STEVE VAI: “The Story of Light”

Η μουσική ιδιοφυία του σπουδαίου κιθαρίστα, συνθέτη και παραγωγού Steve Vai είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέροντες και πιο δημιουργικές.

Τόσο οι συνεργασίες όσο  και οι συμμετοχές του με διάφορα σχήματα ιδιαίτερα τη δεκαετία του ‘80  έχουν αφήσει έντονα τα σημάδια του (Public Image Ltd., Alcatrazz, David Lee Roth και φυσικά  Whitesnake) ενώ έχει βραβευτεί με  τρία Grammy Awards και έχουν πουλήσει οι σόλο δίσκοι του πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα.

Πιστεύω όμως εκείνη η συνεργασία που του έδωσε τα απαραίτητα φώτα για να γίνει μεγάλος μουσικός ήταν παρέα που έκανε πριν από καμιά τριανταριά χρόνια και βάλε, με τον άλλο μεγάλο μουσικό και δάσκαλο, Franκ Zappa με τον οποίο συνεργάστηκαν άψογα  και ήταν η αιτία να ανοίξουν οι ορίζοντες του και να τον βοηθήσουν να φτάσει πολύ ψηλά και να θεωρείται τα τελευταία χρόνια ο κορυφαίος κιθαρίστας στον χώρο του.

Το νέο στούντιο άλμπουμ του ονομάζεται “The Story of Light” και περιλαμβάνει αρκετά instrumental κομμάτια στο ύφος που έχουμε γνωρίσει τον Steve Vai με την κιθάρα του να δημιουργεί ένα φοβερό πανδαιμόνιο ήχων, σόλων και άρτιων τεχνικών αριστοτεχνικά παιγμένων ριφ και μελωδιών.

Ειδικά τα τραγούδια “Gravity Storm” (κινείται σε Hendrix ρυθμούς), το σαγηνευτικό ομότιτλο κομμάτι, τα υπέροχα και μελωδικά “Velorum” και “The Moon and I” αλλά και το επιβλητικό “Weeping China Doll” σε “φτιάχνουν” για να απολαύσεις  τις μεγαλοφυείς κιθαριστικές και συνθετικές εξάρσεις του Steve Vai.

Το κομμάτι  όμως που ξεχωρίζει και σου σαρώνει το μυαλό είναι το απίστευτο “Book Of The Seven Seals”, στο οποίο υπάρχουν εκπληκτικά χορωδιακά φωνητικά, συνδυασμένα με swing, gospel, heavy rock, και blues ρυθμούς. 

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στις δύο συμμετοχές τραγουδιστών όπως στο λυρικό “No More Amsterdam” όπου ο Vai κάνει φωνητικό ντουέτο με την Aimee Mann, και στο δυναμικό “John the Revelator” που τραγουδά ο εξαίρετος Beverly McClella και αποτελεί  διασκευή σε κομμάτι του Blind Willie Johnson.

Στην ιαπωνική έκδοσή του ο δίσκος περιλαμβάνει το τραγούδι “People of the World” και οι πιστοί οπαδοί την εξάχορδης(ή και επτάχορδης πλέον) θεάς οφείλουν να τιμήσουν και να ακούσουν ένα χαρισματικό και προοδευτικό στην κυριολεξία μουσικό.

474