LYNYRD SKYNYRD: “Second Helping”

1974. Την περίοδο κατά την οποία η χώρα μας, άλλαζε πολίτευμα, οι Lynyrd Skynyrd κυκλοφορούσαν το δίσκο που θα κράταγε τη μουσική τους σε δισεκατομμύρια αυτιά για πολλά πολλά χρόνια!

Οι Ronnie Van Zant (φωνή), Gary Rossington (κιθάρα), Allen collins (κιθάρα), Ed King (κιθάρα), Bob Burns (τύμπανα), Billy Powell (πλήκτρα) και Leon Wilkeson (μπάσο) με την καθοδήγηση του πεπειραμένου παραγωγού Al Kooper συνέθεσαν ένα διαχρονικό αριστούργημα, που έγινε αμέσως χρυσό και χρόνια μετά διπλά πλατινένιο (1987).

1…2…3… Ακούγεται να λέει μια φωνή από το βάθος και ξεκινάει το “Second Helping” με μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της Rock μουσικής. Δεν είναι άλλον από το πασίγνωστο “Sweet Home Alabama”, το οποίο ακόμα και η 87χρονη γιαγιά μου έχει ακούσει τουλάχιστον μία φορά στην πολύχρονη ζωή της. Ένα τραγούδι που έχει διακωμωδηθεί πολλάκις στη χώρα μας, αλλάζοντας το Alabama, σε Καλαμπάκα, Καλαμάτα κτλ, και έχει διασκευαστεί ή χρησιμοποιηθεί από διάφορους (αναφέρεται πχ στο “Αll Summer Long” του Kid Rock) και ο μεγάλος  Dave Mustaine παραδέχτηκε ότι κόπιαρε το κεντρικό riff για να δημιουργήσει τη γέφυρα του “The Four Horsemen”.

Οι στίχοι του τραγουδιού είναι απάντηση σε δύο τραγούδια του Neil Young (“Alabama” και “Southern Man”) που στηλίτευαν θέματα ρατσισμού και δουλείας στον αμερικάνικο Νότο. Μιλώντας γι’ αυτό ο Ronnie είπε “Θεωρήσαμε ότι ο κύριος Young πυροβολεί όλες τις πάπιες για να πετύχει μία δύο”. Στο τέλος το τραγούδι αναφέρεται και στην πολιτική τότε περίοδο της αμερικάνικης ιστορίας, και ειδικότερα στο σκάνδαλο Watergate!

To δεύτερο πόνημα των Lynyrd Skynyrd είχε και άλλα εκπληκτικά τραγούδια που σχεδόν χάθηκαν στη σκιά του επιτυχημένου “Sweet Home Alabama”. Απλά και όμορφα οι 3 κιθάρες έδιναν έναν όγκο που δεν είχε συνηθίσει το τότε ροκ κοινό και ήταν ο σημαντικότερος λόγος που κράτησε το “Second Helping” στη συνείδηση του κάθε ροκά που σέβεται το αυτί του.

Την εκπληκτική μπαλάντα “I Need You”, πολλοί νέοι της εποχής μου αλλά και παλαιότεροι ή νεότεροι, γράφανε στις κασσετοσυλλογές τους, μπας και ρίξουν κανένα γκομενάκι.

Το γκρουπ γράφοντας για τις εμπειρίες τους με τη μουσική βιομηχανία τραγούδησαν τα “Don’t Ask Me No Questions” και “Working for MCA”, με το δεύτερο να υπάρχει σε αρκετά από τα best of τους.

Μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στους ανά τον κόσμο οπαδούς τους είχε και το “The Ballad of Curtis Loew” που λέει την ιστορία ενός παιδιού που πουλούσε αλουμινένια κουτάκια για να μαζέψει λεφτά να πάρει κρασί για τον μουσικό του δρόμου, Curtis Loew (play me a song, Curtis Loew), ο οποίος στο τέλος πεθαίνει στην ψάθα, έχοντας μόνο τη ζωή του να χάσει.

Το album τελειώνει με μία ωδή στον JJ Cale, και τη διασκευή του “Call Me the Breeze”, τραγούδια του οποίου θα διασκευάσουν και αργότερα.

Ένα άκουσμα που δε θα έπρεπε να λείπει από καμιά rock δισκοθήκη, μιας που είναι 37 λεπτά ατόφιο rock ‘n’ roll!

Tracklist
1.”Sweet Home Alabama”
2.”I Need You”
3.”Don’t Ask Me No Questions”
4.”Workin’ for MCA”
5.”The Ballad of Curtis Loew”
6.”Swamp Music”
7.”The Needle and the Spoon”
8.”Call Me the Breeze” (J. J. Cale)

557
About Δημήτρης Μαρσέλος 2208 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.