MY BROTHER THE WIND: “I Wash My Soul In The Stream Of Infinity”

Όταν η επιθυμία για συγκίνηση γίνεται ανάγκη, τότε όλες οι αισθήσεις στην αναζήτηση της ακολουθούν παράξενες διαδρομές. Εκείνες τις διαδρομές, που φτιάχνουν πορείες πάνω από τις προσδοκίες σου, και κάνοντας σε, αρκετές φορές να χαμογελάς πονηρά που δεν πρόλαβες εσύ να τις αναζητήσεις αλλά ήρθαν και σε βρήκαν αυτές.

Μια από τις συγκινήσεις που πραγματικά έζησα και συνεχίζω να ζω σε καθημερινή βάση πια, σε βαθμό… εξάρτησης είναι ακουστική και πραγματικά δεν παραμένει μόνο εκεί αφού έχει την απίστευτη ικανότητα να σε κάνει να αισθάνεσαι κι άλλα τόσα. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως από μια χώρα από τον Βορρά, θα ξεπηδούσε ένα τόσο “ζεστό” και γεμάτο υποσχέσεις για την ψυχή άλμπουμ.

Σχετικά πολύ πρόσφατο και τελευταία κυκλοφορία, το “I Wash My Soul In The Stream Of Infinity“ των Σουηδών MY BROTHER THE WIND, έρχεται για να καθιερωθεί πια τόσο στον χώρο του Progressive Rock, όσο και για την ιδιαιτερότητα της μπάντας στο πως λειτουργεί. Η παρέα αυτή των τεσσάρων Σουηδών που χαρακτηριστικό τους είναι ο αυτοσχεδιασμός, είναι πάντα σε θέση, έχοντας τα φόντα να σου δημιουργούν χαλαρά, εκρήξεις συναισθηματικές, εγκεφαλικές, και ότι άλλο περιλαμβάνει η λέξη “νιώθω”. Ένα πανέμορφα δομημένο μείγμα από μπάντες όπως, Anekdoten, Magnolia και Makajodama, σε κάνει να ταξιδέψεις ακριβώς με τον τρόπο που θες εσύ. Εκείνοι απλά παίζουν και σε αφήνουν να παραδοθείς σε ήχους rock, βασισμένους στο ‘70s spacerock, psychedelic, progressive, ατμοσφαιρικούς και με πολλά folk και oriental στοιχεία που νομίζεις πως το μουσικό ταξίδι που μόλις ξεκίνησες θα σε οδηγήσει σε έκσταση. Όλη αυτή η δυνατή  έκρηξη που βγαίνει σε νότες δεν είναι τίποτα άλλο από την ικανότητα τους και την ανάγκη τους για δημιουργικότητα. Καίγονται να σου δώσουν να νιώσεις και εσύ πως είναι  η φωτιά που αισθάνονται να βγάλουν από μέσα τους,  σε μουσικά κομμάτια.

Όσοι έχετε ήδη ακούσει το πρώτο τους αριστούργημα, “Twilight In The Crystal Cabinet” (το οποίο να υπενθυμίσω πως ηχογραφήθηκε σε 2 μόνο ώρες χωρίς πρόβες και αναλογικά!) και έχετε γνώση και άποψη, το “I Wash My Soul In The Stream Of Infinity” (και αυτό ηχογραφημένο σε 4 ώρες σε Ampex ΜΜ 1000 16K) τώρα απλά θα σας μαγέψει. Είναι τόσο εθιστικό που θα έχεις την ανάγκη του, αν και πολύ φοβάμαι πως τα μόλις 50 λεπτά που ακουμπάει το άλμπουμ θα σου φανούν τόσο λίγα. Και εδώ 6 υπέροχες συνθέσεις έχοντας η κάθε μία την διαφορετικότητας της, μα το ένα και το αυτό σημείο αναφοράς, την μουσική ύπνωση με ήχους και μελωδίες από κάπου αλλού με προορισμό στον ψυχισμό σου. “Fire! Fire!”, “Pagan Moonbeam”, “The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart”, “Torbjörn Abelli”, “Under Crimson Skies”, “I Wash My Soul In The Stream Of Infinity” αποτελούν τον μουσικό λαβύρινθο που θα ακολουθήσεις και εις γνώση σου θα αφεθείς να χαθείς. Βοηθώντας μας να περάσουμε σε μια διαφορετική διάσταση, το μόνο που ζητούν είναι να το ζήσουμε και να το απολαύσουμε δίνοντας μας σαν κλειδί  τις έννοιες αρμονία και ισορροπία. ‘Όλα αυτά βέβαια περνούν από το πάθος των Nicklas Barker, Ronny Eriksson, Mathias Danielsson, και Tomas Eriksson και τα χέρια τους σε νότες, γιατί όταν ο πειραματισμός στην τέχνη έχει όραμα και φαντασία, η ολοκλήρωση του είναι απλά κιθάρες που σου μιλούν, τύμπανα που σε παρασέρνουν, γλυκιά αίσθηση του mellotron και ένα μπάσο που ομολογώ είναι τόσο μοναδικό, που χάνεσαι.

Στο σύνολο της η μπάντα σου δίνει την αίσθηση πως την εξιτάρει το jamming , και αυτό το καταλαβαίνεις. Γίνεσαι κομμάτι και συμμετέχεις σε ότι ακολουθεί. Δεν θα ακούσεις υπερβολές και δεν θα βρεις την “φίρμα” να ξεχωρίζει. Εδώ όλοι είναι ενωμένοι σε απόλυτη ισορροπία συμπληρώνοντας και αφήνοντας γνήσιους  ήχους  προοδευτικού rock να σε συναρπάσουν, να τονίσω βέβαια πως είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ΔΕΝ είπα, πώς να ήταν εάν είχε και φωνητικά. ΟΧΙ! Απλά… πολύ απλά δεν τα χρειάζονται γιατί εστιάζονται στο μουσικό κομμάτι της εξερεύνησης και του ταξιδιού.  Και επειδή πολύ σωστά διατυπώνουν πως “The Mediator Between Head And Hands Must Be The Heart”, (Ο μεσολαβητής μεταξύ του κεφαλιού και των χεριών  πρέπει να είναι η καρδιά), σας αφήνω απλά να απολαύσετε ΕΝΑ από τα καλύτερα άλμπουμ των τελευταίων χρόνων στο είδος! Το μουσικό  ταξίδι με προορισμό την ψυχοσωματική σας αποκορύφωση μόλις άρχισε. MY BROTHER THE WIND, σας ευχαριστώ πολύ!

425