JOB FOR A COWBOY: “Demonocracy”

Συνεπείς στις κυκλοφορίες δίσκων από το 2005 μέχρι και σήμερα οι Αμερικανοί deathcore/death metalers Job For A Cowboy κυκλοφορούν την τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά τους με τίτλο Demonocracy”.

Έχοντας παρακολουθήσει την μπάντα και παλαιότερα οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχα ποτέ ενθουσιαστεί στον μέγιστο βαθμό παρόλο που αναγνωρίζω ακόμη και τώρα ότι το υλικό τους ήταν πάντα καλοπαιγμένο και υπήρχαν και κάποιο καλά στοιχεία στην μουσική τους. Παρόλο που αρκετά έχουν αλλάξει στο μουσικό ύφος της μπάντας δεν μπορώ ούτε στο “Demonocracy” να διακρίνω τα στοιχεία που θα ενθουσιάσουν κάποιον και που θα κάνουν αυτήν τη μπάντα να ξεχωρίσει.

Από το πρώτο κι όλας λεπτό καταλαβαίνει κάποιος ότι τα death-core στοιχεία έχουν εκμηδενιστεί και υπάρχει μια σαφή τάση της μπάντας να κινηθεί σε αποκλειστικά death metal δρόμους.  Μαζί με τις κιθαριστικές μελωδίες και το death metal drumming, υπάρχουν και τα φωνητικά τα οποία κινούνται πλέον αποκλειστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Ασφαλώς κανένα πρόβλημα με αυτό. Ακούγοντας το EP που κυκλοφόρησε η μπάντα ένα χρόνο πριν μπορώ να πω ότι αυτό ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο. Η τεχνικές ικανότητες της μπάντας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και το ομολογουμένως δύσκολο υλικό του Demonocracy είναι άριστα παιγμένο. Ο δίσκος είναι απόλυτα συμπαγής και παρότι υπερβολικά τεχνικός δεν χάνει σε κανένα σημείο την στιβαρότητα  και την επιθετικότητα του. Τα κιθαριστικά solo κινούνται από παρανοϊκά σε άκρως μελωδικά και το μόνο που μπορώ να πω ότι τα χαρακτηρίζει είναι η ποιότητα. Σε όλο τον δίσκο θα ακούσετε αμέτρητες κιθαριστικές εξάρσεις αλλά παρόλα αυτά δεν σου δίνουν την αίσθηση της φλυαρίας γεγονός που μας κάνει να συμπεράνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με καλούς μουσικούς εδώ πέρα που θέλουν να παίξουν death metal και όχι να κάνουν ποζεριές. Τα ίδια μπορούμε και γι αυτόν το εξαιρετικό drummer που έχει αναλάβει το ρυθμικό κομμάτι του Demonocracy. Ξέρει που θα επιταχύνει που θα βάλει blast beats που θα γκρουβάρει. Ένα πραγματικό συν. Να σημειώσω ότι, παρότι κατά γενική ομολογία ο δίσκος έχει έναν brutal death χαρακτήρα, δεν λείπουν σε πολλά σημεία οι μελωδικές στιγμές (εκτός από τα solos) που με μια ανάλογη παραγωγή θα παρέπεμπαν σε κάτι πιο σουηδικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κομμάτι Tongueless and Bound αλλά και το τελευταίο κομμάτι του δίσκου “Tarnished Gluttony” που μάλιστα σε μεγάλο βαθμό μου θύμισε τους δικούς μας, Septic Flesh.

Όλα τα παραπάνω ουσιαστικά συνηγορούν σε αυτό που αρχικά ανέφερα. Ένα άψογα παιγμένο υλικό, από εξαιρετικούς μουσικούς που δημιουργούν έναν καλοπαιγμένο τεχνικό death metal δίσκο. Κομμάτια όπως τα “Nourishment Through Bloodshed” και Imperium Wolves” αποδεικνύουν του λόγου το αληθές και ξεχωρίζουν από έναν δίσκο που στο σύνολο του αδυνατεί να κρατηθεί σε υψηλά επίπεδα εμπνεύσεων. Είναι όμως αυτό αρκετό? Έχω την εντύπωση πως όχι. Μια δεκαετία πριν ίσως το Demonocracy”να ήταν ο δίσκος που θα μας τίναζε τα μυαλά και θα μας έκανε να προσκυνάμε αυτό το καινούργιο θαύμα που ακούει στο όνομα Job For A Cowboy. Σήμερα όμως με την πληθώρα ανάλογων συγκροτημάτων χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Και αυτό το παραπάνω δεν νομίζω ότι θα το βρούμε εδώ πέρα με αποτέλεσμα το Demonocracy”να κινείται σε συνολικά επίπεδα απλά, άνω του μετρίου.


428

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.