BONFIRE

Από τα αγαπημένα συγκροτήματα του rockway οι Γερμανοί BONFIREπου κατάφεραν και άντεξαν στο χρόνο και τους χαρήκαμε και live στην χώρα μας πριν από λίγα χρόνια.

Η ιστορία αρχίζει από το 1972 όταν στην πόλη Ingolstadt της Δυτικής Γερμανίας ένας έφηβος κιθαρίστας, ο Hans Ziller, έφτιαξε μια ροκ μπάντα με το όνομα Cacumen μαζί με τον αδερφό του Karl, που επίσης έπαιζε κιθάρα. Μετά μάζεψε μερικούς φίλους και ολοκλήρωσε τη μπάντα. Το όνομα του γκρουπ προερχόταν από ένα σχολικό διαγώνισμα που είχε γράψει ο Hans και σε μετάφραση από τα Λατινικά σημαίνει “η κορυφή του βουνού”.

Για τα επόμενα έξι χρόνια, η μπάντα έπαιζε τοπικά σε μικρά μέρη, αλλά είχαν ομάδα θαυμαστών στην πόλη τους. Το 1978, το γκρουπ αποτελούταν από τον Hansκαι τον Karlστις κιθάρες, τον HorstMaier στην κιθάρα(το 1983, το επίθετο του Horst θα γινόταν Maier-Τhorn), τον HansHauptmann στο μπάσο και τον HansForstnerστα ντραμς. Εκείνο τον καιρό η μπάντα έψαχνε για αντικαταστάτη τραγουδιστή και έτσι προσελήφθηκε ο ClausLessmann, ένας συμφοιτητής του Hans.

Ο Claus συμμετείχε προηγουμένως στις μπάντες Gingerκαι Sunset και ήταν γνωστός για τα αρμονικά φωνητικά του και έτσι ταίριαξε απόλυτα με τους Cacumen. Με αυτή τη σύνθεση, η μπάντα είχε την ευκαιρία να ξεκινήσει την επέκταση των δραστηριοτήτων της σε τόπους εκτός Ingolstadt. Τo1979 ηχογραφήθηκε ένα και μόνο σίνγκλ που λεγόταν «RidingAway», το οποίο είχε στην πίσω μεριά το τραγούδι Wintertale. Το γκρουπ εκμεταλλεύτηκε αυτή την ευκαιρία για να ξεκινήσει περιοδεία σε κλάμπ, σχολεία, ακόμα και σε χώρους στάθμευσης. Η ομάδα θαυμαστών τους μεγάλωσε και οι Cacumen επιτέλους υπέγραψαν με ανεξάρτητη εταιρεία. Μέχρι τότε, όμως, ο Karlείχε αφήσει το γκρουπ. Το άλμπουμ με τίτλο το όνομά τους κυκλοφόρησε το 1981 και παρουσίαζε μια νέα εκτέλεση του «RidingAway».

Μέσω κάποιων συγκυριών οι Cacumen ήρθαν σε επαφή με τον HannsSchmidtTheissen, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης ενός μικρού μουσικού στούντιο (ο Hanns είχε παίξει με το γκρουπ στο σίνγκλ RidingAway). Επειδή είχαν έλλειψη χρημάτων και ο Hannsήταν ωραίος τύπος, ηχογράφησαν το άλμπουμ «BadWidow» στο στούντιό του στο Rodgau / Γερμανία το 1982. Ο Hannsπροσπάθησε να τους βοηθήσει να κάνουν συμβόλαιο, αλλά αυτό δεν είχε καμία επιτυχία τότε.

Οι θαυμαστές της μπάντας αυξάνονταν, το ίδιο και ο αριθμός των εμφανίσεων τους. Το 1983, ο RobertPrskalowiczαντικατέστησε τον HansHauptmannστο μπάσο και έγιναν το πασίγνωστο γκρουπ Cacumen, αλλά όταν υπέγραψαν με την BMG, είχαν υποστεί πλήρη αλλαγή. Ο Robertκαι ο HansForstner δεν άνηκαν πια στο γκρουπ από το Μάρτη του 1985. Αποχώρησαν επειδή αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να αφοσιωθούν στο γκρουπ πλήρως και αντικαταστάθηκαν από τον JoergDeisigner, που ήταν πριν μέλος των Rascal και Dynasty, στο μπάσο, ενώ οDominikHuelshorst από τους Darxon έγινε ο νέος τους ντράμερ. Αμέσως μετά, εκσυγχρόνισαν την εμφάνισή τους, υιοθετώντας το κλασικό λουκ ενός hardrockγκρουπ των 80’s.

