Ο Khonsu (μτφ “ταξιδευτής”), σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία, ήταν ένας θεός με πρόσωπο γερακιού και είχε σχέση με το ταξίδι του φεγγαριού κατά τη διάρκεια της νύχτας, πάνω στον ουρανό (εξού και το όνομα).
Khonsu επίσης είναι και το project του νορβηγού πολυοργανίστα, S. Gronbech, ενώ το “Anomalia” αποτελεί την παρθενική του δουλειά. Για την ακρίβεια, ο Gronbech, τα κάνει όλα (και συμφέρει), πέραν των φωνητικών που έχει αναλάβει ο Thebon (frontman των Keep of Kalessin). Για τις ανάγκες των live εμφανίσεων της μπάντας έχουν επιστρατευτεί οι Kenneth Kapstad (Motorpsycho, Animal Alpha, Goat the Head- drums), Shandy Mckay (Pantheon I- μπάσο) και A. Gronbech (κιθάρα και αδερφός του). Επίσης, στις συναυλίες τους εμφανίζονται στη σκηνή με προσωπεία γερακιών (για να διατηρηθεί το ανάλογο image), πλην του ίδιου του S. Gronbech, που φοράει απλά μια δερμάτινη μάσκα.
Το επιβλητικό εξώφυλλο προϊδεάζει για μεγάλες στιγμές και σε ότι αφορά το στήσιμο και την ατμόσφαιρα των συνθέσεων, έπεσα μέσα. Το album διαθέτει έναν απόκοσμο χαρακτήρα και το progressive black ύφος που φέρει, θα γοητεύσει τους λάτρεις της ποικιλομορφίας. Αναλογιστείτε τους Gojira να συνδυάζονται με τους Cynic και τους Voivod, υπό ένα black metal πρίσμα. Ακούγεται καλό, έτσι; Ακούστε τα “In Otherness”, “The Host”, “Darker Days Coming” και “So Cold” και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Από εκεί και πέρα με προβλημάτισε κάπως το “Anomalia”, καθώς από τη μία είναι σχεδόν αψεγάδιαστο, αλλά από την άλλη με κούρασε ολίγον τι. Σε αυτό φταίει η διάρκεια των κομματιών, μιας και τα μικρότερα κινούνται στα έξι λεπτά, ενώ τα υπόλοιπα είναι πάνω από οκτώ, με αποκορύφωμα το “Va Shia (Into the Spectral Sphere)” που κλείνει το δίσκο και φτάνει τα δεκατέσσερα λεπτά! Η φλυαρία λοιπόν είναι το μειονέκτημα του album, που κατά τ’ άλλα αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη για τη χρονιά που διανύουμε.
Το “Anomalia” είναι μια δουλειά που χρειάζεται αρκετά ακούσματα προκειμένου να εντρυφήσει ο ακροατής στο σύμπαν του Gronbech, το οποίο κάτι μου λέει πως θα εξαπλωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια.
636