GOTTHARD: "Firebirth"

Οι Ελβετοί Gotthard αποτελούν ένα από τα πιο αξιόλογα συγκροτήματα σ’ αυτό που ονομάζουμε μελωδικό hard rock. Όλες τους οι κυκλοφορίες ήταν πάντα από αξιόλογες έως πάρα πολύ καλές, οπότε πάντα ήξερες τι να περιμένεις από αυτούς. Ανεβαστικό, μελωδικό rock, με κάποιες από τις πιο όμορφες μπαλάντες να χρωματίζουν κάθε δίσκο τους.

Ο αιφνίδιος θάνατος του Steve Lee, frontman και εκ των βασικών συντελεστών του ήχου τους, προ διετίας σε ατύχημα, έφερε τη μπάντα στα πρόθυρα της διάλυσης. Ευτυχώς για όλους μας όμως τα εναπομείναντα μέλη αποφάσισαν να συνεχίσουν τη πορεία τους και με νέο τραγουδιστή τον Αυστραλό-Ελβετό Nick Maeder μας παραδίδουν το πρώτο album της νέας εποχής τους, με τίτλο “Firebirth”.

Ο δίσκος παρότι κινείται στα γνωστά ηχητικά μονοπάτια, διαφοροποιείται σε σημεία, όντας σε πιο “in your face” διάθεση καθώς οι ηχογραφήσεις του έγιναν σε live συνθήκες στο studio, ενώ η προσθήκη του Maeder, ο οποίος έχει ενεργό μέλος στις συνθέσεις, έφερε ένα πιο φρέσκο αέρα στο συγκρότημα κάτι που αποτυπώνεται στο όλο mood του δίσκου, ενώ και η απόδοση του περνάει τις εξετάσεις, καθώς η χροιά της φωνής του ταιριάζει απόλυτα με τον ήχο του γκρουπ και σίγουρα θα τιμήσει όπως πρέπει και τις παλαιότερες συνθέσεις στις ζωντανές τους αποδόσεις.

Μιλώντας για τραγούδια και εξαιρώντας το ήδη γνωστό –και πολύ καλό- single “Remember It’s Me”, θα ξεχώριζα το εναρκτήριο “Starlight”, το Europe styled “Give Me Real” και τα προσωπικά αγαπημένα μου “Yippie Aye Yay” και “I Can”, χωρίς να μειώνω κάποιο από τα υπόλοιπα, καθώς ολόκληρος ο δίσκος ακούγεται εξαιρετικά ευχάριστα και το repeat αποτελεί τη πρώτη κίνηση με το που τελειώνει! Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω και στο τελευταίο κομμάτι, τη συναισθηματική μπαλάντα “Where Are You”, που αποτελεί και το αντίο της μπάντας στον αγαπημένο φίλο και συνεργάτη τους.

Συμπερασματικά, βρισκόμαστε μπροστά στο ξεκίνημα μιας καινούριας εποχής στη καριέρα των συμπαθέστατων Ελβετών, η οποία δείχνει ότι έχει όλα τα εχέγγυα να είναι αν όχι το ίδιο, σίγουρα περισσότερο επιτυχημένη. Το δικαιούνται και το αξίζουν και με το παραπάνω!

470