KILL DEVIL HILL

Δε μιλάς συχνά με ανθρώπους- θρύλους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με σχήματα και φυσιογνωμίες που όρισαν το heavy metal! Να όμως που με την κυκλοφορία του πρώτου (εξαιρετικού) album των Kill Devil Hill, άρπαξα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Vinny Appice, ένα μουσικό απόλυτα προσγειωμένο, παρά την εμπειρία του, και παράλληλα άκρως φιλικό. Το κακό σήμα που είχε στο κινητό του δεν πτόησε τη συνέντευξη, παρόλο που χρειάστηκε να τον πάρω πάνω από δύο φορές έως ότου βρει ένα σημείο με καλή λήψη.

Καλησπέρα Vinny, με ακούς τώρα;
Έλα φίλε μου, ναι μια χαρά τώρα! Πως πάει;

Από Ελλάδα σου τηλεφωνώ, οπότε ας μην το αναλύσουμε… Πες μου εσύ καλύτερα για τους King Devil Hill!
(γέλια) Οκ! Τι θες να μάθεις;

Καταρχάς, πως προέκυψαν…
Κοίτα, πάντα ήθελα να φτιάξω μια δική μου μπάντα! Το όλο εγχείρημα είχε ως αφετηρία εμένα και τον Jimmy Bain (σ.σ. Rainbow, Dio), συνθέτοντας κάποια κομμάτια. Στην πορεία γνώρισα τον Mark Zavon (σ.σ. Scream Parade, Ratt, WWIII) ο οποίος “έντυσε” με την κιθάρα του τις ιδέες που είχαμε ήδη, ενώ παράλληλα μου σύστησε και τον Dewey Bragg, ο οποίος πήρε τη θέση πίσω από το μικρόφωνο. Το συγκρότημα ήταν έτοιμο λοιπόν, μόνο που σε κάποια σημεία δεν τα βρήκαμε μουσικά με τον Jimmy, οπότε χρειαζόμασταν νέο μπασίστα.

Kill-Devil-Hill01

Και εκεί λοιπόν είναι που έρχεται ο Rex Brown (σ.σ. Pantera, Down)…
Ακριβώς! Τον Rex τον ήξερα από παλιά, οπότε του τηλεφώνησα και μόλις έπαιξε μπάσο σε μερικά από τα τραγούδια, ήμασταν όλοι σίγουροι πως βρήκαμε το τέταρτο μέλος!

Οπότε η δημιουργία των Kill Devil Hill βασίζεται σε εσένα…
Ουσιαστικά ναι. Όλα ξεκίνησαν ύστερα από την περιοδεία με τους Heaven & Hell. Είχα κάποια προβλήματα στους ώμους και χρειαζόμουν χειρουργείο. Έτσι λοιπόν, πριν την εγχείρηση έκατσα και ηχογράφησα μερικά drum tracks, για να υπάρχουν, μιας και ήξερα πως μετά δε θα μπορούσα για κάποιο διάστημα. Τελικά η περίοδος αποχής για ιατρικούς λόγους έφτασε τους έξι μήνες περίπου και όπως καταλαβαίνεις με “έτρωγαν” τα χέρια μου! Επειδή όμως δε μπορούσα να κάνω κάτι,

Kill-Devil-Hill01

έκατσα και δούλεψα μαζί με τον Jimmy πάνω στα drum tracks που σου ανέφερα και έτσι πέρασε δημιουργικά ο χρόνος.

Να υποθέσω λοιπόν πως πρόκειται για full time μπάντα;
Ναι, βέβαια! Καταρχάς εάν ήθελα να φτιάξω ένα project, θα μάζευα δύο- τρεις ακόμη “φίρμες” και θα είχα μια all star band. Δεν έψαχνα για κάτι τέτοιο και είμαι χαρούμενος με το πώς έχουν εξελιχθεί μέχρι στιγμής τα πράγματα.

Με τον Mark πως έγινε η γνωριμία;
Μου τον είχε συστήσει ένας φίλος έξι μήνες πριν ξεκινήσω το σχήμα και τον συνάντησα τυχαία σε ένα club ένα βράδυ την περίοδο που έψαχνα κιθαρίστα. Δουλέψαμε κάποιες συνθέσεις και αποδείχτηκε πολύ καλός συνεργάτης, οπότε έγινε μόνιμο μέλος της μπάντας.