Τελικά, η εταιρεία τους ζήτησε να κάνουν αλλαγή ονόματος γιατί πίστευαν ότι ήταν δύσκολο να προφέρει ο μέσος άνθρωπος το Cacumen και επίσης δεν ήταν και πολύ εμπορεύσιμο. Μετά από μια περίοδο προβληματισμού, το νέο όνομα που επιλέχθηκε ήταν Bonfire και άρχισε να ισχύει το Μάιο του 1986.

Το πρώτο παγκόσμιας κυκλοφορίας άλμπουμ τους ήταν το εκπληκτικό «Don’tTouchtheLight» που μάλιστα έκανε και σχετική επιτυχία στην χώρα μας με την ατμοσφαιρική μπαλάντα «YouMakeMeFeel».

Ενώ ηχογραφούσαν λοιπόν το επόμενο άλμπουμ, απολύθηκε ο Dominik το Μάιο του 1987 λόγω μουσικών διαφωνιών και οι Bonfire προχώρησαν στην κυκλοφορία του δεύτερου και χρυσού σε πωλήσεις άλμπουμ τους το τρομερό, «Fireworks», σαν τετράδα, με τον KenMary των FifthAngel στην ηχογράφηση των ντραμς. Υπάρχουν δύο κυκλοφορίες αυτού του άλμπουμ, η παγκόσμια έκδοση και η Αμερικάνικη (το εξώφυλλο δείχνει τα τέσσερα μέλη, όπως επίσης και το αντιπροσωπευτικό τραγούδι “YouMakeMeFeel” από το πρώτο άλμπουμ).

Η παραγωγή του MichaelWagener είναι απίστευτη και τραγούδια όπως τα «Ready 4 Reaction», «NeverMind», «SweetObsession» και η εκπληκτική μπαλάντα «GiveItaTry» έχουν γράψει την δική τους ιστορία στο χώρο του μελωδικού hardrock.

Μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου άλμπουμ, οι Bonfireδέχτηκαν πολλές αλλαγές. Τον Ιούλιο του 1988, κατά τη διάρκεια της περιοδείας Fireworks, ο Horst έπρεπε να αποχωρήσει γιατί δεν μπορούσε να παίξει κιθάρα λόγω των ρευματισμών του. Τον Αύγουστο πήρε τη θέση του ο AngelSchleiferτων DocSavage, RedAlert, Sinner, MadMax, PrettyMaidsκαι HelterSkelter. Η περιοδεία συνεχίστηκε και όταν ολοκληρώθηκε η μπάντα στρώθηκε στη συνεργασία για ένα νέο άλμπουμ. Τότε ήταν που ο Hansείχε προβλήματα με τη δισκογραφική εταιρεία και τη διοίκηση της μπάντας, που οφείλονταν εν μέρει στις οικογενειακές δεσμεύσεις που είχε τότε. Παρόλο που δεν ήταν και η καλύτερη απόφαση, τον έδιωξαν από το γκρουπ επειδή δεν επικεντρωνόταν στη μπάντα τον Ιούνιο του 1989 και οι Bonfireσυνέχισαν σαν κουαρτέτο.

Στη συνέχεια κυκλοφορούν το καταπληκτικό τρίτο άλμπουμ τους το περίφημο «PointBlank» που περιλαμβάνει φοβερά τραγούδια όπως τα «WasteNoTime», «HardonMe»,την μπαλάντα «Who’sFoolin’ Who» και τη σύνθεση του σπουδαίου DesmondChild “ThePriceofLovingYou”.

