AXEL RUDI PELL

Συστάσεις και περιττές εισαγωγές δε χρειάζονται. Οι περισσότεροι γνωρίζουν λίγο πολύ το τι εστί Axel Rudi Pell, μιας και η πολύχρονη καριέρα του μιλάει από μόνη της. Έχοντας ως πάτημα το δέκατο τέταρτο studio album του με τίτλο “Circle of the Oath“, κάναμε μια, πραγματικά, επί της ουσίας κουβέντα, θίγοντας θέματα που άλλοι μουσικοί θα παρεξηγούσαν και θα απέφευγαν. Λεπτομέρειες εντός…

Γεια σου Axel! Τι κάνεις;
Α, πολύ καλά! (σ.σ. σε άπταιστα ελληνικά)

Που έμαθες να μιλάς ελληνικά;
Ε, καλά μη φανταστείς πως ξέρω και πολλά! (γέλια) Απλώς πηγαίνω συχνά σε ένα εστιατόριο εδώ κοντά με ελληνική κουζίνα, οπότε έχω μάθει εκφράσεις του τύπου “το λογαριασμό παρακαλώ”, “καλή όρεξη” και “γεια μας”!

Μη μου πεις πως δεν ξέρεις το “μαλάκας”!
(γέλια) Α, ναι το ξέρω και αυτό, όπως και το “γαμάς”!

Axel-Rudi-Pell

Μια χαρά τα πας λοιπόν! Ας αφήσουμε όμως τα ελληνικά σου και πάμε στο νέο σου δίσκο!
Βέβαια! Ονομάζεται “Circle of the Oath”, περιέχει δέκα ολοκαίνουρια κομμάτια και κυκλοφορεί τέλη Μαρτίου! Προσωπικά θεωρώ πως είναι μια από τις καλύτερες δουλειές μου!

Δεν ξέρω για αυτό, αλλά είναι κάπως διαφορετικός μιας και έχει γενικά ένα πιο hard rock feeling…
Ακριβώς! Είναι λιγότερο metal και περισσότερο hard rock! Επηρεάστηκα πολύ από τους Led Zeppelin και παρεμφερή σχήματα.

Επίσης, δεν αφορά μονάχα μάγους και ιππότες!
Ναι, αποφάσισα πως ήταν καιρός να γράψω στίχους που δεν αφορούσαν μονάχα το “φανταστικό”. Φυσικά υπάρχουν κομμάτια, όπως το “World of Confusion”, που θεματικά ασχολούνται με μάχες, ιππότες κτλ, αλλά ήταν καιρός να αναφερθώ και σε πιο γήινες καταστάσεις. Στο “Run With the Wind” ας πούμε, μιλάω για έναν απλό άνθρωπο που βαρέθηκε την καθημερινότητά του και θέλει να ξεφύγει από αυτήν, ενώ το “Before I Die” αναφέρεται σε έναν ηλικιωμένο ο οποίος ζει τις τελευταίες του στιγμές και προτού πεθάνει θέλει να κρατήσει αγκαλιά τη γυναίκα του. Υπάρχει λοιπόν μια ποικιλία στους στίχους!

Μιας και ανέφερες το “World of Confusion”, να πούμε πως είναι το δεύτερο μέρος του “Masquerade Ball”…
Ναι, συνεχίζει την ιστορία των πέντε ιπποτών που ξεκίνησε πριν δώδεκα χρόνια στο ομώνυμο album!

Η αλλαγή αυτή σε μουσική και στίχους ήταν κάτι που ήθελες, ή βγήκε αυθόρμητα;
Μου βγήκε φυσικά…

Δηλαδή, όλη αυτή η θέληση για αλλαγή δεν έχει να κάνει καθόλου με το γεγονός ότι οι περισσότερες κριτικές για τις τελευταίες κυκλοφορίες σου, σε θέλουν να επαναλαμβάνεσαι και γενικά να μένεις στάσιμος;
Τώρα που το λες, δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο! Η αλήθεια είναι πως δίνω μεγάλη σημασία στις κριτικές, αρκεί να έχουν βάση και να είναι καλοπροαίρετες, ενώ παράλληλα σέβομαι τη γνώμη των fan μου! Για αυτό όταν έκατσα να γράψω το νέο δίσκο, πήρα το χρόνο μου και δεν προσπάθησα να ακολουθήσω την πεπατημένη.

Axel-Rudi-Pell

Κοίτα Axel, προσωπικά ακολουθώ την πορεία σου εδώ και δεκαπέντε χρόνια, και θεωρώ πως ναι μεν το “Circle of the Oath” θα ικανοποιήσει τους fan, αλλά δεν ξέρω το κατά πόσο θα “πείσει” κάποιο ευρύτερο κοινό…
Εγώ το πιστεύω όμως! (γέλια)

Μακάρι, αλλά να σου πω την αλήθεια, κάτι λείπει γενικά… Και για να το πάω σε άλλο επίπεδο αυτό που σου λέω, έχει περάσει καιρός από τότε που έβγαλες κάποιο album εφάμιλλο του “Magic” ή του “Oceans of Time”, ή τέλος πάντων κάτι το οποίο θα έκανε κάποιου είδους πάταγο…
Καταρχάς, δε με ενδιαφέρει οι κυκλοφορίες μου να κάνουν πάταγο… Έχω το δικό μου στυλ και για να γράψω ένα δίσκο που μπορεί να κάνει αυτό που λες, θα έπρεπε να το αλλάξω, κάτι το οποίο δε δέχομαι. Είμαι αληθινός σε αυτό που κάνω και χάρη σε αυτό πιστεύω πως έχω πιστούς fan. Όσο για το εμπορικό μέρος, το “Magic” που ανέφερες ως παράδειγμα, είχε πάει χάλια σε πωλήσεις

