UFO: “Force It”

Για άλλη μια φορά ανέτρεξα στα άλμπουμ για να βάλω κάτι και να ξεδώσω ,να θυμηθώ τις εποχές της εφηβικής  μου ανεμελιάς και βρήκα ένα “διαμαντάκι”.

Επειδή η αλήθεια προηγείται, ναι το εξώφυλλο σχεδιασμένο από την περίφημη Hipgnosis ήταν αυτό που με έκανε να το βγάλω από τη θέση του κι ο τίτλος του επίσης. Σε μια εποχή που όλα γύρω μας, μας  πιέζουν σκέφθηκα καλό είναι να αρχίσουμε να πιέζουμε κι εμείς μήπως και κάνουμε καλύτερο το αύριο.

FORCE IT λοιπόν. Το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι το τέταρτο κατά σειρά των Θρυλικών  U.F.O (πρώην HOCUS POCUS ),που βγήκε στην κυκλοφορία το 1975 κι ήταν το πρώτο τους που μοστράρισε στα Αμερικανικά charts. Παραγωγός του ήταν ο μπασίστας των TEN YEARS AFTER, Leo Lyons ενώ στα πλήκτρα συμμετείχε και ο Chick Churchill. Ποιός δεν θυμάται μια από τις κλασσικότερες μπαλάντες της rock “HIGH FLYER” που βρίσκεται στη πρώτη πλευρά του άλμπουμ! Ποιός από τους παλαιότερους, επίσης δεν θυμάται όταν θέλαμε να αγοράσουμε το άλμπουμ τους ενδοιασμούς που είχαμε στο που θα το κρύψουμε στο σπίτι, λόγω του εξωφύλλου του αν στην εποχή μου, κάπου εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 ήταν μεγάλη “επιτυχία”, να είχες τέτοια δισκάκια στη συλλογή σου. Οι  συγκεκριμένοι έχουν γράψει μερικές από τις πιο όμορφες μπαλάντες γενικώς.

Όλο το άλμπουμ είναι μια ιστορία, δείτε το σαν ένα από τους  θεμέλιους βράχους  που χρειάζονται για να χτίσεις κάτι μεγαλύτερο. Θεωρείται από τα πιο ώριμα έργα των U.F.O. (προ  αποχώρησης του Michael Schencker, που είχε έρθει σε διαμάχη με τον Mogg, κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στην Καλιφόρνια το 1978 με τις τριβές να έχουν ξεκινήσει όμως πολύ νωρίτερα λόγω του εθισμού του πρώτου από το αλκοόλ και τις ουσίες).

Η πρώτη μεριά ξεκινάει με το  “Let it roll”, που σε βάζει κατευθείαν μέσα στο πνεύμα, του τι έρχεται με όλη τη μπάντα να ακούγεται εκπληκτικά δεμένη κι ειδικά τη στιγμή που κάνει ένα slowdown το κομμάτι και συγχρονίζονται οι κιθάρες, PURE MAGIC. Το “Shoot Shot”, έρχεται να μπει με την σειρά του για να σε κάνει να εκτιμήσεις περισσότερο  την δεξιοτεχνία του Schencker. Το power point του συγκεκριμένου άλμπουμ όμως περικλείεται στο “Mother Mary”  και στο  “Too much of nothing” κατά την ταπεινή μου άποψη. Ένα πολύ δυνατό κλασσικό άλμπουμ που μπορείτε και πρέπει να το έχετε στην “ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ROCK”, όπως συνηθίζω να λέω γιατί πραγματικά μερικά πράγματα δεν τα ξεπερνάει ο χρόνος. KEEP ON ROCKING.

Κωνσταντίνος  Β. Γκλαβάς

598