BETWEEN THE BURIED AND ME: “The Parallax II: Future Sequence”

Όταν το progressive συναντάει το metalcore υπό τέτοιες συνθήκες, το αποτέλεσμα δε μπορεί να είναι κάτι λιγότερο από εκπληκτικό.

Οι αμερικάνοι Between the Buried and Me κυκλοφορούν το δεύτερο μέρος του “The Parallax”, ενάμιση περίπου χρόνο ύστερα από το πρώτο και ενώ στο “Hypersleep Dialogues” είχαμε να κάνουμε με μια κυκλοφορία μισής ώρας μόνο σε διάρκεια, στο “Future Sequence” το περιεχόμενο φτάνει τα 72 λεπτά! Λογικό βέβαια, εάν αναλογιστούμε πως από τις 12 συνθέσεις οι τέσσερις αγγίζουν τα 10 λεπτά, η μία φτάνει τα 15 και οι υπόλοιπες είναι από 5 και κάτω.

Για τους “γνώστες”, το νέο album των Between the Buried and Me, θα φέρει ένα πρόσωπο που φλερτάρει πολύ πιο έντονα με τις κλασικές prog επιρροές της μπάντας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως έχει αλλάξει ιδιαίτερα ο ήχος που μας έχουν συνηθίσει. Μες στις άκρες, το “Future Sequence” είναι πιο βατό (πολύ σχετική έννοια βέβαια) σε σύγκριση με τις προγενέστερες δουλειές του group, ενώ σε όλο το δίσκο υπάρχει και μια κινηματογραφική χροιά που ωφελεί το γεγονός ότι πρόκειται για concept album.

Βέβαια, ακόμη και ύστερα από τόσα χρόνια, οι Between the Buried and Me δε σταματούν να πειραματίζονται και να εξελίσσονται, παρουσιάζοντας με κάθε τους δουλειά ένα όλο και πιο ώριμο πρόσωπο. Και ίσως η έννοια του “πειραματισμού” να μη συνάδει με την προαναφερθείσα “βατότητα”, αλλά το εν λόγω σχήμα είναι το μόνο που γνωρίζω που τελικά μπορεί να συνδυάσει την τεχνική κατάρτιση και την prog αισθητική με το metalcore (ή και deathcore), δημιουργώντας βάσεις και δομές που ακόμη και άνθρωποι λιγότερο μυημένοι σε μη συμβατά ακούσματα, να μπορούν να βρουν στοιχεία που θα τους αγγίξουν.

Ίσως αρκετούς ξενίσει η διάρκεια, καθώς 72 λεπτά είναι όντως πολλά και ενδεχομένως να κουράσουν μερικούς… Βέβαια η μπάντα έχει μεριμνήσει και έχει μοιράσει αρκετά έξυπνα τις συνθέσεις και τα ιντερλούδια, αποφορτίζοντας αρκετές φορές το τεχνικό μέρος.

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί γενικά με το σχήμα, εάν πιστεύετε πως μια μίξη Burst, Gojira, Tool, The Ocean και The Dillinger Escape Plan, θα σας γαργαλάει ευχάριστα τα αυτιά, τότε το “Future Sequence” είναι μια πρώτης τάξεως γνωριμία με τη μπάντα.

Φέρτε τους επιτέλους Ελλάδα!

503

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1392 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.