Για τον Dewey έχεις να μου δώσεις καμιά πληροφορία; Διότι πέραν του ότι έχει φωνάρα δε βρήκα πολλές πληροφορίες…
Λογικό είναι! Δεν έχει κάνει πολλά πράγματα. Ήταν σε μια μπάντα που λεγόταν Pissing Razors (σ.σ. για την ακρίβεια, τραγούδησε μονάχα στο “Where We Come From” album του 2001, ενώ λίγα χρόνια αργότερα το group διαλύθηκε)! Άκου όνομα (γέλια)! Από εκεί και πέρα είχε συνεργαστεί παλαιότερα και με τον Mark και μου τον πρότεινε για τη θέση του τραγουδιστή. Εκείνη την περίοδο μου έστελναν διάφοροι κασέτες για να ακούσω, αλλά όλοι ακούγονταν σαν τον Ronnie (σ.σ. εννοεί τον Dio φυσικά). Εγώ όμως έψαχνα κάτι διαφορετικό! Και όπως και να το κάνουμε, ένας ήταν ο Ronnie και όσο και να προσπαθούν μερικοί δε θα τον φτάσουν! Όταν άκουσα λοιπόν τον Dewey, που είχε παντελώς διαφορετική χροιά, βρήκα ακριβώς αυτό που ήθελα!

Kill-Devil-Hill01

Είναι θετικό το ότι ο Mark και ο Dewey δεν έχουν “ονόματα” σαν εσένα και του Rex;
Εννοείται! Καταρχάς μπορείς να δεις τον ενθουσιασμό τους! Κακά τα ψέματα, εγώ και ο Rex έχουμε ήδη κάνει πάρα πολλά στην καριέρα μας και ξέρουμε τι να περιμένουμε και τι όχι. Αν πας όμως στους άλλους δύο και τους πεις πως θα περιοδεύσουν στην Ευρώπη, για παράδειγμα, θα τρελαθούν από τη χαρά τους! Είναι ωραίο αυτό όμως, γιατί μεταδίδουν ενέργεια και σε εμάς!

Ποιος υπογράφει τελικά τις συνθέσεις;
Μερικές βασίστηκαν πάνω στα προαναφερθέντα drum tracks. Από εκεί και πέρα, δουλέψαμε πάνω σε όλες τις ιδέες που έφερε το κάθε μέλος ξεχωριστά και το αποτέλεσμα είναι συλλογικό. Ούτε εγώ, ούτε ο Rex προσπαθήσαμε να επιβληθούμε και να το παίξουμε “ιστορία”. Όλοι είχαν ισότιμους ρόλους και για αυτό ακριβώς μας θεωρώ συγκρότημα και όχι project.

Μήπως το ότι είσαι ένας πεπειραμένος μουσικός σε κάνει να συνεργάζεσαι πιο εύκολα με τους άλλους;
Εντάξει, παίζει ρόλο, αλλά σημασία έχει πως το βλέπει ο καθένας. Αν εγώ σου πω “Στέφανε, έλα δούλεψε μαζί μου και θα έχεις το ίδιο μερίδιο με εμένα”, είναι λογικό να προσπαθήσεις πιο σκληρά για να με βγάλεις ασπροπρόσωπο, έτσι δεν είναι;

Καλά, πάρε με εσύ στη μπάντα και βλέπουμε (γέλια εκατέρωθεν). Τέλος πάντων, το όνομα έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία;

Kill-Devil-Hill01

Το “Kill Devil Hill” βρίσκεται στη North Carolina της Αμερικής, όπου πολλά χρόνια πριν οι πειρατές έστηναν καρτέρι σε διάφορα πλοία για να τα κλέψουν. Όταν, μεταξύ άλλων, έβρισκαν και ρούμι, το έθαβαν πάνω στο λόφο (σ.σ. Hill) και όταν επέστρεφαν για να το πιούν έλεγαν πως γινόταν τόσο δυνατό που θα μπορούσε να σκοτώσει ακόμη και το διάολο! Οπότε, πέρα του ότι ακούγεται ωραία, έχει και κάποια “ιστορία” πίσω του!

Στην παραγωγή συνεργαστήκατε με τον Warren Riker… Πως πήγε;
Βασικά η παραγωγή έγινε από εμάς και τον Warren. Η αλήθεια είναι πως είχαμε κάποια θέματα, οπότε ως ένα βαθμό έπρεπε εμείς να ασχοληθούμε και με αυτό το κομμάτι.

Δεν τα βρήκατε μουσικά;
Κάπως έτσι… Σε γενικές γραμμές δε βρεθήκαμε ποτέ στην ίδια “σελίδα”, που λένε… Το σίγουρο είναι πως για το επόμενο album θα συνεργαστούμε με άλλο παραγωγό. Δεν αμφισβητώ την ποιότητα στη δουλειά του, απλώς δε μας έκανε… Συμβαίνουν αυτά.

