MORGOTH

Με μεγάλο fanbase στη χώρα μας και όχι μόνο, με την επέτειο των 20 χρόνων του  ίσως πιο σπουδαίου τους δίσκου, “Cursed”, και με νέα εξαιρετική σύνθεση οι Morgoth είναι επίσημα επανενωμένοι και πρόθυμοι για νέα μουσική. Τις λεπτομέρειες όλων των παραπάνω μας δίνει ο μπασίστας τους Sebastian Swart.


Γειά σου Sebastian. Σε τι δημιουργική φάση βρίσκονται οι Morgoth αυτή τη στιγμή;
Γεια σου Παναγιώτη… Εννοείς για νέο υλικό; Δεν υπάρχει κάτι στο πρόγραμμα για τώρα. Το αν θα γράψουμε νέα κομμάτια εξαρτάται από το αν ο Harry κι εγώ ξεκινήσουμε να δουλεύουμε πάνω σε νέα riffs, κάτι για το οποίο μέχρι στιγμής δεν βιαζόμαστε.

Πως είναι τα πράγματα για εσάς μετά το reunion;
Στη πραγματικότητα δεν το αποκαλούμε reunion αφού αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη μπάντα μόλις τρία αυθεντικά μέλη των Morgoth. Το βλέπουμε περισσότερο σαν ένα comeback. Η περιοδεία για τα είκοσι χρόνια του “Cursed” ήταν φανταστική και διασκεδάσαμε με τη θετική ανταπόκριση των οπαδών.

Η οποία ανταπόκριση ήταν το ίδιο θετική και για το “Cursed to Live”;
Βέβαια, είναι λες και άρεσε στο 99% των ανθρώπων που το άκουσαν. Αυτό είναι πολύ όμορφό και για τον λόγο ότι εμείς οι ίδιοι φροντίσαμε τη παραγωγή του όλου concept.

Θεωρείς πως το “Cursed” είναι ο καλύτερος δίσκος σας;
Δεν μπορώ να σου απαντήσω σ’ αυτό. Τουλάχιστον το “Cursed” είναι ο πιο επιτυχημένος μας. Αλλά γενικά όλοι οι δίσκοι έχουν τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους.

Τι αναμνήσεις έχεις από τα 90s;
Τα 90s ήταν πολύ έξαλλα και φανταστικά για εμάς. Πολλά shows και περιοδείες. Ειδικά στις αρχές της δεκαετίας. Ήταν ένα party. Ήμασταν νέοι τότε. Είχαμε καλή διασκέδαση αλλά και σκληρή δουλειά μαζί. Στο σήμερα απολαμβάνω το ότι οι καταστάσεις δεν είναι πια τόσο απαιτητικές.

Τι σας οδήγησε στο reunion, ή αλλιώς “comeback”, όπως το λες;
Πρώτα απ’ όλα η επέτειος των 20 χρόνων του “Cursed”. Μερικοί διοργανωτές festival μας ρώτησαν για το αν θέλουμε να συμμετάσχουμε στη διοργάνωση τους. Ο Marc κι εγώ θέλαμε να το κάνουμε. Μαζί το προτείναμε στον Harry και δέχτηκε. Χωρίς τη δική του έγκριση το πιθανότερο είναι να μην συνέβαινε.

Ελπίζετε τώρα και σε νέο κοινό;
Βλέπω στις εμφανίσεις μας ότι έχουμε ένα “μεγαλύτερο” κοινό, οπαδούς απ’ τη παλιά μας εποχή. Βλέπω όμως και νεαρά παιδιά κατά τη περιοδεία μας. Είναι ωραίο να βλέπουμε ότι τραβάμε και νεότερο κοινό.

Γενικά, ποιές φαίνεται να είναι οι αντιδράσεις του κοινού στις εμφανίσεις σας;
Πολύ θετικές. Ο κόσμος τρελαίνεται κι αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε κι εμείς.

Είστε τώρα καλύτεροι από το 1998;
Είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Επίσης πιστεύω ότι είμαστε και λίγο διαφορετικοί. Τότε παίζαμε ξέφρενα, σήμερα πάλι παίζουμε απλά καλύτερα.

Ποιό κομμάτι προτιμάς να παίζεις live;
Προσωπικά διασκεδάζω πολύ το “Burnt Identity” πάρα πολύ. Είναι το γρηγορότερο κομμάτι που έχουμε, δεν έχεις χρόνο να πάρεις ανάσα.

Υπάρχει κάτι που σαν μπάντα θέλετε να καταφέρετε;
Όχι κάτι συγκεκριμένο. Καταφέραμε πολύ στη παλιά εποχή μας οπότε σήμερα προσπαθούμε απλά να τα δικαιολογούμε.

Τι έχει το μέλλον για εσάς;
Θα παίξουμε σε μερικά festivals. Τον Νοέμβρη θα πραγματοποιήσουμε δύο αποχαιρετιστήριες συναυλίες στη Γερμανία και τον Δεκέμβρη θα τερματίσουμε στη Barge to Hell Cruise, το τελευταίο επίσημο show μας για την ώρα. Δεν υπάρχουν σχέδια για το 2013 προς το παρόν. Θα μετακομίσω στην Ισπανία για τουλάχιστον μισό χρόνο και ο Harry θα είναι πολύ απασχολημένος με την οικογένεια του και το καινούργιο του σπίτι. Θα δούμε το πότε θα βρούμε τον χρόνο για να γράψουμε νέο υλικό αλλά για τώρα δεν υπάρχει η ευκολία του προγραμματισμού.

Η συναυλία σας στην Ελλάδα ήταν ξεχωριστή για εσάς;
Λόγω κρυολογήματος δεν μπόρεσα να συμμετέχω και τα παιδιά έπαιξαν με μια κιθάρα. Δυστυχώς αναγκάστηκαν και να προσπεράσουν ένα κομμάτι από το setlist. Απ’ ότι άκουσα πάντως το show πήγε πάρα πολύ καλά και το κοινό ήταν φοβερό. Είναι τιμή για εμάς να έχουμε οπαδούς στην Ελλάδα.

Τώρα που επιστρέψατε, ποιά είναι η γνώμη σου για τη μουσική βιομηχανία σήμερα;
Δεν επιστρέψαμε για να προχωρήσουμε με τον ίδιο τρόπο όπως με το παρελθόν. Γιορτάζουμε μέσω των συναυλιών μας το “Cursed” εδώ και ενάμισι χρόνο τώρα. Αυτή ήταν και η όλη ιδέα. Το τι θα συμβεί από το 2013 και μετά είναι εντελώς ανοιχτό. Προσωπικά δεν έχω συγκεκριμένη άποψη για τη βιομηχανία, θέλω απλά να δημιουργήσω μουσική. Πέρα από τον ρόλο του κιθαρίστα έχω αναλάβει τις περισσότερες δουλειές των Morgoth όπως τις επαφές και τη παραγωγή. Απ’ αυτή τη σκοπιά δεν μπορώ να παραπονεθώ για τίποτα.

Sebastian, σ’ ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις;
Ευχαριστώ κι εγώ για τη συνέντευξη και όλους μας τους οπαδούς στην Ελλάδα. Stay metal!

211