότερους ικανοποιημένους και χαρούμενους, τα φώτα έσβησαν και η  μουσική, τα τραγούδια των THIN LIZZY αλλά και η θρυλική προσωπικότητα του Phil Lynott, θα μας συντροφεύουν αιώνια…

Thin Lizzy setlist: 
Are You Ready
Jailbreak 
Don’t Believe a Word
Killer On The Loose  
Emerald
Dancing in the Moonlight 
Massacre
Angel of death (Renegade)
Still in Love With You
Whiskey in the Jar
Sha La La
Suicide 
Waiting For An Alibi
Cowboy Song
The Boys Are Back in Town
Rosalie
Roisin Dubh (Black Rose): A Rock Legend

Photos: Ειρήνη Σταματογιαννοπούλου

547

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*