INEDIA: “Healing”

Ξεκινάει ο δίσκος και κάθομαι εκπλήσσομαι καθώς δεν είχα ακούσει ότι ο Keenan των Tool θα συμμετείχε σε κάποιο καινούργιο project.

Παρόμοια χροιά, παρόμοιος τρόπος τραγουδιού, χαοτικές μπασογραμές, samples και τύμπανα περασμένα σε massive attack ήχους. Ξεκινάει το δεύτερο κομμάτι και ακούω brutal βρυχιθμούς, δίκασες και death metal riffs. Κάποιο μπέρδεμα θα έγινε σκέφτομαι και ανοίγω να διαβάσω το press release για να δω τι τελικά συμβαίνει εδώ πέρα.

Οι Inedia είναι μια καινούργια μπάντα από την Ιταλία και αυτό που ακούω είναι η πρώτη τους δουλειά με τίτλο “Healing”. Progressive death metal, λέει. Και έτσι είναι. Και για να είμαι πιο ακριβής “Opeth death metal”. Κατά το ήμισυ τουλάχιστον. Γιατί το άλλο μισό θα το χαρακτήριζα “Tool progressive”.

Χωρίς να αναμιγνύουν αυτά τα δύο είδη σε ένα κομμάτι (άλλα κομμάτια “έτσι”, άλλα “αλλιώς”) οι Inedia με εξέπληξαν θετικά. Καταρχάς μπορεί να μιλάμε για progressive αλλά σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για φλύαρες αλλαγές και ανεβοκατεβάσματα τις ταστιέρας χωρίς νόημα. Στο “Healing” τα πράγματα είναι μετρημένα. Παίζουν με τους ρυθμούς, εναλλάσσουν τα φωνητικά και τις εντάσεις σε καίρια σημεία και γενικά δείχνουν ότι και φαντασία έχουν αλλά και έμπνευση μιας και τα εννέα κομμάτια του δίσκου είναι κάτι παραπάνω από αξιόλογα. Εντάξει, κάνει μια μικρή κοιλιά προς το τέλος ο δίσκος αλλά μιας και είναι ο πρώτος, τους το συγχωρούμε.

Θα περίμενε κανείς ότι η παραγωγή και ο ήχος θα βοηθούσε για να αναδειχθεί ένα τέτοιο δύσκολο εγχείρημα και ότι θα συμβάδιζε με τις κρυστάλλινες παραγωγές που ακούμε στις μέρες μας. Παρόλα αυτά οι Inedia δεν μας το κάνανε αυτό το χατίρι. Η παραγωγή σε μερικά σημεία με έκανε να νομίζω ότι είναι demo ηχογράφηση. Τραχύς ήχος, πολύ ξηρός, λες και ακούς δίσκο από μπάντα με χαμηλό μπάτζετ την δεκαετία του ‘90. Για να πω την αμαρτία μου, σαν παλιομοδίτης που είμαι, μου άρεσε η death αυθεντικότητα που βγάζει η παραγωγή αλλά παρόλα αυτά αναγνωρίζω ότι θα μπορούσε να έχει γίνει κάτι καλύτερο.

Το “Healing” είναι ένας καλός δίσκος και οι Inedia μπορούν να κάνουν κάτι αρκετά καλό στο μέλλον. Δείχνουν πως έχουν τα φόντα. Να ξεκολλήσουν λίγο από τις επιρροές τους (Opeth και Τool κατά 99%) που είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και τα πράγματα θα πάρουν τον σωστό δρόμο γι αυτούς. Κατάφεραν πάντως να κερδίσουν την εκτίμησή μου μέχρι στιγμής.

432

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.