FOCUS: “Χ”

Οι Ολλανδοί prog-rockers, επιστρέφουν δισκογραφικά μετά από έξι χρόνια και συνεχίζουν να μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, στην εποχή δηλαδή που τους ανακάλυψαν χιλιάδες οπαδοί της progressive/classic rock σκηνής.

Οι FOCUS υπηρετούν πιστά τις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις που τους έκαναν γνωστούς σε όλη την υφήλιο με τον παραδοσιακό ήχο τους να ξαναγεννούν μνήμες από την δεκαετία του ‘70, που όσο κουραστικό κι αν ακούγεται ήταν μία χρυσή δεκαετία για το κλασσικό ροκ.

Τους FOCUS τους γνωρίζουμε όλοι από το εκπληκτικό σε σύλληψη και εκτέλεση κομμάτι “Hocus Pocus” και μπορεί να μην έλαμψαν σε δημοσιότητα και εμπορικότητα με τα άλλα ιερά progressive  τέρατα του χώρου (Yes, Genesis, Pink Floyd, Jethro Tull κ.α) όμως η τρομερή παρέα του ιδιοφυούς Thijs van Leer (και του κιθαρίστα Jan Akkerman που δεν συμμετέχει πια στο σχήμα), ήξερε πολύ καλά να αποδίδει άρτιες μελωδίες και μακρόσυρτους ρυθμούς με ένα ξεχωριστό τρόπο.

Το συγκρότημα έχει ξεκινήσει το 1970 και εκείνο που τους χαρακτηρίζει σε θέμα οργάνου είναι το φλάουτο όπου οι συγκρίσεις με τους Jethro Tull είναι αναμενόμενες, μόνο που οι FOCUS προτιμούν τις ορχηστρικές κυρίως εκτελέσεις με την κιθάρα να έχει πάντα τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το νέο τους album που φέρει τον τίτλο “X” είναι άλλο ένα ευχάριστο art-rock ταξίδι στο παρελθόν με συνοδοιπόρο από τα πρώτα τους βήματα, τον πολύπειρο ντράμερ Pierre van der Linden και άλλους δύο εξαίσιους μουσικούς τον μπασίστα, Bobby Jacobs και τον κιθαρίστα, Menno Gootjes.

Οι συνθέσεις περιέχουν όλα τα προοδευτικά rock στοιχεία που κυριάρχησαν στη δεκαετία του ’70, με τις κιθάρες, τα πλήκτρα, τα πνευστά και φυσικά τα τύμπανα και το μπάσο σε ένα οργιώδες πανδαιμόνιο εναλλαγής ρυθμών όπου συνδυάζονται ο αυτοσχεδιασμός, η μελωδικότητα, τα παρανοϊκά φωνητικά, η έξυπνη τεχνική, και η θεϊκές εμπνεύσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εξώφυλλο είναι σχεδιασμένο από μία θρυλική φιγούρα του prog-rock ήχου, τον Roger Dean.

421