NOKO: “Noko”

“Noko” σημαίνει “σκαντζόχοιρος”, ενώ παράλληλα αποτελεί και ινδιάνικο όνομα. Πέραν αυτών, Noko είναι μια τετραμελής μπάντα από την Πολωνία που μόλις κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της.

Ξεκίνησαν το 2004 και το τελικό τους line up συγκροτήθηκε το 2008, ενώ το 2011 το σχήμα έλαβε μέρος στην εκπομπή “Must Be The Music”, όπου έφτασαν μέχρι τον τελικό. Την ίδια χρονιά κέρδισαν το Audience Award- Golden Chameleon (κάτι σαν βραβείο κοινού) στο Jarocin Festival στην Πολωνία.

Και αφού μάθαμε, σχεδόν, τα πάντα για τους Noko, πάμε και στο ομώνυμο ντεμπούτο τους. Σύμφωνα με το (πάντα υπερβολικό) δελτίο τύπου, το συγκρότημα “συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία από rock, metal, grunge και alternative στις συνθέσεις του”. Οκ, σίγουρα έχει επιρροές από αυτά τα είδη, αλλά η αλήθεια είναι πως ο τρόπος που αποδίδουν αυτήν την περιγραφή, μουσικά τουλάχιστον, δε συντελεί υπέρ τους. Πάντως η ζυγαριά, ελέω φωνητικών κυρίως, κλείνει περισσότερο προς το post grunge, αλλά με μια πιο nu metal νοοτροπία.

Το αποτέλεσμα διχάζει σε στιγμές του, αλλά συνολικά είναι καλό. Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις που πάνω που πας να πεις “εδώ είμαστε”, το κομμάτι σου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Εν ολίγοις, κάποιες ιδέες ήθελαν περισσότερη εξέλιξη και μεγαλύτερη προσοχή. Δεύτερο αρνητικό, η παραγωγή τύπου late 90s, όπου ο ήχος ακούγεται πολλές φορές “στεγνός” παρά “γεμάτος”, περιορίζοντας τις δυνατότητες της ίδιας της μπάντας.

Το θετικό των Noko πάντως είναι πως έχουν όλα τα φόντα για να περάσουν το στάδιο “ένα ακόμη group από την Πολωνία” και να μεταβούν σε μεγαλύτερα σαλόνια. Διότι συνθέσεις τύπου “See You Around”, “Bad Thoughts”, “Air’s Still” και “This War”, δε βγαίνουν τυχαία.

Καλή λοιπόν πρώτη προσπάθεια, με αρκετά θετικά στοιχεία, αρκεί στο δεύτερο album τους να είναι κάπως πιο προσεκτικοί.



463

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.