THIS WILL DESTROY YOU (08/04/12) Gagarin 205

Η (μουσική) ανάσταση ήρθε μια εβδομάδα νωρίτερα για τους postηδες της Αθήνας. Το εξ Αμερικής κουαρτέτο This Will Destroy You ήρθε στην Ελλάδα και με εισιτήριο μόλις 15 euro, αποτελούσε μονόδρομο για το βράδυ της Κυριακής. Όχι πως τελικά το αξίζαμε τέτοιο live, αλλά θα αναφερθώ αργότερα σε αυτό.

Οι Misuse δεν είναι καθόλου άγνωστοι στους εγχώριους κύκλους και η εξ αρχής επιλογή τους ως support ήταν άκρως επιτυχημένη. Ανέβηκαν στη σκηνή γύρω στις 21:00 και ταξίδευσαν το μισοάδειο (στην αρχή) Gagarin για περίπου μία ώρα. Δεν τους είχα δει ποτέ ζωντανά και όντας fan της δουλειάς τους, θεωρώ πως τα κομμάτια τους ηχούν πολύ καλά live (μην ξεχνάμε πως μιλάμε για ένα σχετικά “δύσκολο” είδος σε ότι αφορά τις συναυλίες), ειδικότερα αυτά του τελευταίου τους δίσκου! Και για να είμαι πιο ακριβής, το σχήμα έπαιξε ολόκληρο το “April” και μονάχα ένα κομμάτι από το ντεμπούτο τους. Ίσως να ήθελα λίγη περισσότερη ένταση σε διάφορες στιγμές, αλλά συνολικά τα παιδιά δείχνουν πως έχουν πολύ μέλλον στη σκηνή. Βέβαια η πλειοψηφία του κοινού άρχισε να έρχεται κάπως πιο αργά, κάτι που πρόδιδε πως δεν ενδιαφέρονταν για κάτι άλλο πέραν των TWDY.

TWDY-live Misuse athens

Misuse setlist:
Marsupial (part I & II)
Eight (part I & II)
Dear Hunter (part I & II)
Techtris (part I & II)
Bella (part I & II)
While It Lasts

TWDY-live Misuse athens

Κατά τις 22:30 είχε έρθει η ώρα των This Will Destroy You. Απλοί και λιτοί, με μεγάλη έμφαση στη δημιουργία ατμόσφαιρας και με χαρακτηριστική ένταση στις εξάρσεις των κομματιών τους. Οκ, είναι γνωστό πως το ίδιο το συγκρότημα δε δέχεται τον όρο “post rock” αλλά για την πλειοψηφία του κόσμου μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει σχετικά σαφής ο μουσικός προσανατολισμός τους. Η αρχή έγινε με το A ThreeLegged Workhorse, με ένα setlist που τίμησε όλες τις εποχές της μπάντας, από το “Young Mountain” EP του 2006, έως και το εξαιρετικό περσινό τους full length, “Tunnel Blanket”. Ανούσιες παύσεις για ευχαριστίες και λογύδρια δεν υπήρχαν. Ίσως για μερικούς να ήταν ιδιαίτερα στατικό το συγκρότημα, αλλά θεωρώ πως αυτό ήταν αναμενόμενο ως ενός σημείου. Από την άλλη, μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα κινητικοί, αλλά σίγουρα “ζούσαν” αυτό που έπαιζαν και δεν εκτελούσαν τα τραγούδια τους μηχανικά, κάτι που προσωπικά εκτιμώ. Ύστερα από 90 περίπου λεπτά οι This Will Destroy You μας αποχαιρέτισαν με το καταπληκτικό “Threads” δηλώνοντας πως ελπίζουν να μας ξαναδούν σύντομα, κάτι που για να είμαι ειλικρινής δεν πιστεύω πως το εννοούσαν…

TWDY-live Misuse athens

This Will Destroy You setlist (με μια μικρή επιφύλαξη για τη σειρά):
A Three- Legged Workhorse
There Are Some Remedies Worse Than the Disease
Black Dunes
Burial on the Presidio Banks
Glass Realms
They Move on Tracks of Never- Ending Light
Communal Blood
Quiet
Little Smoke
The Mighty Rio Grande
Threads

TWDY-live Misuse athens

Το μεγάλο μείον της συναυλίας λοιπόν, ήμασταν εμείς… Κάφροι, μπουρτζόβλαχοι και ανθρωπάρια δίχως κανένα σεβασμό για την καλλιτεχνική φύση μιας τέτοιας εμφάνισης. Η προαναφερθείσα ατμόσφαιρα που μάταια προσπαθούσαν να χτίσουν οι TWDY εξολοθρευόταν από την πάρλα του κοινού, το οποίο συμπεριφερόταν λες και βρισκόταν σε κάποιο bar ή καφετέρια. Παντού έβλεπες πηγαδάκια και παρέες που είχαν πιάσει ψιλή κουβεντούλα, ενώ είδα και περιπτώσεις όπου άτομα είχαν γυρίσει πλάτη στη σκηνή προκειμένου να τα λένε καλύτερα με τους φίλους τους. Όχι, δεν επρόκειτο για συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής, ούτε υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τις ομιλίες κατά τη διάρκεια ενός live (δυστυχώς ούτε για το χαμηλό iq υπάρχει, αλλά ακόμα ελπίζω). Από την άλλη όμως η απλή λογική λέει πως άπαξ και δε σε ενδιέφερε να παραστείς σε ένα τέτοιο event και προτιμάς να τα πεις με τα φιλαράκια σου, πήγαινε κάπου αλλού, αρκεί να μη σπας τα νεύρα όσων πήγαν όντως για να απολαύσουν τους TWDY. Διότι δεν είσαι σε festival, ή σε κάποιο ανοιχτό χώρο γενικά! Στο Gagarin είσαι και βλέπεις μια post rock μπάντα με πολλά low tempo σημεία, τα οποία “χάνουν” τη μουσική υπόστασή τους μέσα από το βουητό του μέσου ελληνάρα.

TWDY-live Misuse athens

Ο λόγος που δε μας αξίζουν τέτοιου είδους συναυλίες είναι το ότι στην Ελλάδα, μια μεγάλη μερίδα από αυτούς που “ακούνε” post, δεν το κάνει επειδή της αρέσει, αλλά επειδή είναι “cool”. Ναι, οκ είστε πολύ “in” και “ψαγμένοι” και για αυτό ντύνεστε και κατάλληλα (προκειμένου να καταστήσετε σαφές το ότι είστε δήθεν alternative μαϊμούδες), αλλά κάντε τη χάρη στους υπόλοιπους και μείνετε σπίτια σας, ή έστω να περιφέρεστε μονάχα στα στέκια που ανέχονται το πολυφορεμένο intelectuelle στυλάκι σας και τη δηθενιά σας. Μούσχαροι!

Photos: Φάνης Παπαχρηστόπουλος
Κείμενο: Στέφανος Στεφανόπουλος

TWDY-live Misuse athens

TWDY-live Misuse athens

421