ARCHITECTS: “Daybraker”

Όταν παρακολουθείς μία μπάντα από το ξεκίνημά της μπορεί καμιά φορά να γίνεσαι πιο αυστηρός σε τυχόν δραματικές αλλαγές στο μουσικό της ύφος.

Μία από τις μπάντες που ήταν πολύ ψηλά στην εκτίμηση μου στον χώρο του mathcore/metalcore ήταν οι Architects. Και λέω ήταν γιατί με τις δύο τελευταίες κυκλοφορίες τους, συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής, δεν κατάφεραν να με κρατήσουν στο club των οπαδών τους. Η τελευταία τους δουλειά φέρει τον τίτλο “Daybraker” και κινείται στα ίδια επίπεδα και βήματα με την προ ενός έτους κυκλοφορία τους.

Ξεχάστε λοιπόν τις υπερβολικές πολυπλοκότητες και αρχίστε να συμβιβάζεστε με την ιδέα των πιο εμπορικών απλοϊκών συνθέσεων και την μετάβαση στο καθαρά αμερικάνικο metalcore των August Burns Red, The Devil Wears Prada κτλ.

Όχι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις μπάντες που μαλακώνουν τον ήχο τους και αποφασίζουν να κινηθούν σε πιο ήρεμα και επισφαλή μονοπάτια. Παρόλα αυτά δεν κρύβω την απορία μου όταν ακούω κομμάτια σαν το “Truth Be Told” που θυμίζει Linkin Park από μία μπάντα που όταν την γνώρισα είχε ένα προσωπικό και χαρακτηριστικό ήχο προσθέτοντας κάτι παραπάνω στην mathcore σκηνή. Και αυτό είναι το στοιχείο που με προβληματίζει και με κάνει να μην εκτιμώ ιδιαίτερα αυτή την μετάλλαξη των Architects: η έλλειψη χαρακτήρα και η παρουσίαση τετριμμένων πραγμάτων από μία μπάντα που έχει δείξει στο παρελθόν ότι έχει πάρα πολλές δυνατότητες.

Ήχος κρύσταλλο, εναλλαγές στους ρυθμούς περάσματα από μελωδικά σε πιο “κάφρικα” μέρη, τεχνικές εξάρσεις και μερικά πιο άμεσα ογκώδη σημεία αλλά παρόλα αυτά ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί στο σύνολο του να σε κερδίσει. Εντάξει το ομολογώ ότι συνθέσεις όπως τα “Outsider Heart” και “Devil’s Island” είναι κομματάρες και μακάρι να υπήρχαν περισσότερα κομμάτια σαν αυτά στον δίσκο, αλλά δυστυχώς διακρίνω μια προσπάθεια να ακουστούν σαν μια επιτυχημένη metalcore μπάντα παρά να δημιουργήσουν κάτι ξεχωριστό με προσωπικότητα όπως έκανα στο παρελθόν.

Το “Daybraker” δεν είναι ένας απόλυτα κακός δίσκος. Απλά δεν είναι και καλός. Δεν είναι κάτι που θα ξεχωρίσει, ή κάτι που θα βοηθήσει τους Architects να κερδίσουν νέους φίλους. Αντ’ αυτού ίσως χάσουν και κάποιους από αυτούς που ήδη έχουν.

423

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.