Παρά την επαγγελματική απόφαση, οι Clausκαι Hans διατήρησαν σπουδαία φιλία. Όταν ο Hansέφτιαξε το δικό του γκρουπ, ζήτησε από τον Clausνα γράφει τραγούδια αλλά και να κάνει φωνητικά. Σκληρή μοίρα επενέβη και η δισκογραφική εταιρεία δεν του επέτρεψε να το κάνει, έτσι ο Hansέπρεπε να βρει αντικαταστάτη τραγουδιστή για τη νέα του μπάντα, EZLivin.

Hαπόφαση του να εκδιωχθεί ο Hansείχε αρχίσει να επηρεάζει τον Claus, παρόλο που είχε παραμείνει στους Bonfire. Μετά από πολλές προσπάθειες για επιτυχία στη Αμερικάνικη σκηνή το τέταρτο άλμπουμ το συμπαθητικό «KnockOut», το οποίο όμως απέτυχε εμπορικά, ο Claus άφησε τη μπάντα στις 25 Σεπτεμβρίου 1992. Η ανακοίνωσή του δεν εξέπληξε τους υπόλοιπους, αλλά τους άφησε με το δίλημμα του ποιος να πάρει τη θέση του. Ένας τραγουδιστής που τράβηξε την προσοχή του γκρουπ ήταν ο MichaelBormann, που τραγουδούσε για τους LetterX και είχε και το δικό του γκρουπ παράλληλα, τους JadedHeart, συν ότι πριν ήταν στους HighVoltageκαι τους J.R. BlackmoreGroup.

Παρόλο που ήταν πρόθυμος να τραγουδήσει για τους Bonfire, ήταν δεσμευμένος με τα άλλα δύο σχέδια του και έτσι το γκρουπ συνέχισε να ψάχνει. Η αποτυχημένη προσπάθεια να βρουν τραγουδιστή πλήρους απασχόλησης οδήγησε τον Michael να γίνει ο νέος εκπρόσωπος των Bonfireτον Μάρτιο του 1993. Παρόλο που άφησε τους LetterX, διατήρησε το δικό του γκρουπ τους JadedHeart.

Παρ’ ότι είχαν νέο τραγουδιστή, οι Bonfireήταν σε μπλεξίματα τώρα. Η δισκογραφική τους εταιρεία αρνήθηκε να κυκλοφορήσει νέο υλικό, χωρίς τον Clausστο τραγούδι και τα χρόνια του grungeείχαν αρχίσει στη μουσική. Η μπάντα ένοιωθε ότι το τέλος ήταν κοντά, έτσι κυκλοφόρησαν ένα liveάλμπουμ, με ηχογραφήσεις από συναυλίες από την περιοδεία «PointBlack» με τον Clausστα φωνητικά. Το άλμπουμ για το οποίο τραγούδησε ο Michaelμπήκε στο ράφι και οι Bonfireέπαιξαν για τελευταία φορά στις 29 Ιουλίου 1994, χωρίς ποτέ να χωρίσουν επισήμως.

Εν τω μεταξύ, ο Clausείχε επανενωθεί με τον Hans, αφού είχε φύγει από τους Bonfireκαι μαζί έκαναν τους Lessmann/Zillerτο 1992 (ο Hansδιέλυσε τους EZLivin’ γι’ αυτή τη δουλειά).

Το 1993 κυκλοφόρησαν ένα EP, το GlaubDran, που ήταν όλο στα Γερμανικά. Αυτό συνεχίστηκε με μερικά σίνγκλ τραγουδιών που δεν ήταν στην αρχική ηχογράφηση. Οι θαυμαστές του γκρουπ αυξάνονταν, αλλά δεν ήταν όσοι αναμένονταν αρχικά. Το 1995, οι Lessmann/Zillerεξελίχθηκαν σε ένα γκρουπ ονόματι Exκαι το Μάιο πήραν τον JoergDeisingerστο μπάσο και τον DominikHuelshorstστα ντραμς, σχεδόν μια επανένωση της σύνθεσης των Bonfireτου 1986.