Μιας και είσαι τόσα χρόνια μέρος της μουσικής βιομηχανίας, πως τα βλέπεις τα πράγματα; Είναι καλύτερα, τα ίδια, ή χειρότερα από τότε που ξεκίνησες;
Μάλλον χειρότερα… Τα δισκοπωλεία κλείνουν, οι ακροατές ασχολούνται μονάχα με τη digital μορφή των τραγουδιών, είτε αυτή είναι νόμιμη, είτε παράνομη και για να μη στα πολυλογώ, έχουμε φτάσει στο σημείο να βγάζουμε album πιο πολύ ως κράχτη, για να έχουμε λόγο να πάμε σε περιοδεία. Έσοδα από τους δίσκους δεν υπάρχουν πια, εκτός και εάν μιλάμε για κάποια μεγάλη μπάντα! Από την άλλη, με ένα κλικ μπορείς να γίνεις γνωστός σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αν είσαι νέο group, δε χρειάζεσαι διαφήμιση, μιας και τα τραγούδια σου μπορούν να μαθευτούν άμεσα και γρήγορα. Αυτό είναι όμως που έχει φάει τη νέα γενιά! Τα θέλουν όλα γρήγορα! Δεν τους νοιάζει να έχουν κάτι απτό! Όλα είναι digital! Και το χειρότερο είναι πως οι εταιρείες, αντί να αντιμετωπίσουν το θέμα “πειρατεία” από νωρίς με ουσιαστικές κινήσεις, προσπάθησαν απλώς να το απαγορεύσουν.

Εσύ τι θα πρότεινες δηλαδή;
Από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρεται ο κόσμος να πάει στα δισκοπωλεία, δώσε τους αυτό που θέλουν, αλλά φθηνά! Σε digital μορφή μεν, αλλά οικονομικά, ώστε να το αγοράσει ο άλλος! Εάν αυτό είχε γίνει δέκα χρόνια πριν, δεν ξέρω εάν η “πειρατεία” θα βρισκόταν στα ίδια επίπεδα.

Kill-Devil-Hill01

Ποια είναι η άποψή σου για το reunion των Black Sabbath;
Είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο και μια σπουδαία επανένωση. Βέβαια, τα πράγματα εξελίσσονται πολύ περίεργα με τον Bill Ward (σ.σ. η συνέντευξη έγινε στις 8 Φεβρουαρίου). Για την ακρίβεια μου φαίνεται περίεργο το ότι ενώ δεν είχαν υπογραφεί συμβόλαια, όλοι προέβησαν σε ανακοινώσεις! Να σου πω την αλήθεια δε μου κάνει και ιδιαίτερη εντύπωση που δεν τα βρήκα οικονομικά, αλλά τέλος πάντων! (γέλια) Το σημαντικό όμως κατ’ εμέ είναι η υγεία του Iommi! Ευτυχώς από ότι μαθαίνω πηγαίνει καλά. Κατά τ’ άλλα η τωρινή φάση των Black Sabbath είναι λες και βλέπεις ένα reality show!

Άμα ζούσε ο Dio, λες να γινόταν αυτό το reunion;
Ο Ronnie, πρέπει να ξέρεις, είχε πολύ μουσική μέσα του! Προτού μάθει τα δυσάρεστα για την υγεία του, υπολόγιζε να κυκλοφορήσει ένα νέο solo album, ενώ στα σχέδιά του βρισκόταν και ένας ακόμη δίσκος με τους Heaven & Hell. Θεωρώ λοιπόν πως το reunion των αυθεντικών Black Sabbath θα γινόταν ούτως ή άλλως, απλώς κάποιο διάστημα μετά.

Άμα στο ζητούσαν θα συμμετείχες ξανά;
Τα παιδιά είναι φίλοι μου και εννοείται πως είναι μεγάλη τιμή να παίζεις υπό το όνομα των Sabbath. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μου είναι οι Kill Devil Hill, αλλά στο υποθετικό σενάριο που λες, δε θα αρνιόμουν, αλλά παράλληλα δε θα αμελούσα τη μπάντα μου!

Περιοδεία θα υπάρξει για τους Kill Devil Hill;
Είμαστε ακόμη σε συζητήσεις. Σκοπός μας είναι από τη στιγμή που θα κυκλοφορήσει ο δίσκος και μέχρι το τέλος του 2012 να βρισκόμαστε σε tour!

Θέλεις να προσθέσεις κάτι;
Ελπίζω να αρέσει στους οπαδούς του σκληρού ήχου το album μας και να το τιμήσουν! Το site της μπάντας είναι www.killdevilhillmusic.com, ενώ παράλληλα να σου πως με τον αδερφό μου (σ.σ. Carmine) θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά από drum clinics (σ.σ. σεμινάρια) στην Ευρώπη (σ.σ. λεπτομέρειες στο www.drumwars.com)! Θα έχει πολύ ενδιαφέρον και ελπίζω να περάσουμε από Ελλάδα είτε με το group είτε με τον αδερφό μου!

(σ.σ. η κουβέντα συνεχίστηκε για 2-3 περίπου ακόμη λεπτά, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Vinny μάταια προσπάθησε να προφέρει το επώνυμό μου, ενώ καταλήξαμε πως άμα έμενε Ελλάδα θα τον βαφτίζαμε “Vinny Βινίδης”. Και εις άλλα με υγεία)


242

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.