ELOY: “Ocean”

Ξεκινώντας να γράφω τις σκέψεις μου για ένα από τα κορυφαία άλμπουμ που κοσμούν τη δισκοθήκη μου, ο νους μου συνειρμικά με πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω, σε μια από τις πολλές μεταμεσονύκτιες επισκέψεις μου σε ροκ στέκια της πόλης.

Βγαίνοντας από γνωστό ροκ κλαμπ της Αθήνας, η παρέα μου προθυμοποιήθηκε να με οδηγήσει ως το σπίτι. Μπορώ να θυμηθώ ακόμη το ίδιο έντονα την έκπληξη που ένιωσαν τα αυτιά μου ακούγοντας τα πρώτα δευτερόλεπτα από το cd που έπαιζε! “Τί είναι αυτό που ακούμε”; Απόρησα… “Eloy! Poseidon’s Creation”. Από τις πρώτες νότες ακουγόντουσαν τόσο διαφορετικοί από τις υπόλοιπες ροκ μπάντες που γνώριζα. Στα λεπτά που ακολούθησαν μέχρι να φτάσω σπίτι, είχα ήδη συνειδητοποιήσει ότι οι Eloy θα ήταν το επόμενο συγκρότημα όπου θα έβρισκαν καταφύγιο οι μουσικές μου ανησυχίες της περιόδου εκείνης.

Μέσα στις επόμενες μέρες αγόρασα το άλμπουμ που έπαιζε εκείνο το βράδυ… “Ocean”! Ήταν το πρώτο μου άλμπουμ από τη σπουδαία αυτή μπάντα. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα… Το “Ocean” ήταν το τρίτο σε σειρά concept άλμπουμ των Eloy. Είναι το άλμπουμ που φέρει τη σφραγίδα της μουσικής ταυτότητας της μπάντας. Ένα άλμπουμ ορισμός του progressive space rock της εποχής εκείνης. Η θεματολογία του, βασισμένη  στο μύθο της Ατλαντίδος, με οδηγό πάντα τους περίφημους διάλογους του Τίμαιου και Κριτία, υπογεγραμμένους από τον Πλάτωνα. Από τη δημιουργία και την ακμή του πολιτισμού της (Poseidon’s Creation, Incarnation of Logos) μέχρι την παρακμή (Decay of Logos) και την καταστροφή του (Atlantis’ Agony). Το αλληγορικό νόημα των στίχων αναδεικνύει τον παραλληλισμό του πολιτισμού της Ατλαντίδος με την εξέλιξη και την πορεία της ανθρωπότητας στο πέρασμα των χρόνων.

“Το Ocean θέλει να τονίσει την κατεύθυνση που παίρνει η κοινωνία μας. Το λάθος μονοπάτι στο οποίο βαδίζει η ανθρωπότητα το οποίο οδηγεί στην καταστροφή μας”, επεξηγεί ο Bornemann. Και προσθέτει… “Δε δίνει όμως απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν”. Απαντήσεις που θα προσπαθήσει να δώσει ο ίδιος 21 χρόνια αργότερα με την κυκλοφορία του αινιγματικού “Ocean II-The Answer” (εξαιρετικό άλμπουμ παρεμπιπτόντως).

Το “Ocean” δημιουργήθηκε σε ένα προάστιο του Ανόβερου στην περιοχή Vinhorst, σ’ ένα μέρος το οποίο έμοιαζε περισσότερο με καταφύγιο πολέμου παρά μέρος για να εμπνευστεί κάποιος μουσικά. Ηχογραφήθηκε στα Sound-N-Studio στην Κολωνία το φθινόπωρο του 1977. Χαρακτηριστικό των ηχογραφήσεων ήταν ότι ένα μέρος των συνθέσεων ολοκληρώθηκε στο στούντιο! Οι στίχοι που ήταν για ακόμη μια φορά προσωπική δουλειά του ντράμερ Jurghen Rosenthal δεν είχαν ακόμη στεγνώσει στο χαρτί όταν δόθηκαν στον Bornemann να τους τραγουδήσει! “Ήταν κάτι το συναρπαστικό” λέει ο μπασίστας του συγκροτήματος Klaus-Peter Matziol. H ονομασία του άλμπουμ οφείλεται σε μια στιγμιαία έμπνευση του Roshental. “Η ζωή πηγάζει από το νερό, έτσι αποφάσισα να ονομάσω το άλμπουμ “Ocean”. Το εντυπωσιακό εξώφυλλο του δίσκου (όπως και στο Ocean II) είναι έργο ενός εκ των μεγαλύτερων εκπροσώπων του φανταστικού ρεαλισμού, Wojtek Siudmak.

Το “Ocean” κυκλοφόρησε στα τέλη του 1977. Πούλησε πάνω από 250.00 αντίτυπα μόνο στη Γερμανία, ξεπερνώντας πολλές φορές στα γερμανικά charts τους Genesis, τους Queen και τους Pink Floyd. Το 1995 βραβεύτηκε ως χρυσό από την ΕΜΙ και μέχρι σήμερα παραμένει το εμπορικότερο άλμπουμ του συγκροτήματος.

Το “Ocean” είναι το άλμπουμ που μου άνοιξε τις πύλες για να εισέλθω στο θαυμαστό μουσικό κόσμο αυτού του συγκροτήματος. Για το λόγο αυτό εκτός από δεσπόζουσα θέση στη δισκογραφία μου κατέχει και ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Η εισαγωγή του εναρκτήριου “Poseidon’s Creation” παραμένει αξεπέραστη. Αδυνατώ να βρω άλλη εισαγωγή στον ευρύτερο χώρο της ροκ μουσικής όπου μπάσο, τύμπανα, κιθάρα και πλήκτρα οργιάζουν τόσο αρμονικά επί ένα πεντάλεπτο σχεδόν! Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 35 χρόνια ακριβώς από τις ηχογραφήσεις του “Ocean”.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και η τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος στη Γερμανία. Μια περιοδεία όπου είναι πολύ Ocean-ική και κατά την προσωπική μου άποψη έτσι επιβαλλόταν να γίνει! Το κύκνειο άσμα των ζωντανών εμφανίσεων αυτού του σπουδαίου συγκροτήματος να είναι αφιερωμένο σε ένα από τα λαμπρότερα επιτεύγματα της καριέρας τους.

Αλέξης Π.

745