Η σύνθεσή τους ήταν μια χαρά, αλλά ο Clausκαι ο Hans συνειδητοποίησαν ότι το μόνο μέσο να αποκτήσουν την ομάδα των θαυμαστών τους πάλι ήταν να γίνουν ξανά οι Bonfire.

bonfire_band2

Το 1996, αποφάσισαν να ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες, ώστε να επανακτήσουν τα δικαιώματα του ονόματος Bonfire, όπως επίσης και της μουσικής από το 1986 ως το 1992.

Στις 3 Ιουλίου, μια μοναδική πληρωμή έγινε στα τελευταία μέλη των Bonfireτου 1994 και ο Clausκαι ο Hansμετονόμασαν το γκρουπ τους σε Bonfire και η επάνοδος ξεκίνησε με το «FeelsLikeComin’ Home» (βγήκε και σε γερμανική έκδοση με τον τίτλο “Freudenfeuer”) με άλλα τραγούδια στα Αγγλικά το 1996. Το 1997 προσέλαβαν τον ChrisLausmann για κιθάρα και πλήκτρα, ο οποίος έπαιζε με τους Affairκαι τους Frontline, τον UweKöhlerστο μπάσο, πρώην μέλος των BlackTears, ParadiseLeaf, BigApple, Lipstikk, Blitzkriegκαι BritishSteelκαι τέλος τον JürgenWiehlerστα ντραμς, ο οποίος έπαιζε με τους BackdoorAffair, HeavenSent, ChainReaction, Loud & Proud, EZLivin’, ParishGarden, WetPaintκαι 88 Crash.

Επίσης, το 1997, ο Michaelκαι ο Angel ξανασυνεργάστηκαν και ήθελαν να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ που είχαν ηχογραφήσει το 1993 και είχε μπει στο ράφι.

Ο Joergδεν είχε κανένα ενδιαφέρον να αναμιχθεί και ο Edgarείχε άλλες υποχρεώσεις, έτσι η επανένωση ήταν ντουέτο και για νομικούς λόγους ο Michaelκαι ο Angel χρησιμοποίησαν το όνομα Charade. Το άλμπουμ αυτό κυκλοφόρησε το 1998 στην Ιαπωνία και έγινε περιζήτητο ως CD. Το ντουέτο συνέχισε να συνεργάζεται.

To 1998 κυκλοφόρησαν το όγδoο άλμπουμ τους με τίτλο “RebelSoul” και ακολούθησε την επόμενη χρονιά το μέτριο «FueltotheFlames» ,και το 2001 το «StrikeTen».

Το 2004 και αφού κατάφεραν να κερδίσουν τα δικαιώματα για περισσότερο υλικό, η μπάντα κυκλοφόρησε ένα CDμε 5 μέρη, το TheEarlyDays. Τα μέρη 1, 2 και 3 ήταν επανέκδοση των άλμπουμ των Cacumen, το μέρος 4 ήταν το άλμπουμ των EZLivin και το μέρος 5 το άλμπουμ των Lessmann/Ziller, το κάθε ένα με επιπλέον υλικό.

Το 2006, οι Bonfireγιόρτασαν την 20η επέτειό τους με το άλμπουμ «DoubleX» και τότε ο ChrisLimburgαπό τους Vice, WetPaintκαι Lustfinger έχει πάρει τη θέση του δεύτερου κιθαρίστα της μπάντας.

Το 2008 κυκλοφόρησε μία ροκ όπερα, το TheRauber. Ένα ειδικό DVD με την παράσταση της όπερας, καθώς και μία κανονική συναυλία, κυκλοφόρησαν αμέσως μετά, τα οποία περιείχαν ένα ρεμίξ του κλασσικού τραγουδιού YouMakeMeFeel, σαν μουσικό βίντεο, το πρώτο νέο μουσικό βίντεο από το 2001 με το τραγούδι ‘UnderBlueSkies. Hνέα βερσιόν του τραγουδιού παρουσιάζεται στο παιχνίδι του Playstation “SingStar“.

Οι Bonfireπρόσφατα ανακοίνωσαν στο siteτους ότι ο JürgenWiehlerαντικαταστάθηκε από τον DominikHuelshorst, στις 15 Ιανουαρίου 2009.

Μέλη του γκρουπ

Παρόντα μέλη

 • ClausLessmann – πρώτη φωνή, φωνητικά, ακουστική κιθάρα, μπάσο, ρυθμική κιθάρα (1978-1992, 1992-σήμερα)
 • HansZiller – πρώτη κιθάρα, ρυθμική κιθάρα, talkbox, ακουστική κιθάρα, φωνητικά, σιτάρ, slide κιθάρα (1972-1989, 1992-σήμερα)
 • Chris Limburg – κιθάρα (2006-σήμερα)
 • UweKöhler – μπάσο, φωνητικά (1997-σήμερα)
 • DominikHuelshorst – ντραμς (1986-1987, 2009-σήμερα)

Charade

 • MichaelBormann – πρώτη φωνή, ακουστική κιθάρα (1997-σήμερα)
 • AngelSchleifer – πρώτη κιθάρα, πλήκτρα, προγραμματισμός (1997-σήμερα)

Πρώην μέλη των Bonfire/Cacumen

 • KarlZiller – κιθάρα (1972-1980)
 • Hanns Schmidt-Theissen – πλήκτρα (περίπου 1977-1980)
 • HansHauptmann – μπάσο (περίπου 1972-1982)
 • HansForstner – ντραμς (περίπου 1972-1986)
 • RobertPrskalowicz – μπάσο (1982-1986)
 • HorstMaier-Τhorn – πρώτη κιθάρα, ρυθμική κιθάρα, φωνητικά (περίπου 1972-1988)
 • MichaelBormann – πρώτη φωνή, ακουστική κιθάρα (1993-1994)
 • AngelSchleifer – πρώτη κιθάρα, ακουστική κιθάρα, φωνητικά (1988-1994)
 • JoergDeisigner– μπάσο, φωνητικά, mouthdrums (1986-1994)
 • EdgarPatrik – ντραμς, κρουστά, φωνητικά (1987-1994)
 • ChrisLausmann – ρυθμική κιθάρα, πρώτη κιθάρα, πλήκτρα, φωνητικά (1997-2002)
 • JürgenWiehler – ντραμς, κρουστά, φωνητικά (1997-2009)

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Cacumen

1979: Riding Away σινγκλ

cacumen1981: Cacumen

bad_widow1983: Bad Widow

1985: Longing for You EP

Bonfire (1986-σήμερα)

Πλήρηάλμπουμ

dont_touch_the_light1986: Don’t Touch the Light

fireworks-bonfire1987: Fireworks

point_blank1989: Point Blank

bonfire-knock_out1991: Knock Out

feels_like_comin_home1996: Feels Like Comin’ Home

feels_like_comin_home1996: Freudenfeuer (Γερμανικήβερσιόντου Feels Like Comin’ Home)

rebel_soul1998: Rebel Soul

fuel_to_the_flames1999: Fuel To The Flames

strike_ten2001: Strike Ten

2003: Free

double_x2006: Double X

the_raeuber_a2008: The Räuber

ΣυλλογέςκαιLive

1993: Live…The Best

ot__slow1997: Hot & Slow

2000: Who’s Foolin’ Who (greatest hits)

29_golden_bullets2001: 29 Golden Bullets

2002: Live Over Europe!

heearlydays5cd2004: The Early Days Parts 1 – 5

one_acoustic_night2005: One Acoustic Night

double_vision2007: DoubleVision

Σινγκλ (ακυκλοφόρητα κομμάτια)

1989: Sword and Stone

1998: Because It’s Christmas Time

tell_me_what_u_know_single2003: Tell Me What U Know

2004: Schanzer Herz

VHS / DVD

1993: The Best (VHS)
2001: Golden Bullets (DVD, επανέκδοσητουThe Best)
2005: One Acoustic Night (DVD)
2007: DoubleVision (DVD)
2008: The Räuber – Live (DVD)

Lessmann/Ziller

glaub_dran1993: Glaub Dran

1994: Charlie & Louise σινγκλ

1994: Für Dich σινγκλ

Ex

1995: Die Antwort Weiß Der Wind σινγκλ

Charade

1998: Charade

2004: II

bonfire_band3

ΠΗΓΗ:WWW.WIKIPEDIA.ORG

Ήμελλος Στέφανος

994