Axel-Rudi-Pell

όταν κυκλοφόρησε! Το “Oceans of Time” από την άλλη, πήγε εξαιρετικά, οπότε όλα είναι σχετικά…

Πάντως σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρείας, δεν έχει κανένα πρόβλημα σε ότι αφορά τις πωλήσεις γενικά…
Ναι, έχοντας ως δεδομένο πως το παράνομο “κατέβασμα” αποτελεί μεγάλο βραχνά για τους περισσότερους καλλιτέχνες, μπορώ να πω πως οι δουλειές μου παραδόξως πάνε πολύ καλά! Αν εξαιρέσουμε το “Tales of the Crown” που πήγε μέτρια, όλα τα υπόλοιπα πούλησαν!

Βγάζεις χρήματα και από τις πωλήσεις των δίσκων, ή μονάχα από τις περιοδείες;
Και από τα δύο! Παίρνω κάποια λεφτά για τις συνθέσεις όπως και από τις πωλήσεις, ενώ όταν βγούμε σε περιοδεία πάλι παίρνω ένα ποσοστό από τα εισιτήρια και το merchandise.

Είσαι σπάνιο είδος… Οι περισσότεροι μουσικοί δηλώνουν πως ένας από τους λόγους που κυκλοφορούν κάποιο album είναι για να κάνουν κάποιο tour!
Μάλλον παίζει ρόλο το ότι είμαι χρόνια στο κουρμπέτι, τι να πω! Ξέρω αρκετούς πάντως που τα μόνα λεφτά που τους δίνει η εκάστοτε εταιρεία τους, είναι αυτά της παραγωγής και τις ηχογράφησης! Τίποτα μετά!

Σε πόσα χρόνια από τώρα πιστεύεις πως θα σταματήσει η παραγωγή των cd;
Πιθανότατα μέσα στην επόμενη πενταετία! Παρόλα αυτά οι εταιρείες οφείλουν να βρουν κάτι καλύτερο από το mp3! Μια άλλη μορφή, η οποία να μη μπορεί να αντιγραφεί! Και ναι, είναι τετριμμένο, αλλά όντως η πειρατεία καταστρέφει τη μουσική… Άπαξ και κανένας δεν πληρώνει για αυτήν, από ένα σημείο και μετά θα σταματήσουν οι μπάντες να την παράγουν! Τόσο απλό!

Εάν είχες δική σου δισκογραφική, τι μέτρα θα λάμβανες για τα επόμενα χρόνια δηλαδή;
Καταρχάς δε θα έστελνα το υλικό μέσω mp3 σε συντάκτες, γιατί τις περισσότερες φορές, από εκεί ξεκινάει το κακό (σ.σ. πέστα χρυσόστομε!). Το πιθανότερο να παρείχα ένα μέρος από κάθε κομμάτι, σαν preview. Επίσης, και με δεδομένο πως τα cd δε έχουν πολύ μέλλον, θα έψαχνα να βρω ένα νέο format που να μην αντιγράφεται και να μην ανεβαίνει στο internet! Και στην περίπτωση που κάποιος θέλει να έχει το δίσκο και σε μορφή mp3, να του παρέχεται με την αγορά ένα κωδικός για να το αποκτήσει. Τέλος, θα κατέβαζα τις τιμές στα cd, ή τέλος πάντων στο νέο προϊόν που θα τα αντικαθιστούσε, έτσι ώστε να προσέγγιζα ξανά τον καταναλωτή!

Axel-Rudi-Pell

Ωραίες ιδέες… Πάμε σε άλλα θέματα όμως τώρα! Τα τελευταία τρία χρόνια έβγαλες δύο studio album και μια συλλογή… Πολυάσχολος έτσι;
Εννοείται! Μάλιστα ήδη ηχογραφώ τον επόμενο δίσκο!

Από τώρα;
(γέλια) Όχι, πλάκα κάνω! Τώρα θα βγούμε σε περιοδεία!

Η όλη ιστορία με τις συλλογές με μπαλάντες ήταν δική σου ιδέα, ή της εταιρείας;
Αρχικά δική μου. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν ακούει metal ή hard rock, αλλά του αρέσουν οι μπαλάντες που βγαίνουν από αυτή τη μουσική, έτσι σκέφτηκα να προσεγγίσω αυτή τη μερίδα και όταν το ανέφερα στην εταιρεία συμφώνησε αμέσως, αρκεί να προσθέταμε και κάποια bonus τραγούδια. Αυτό έγινε το 1993 και πήγε πολύ καλά! Καλύτερα από το “Magic”! (γέλια) Έτσι λοιπόν, η ιδέα συνεχίστηκε!

Πως πας με τον Mike Terrana στο σχήμα; Ακούγεται πως είναι “δύσκολος” σα χαρακτήρας…

Axel-Rudi-Pell

(γέλια) Ίσως αυτοί που τα λένε αυτά είναι οι “δύσκολοι”! Με τον Mike τα πηγαίνουμε περίφημα και είναι άψογος επαγγελματίας, ενώ στις περιοδείες είναι τρομερή παρέα!

Εδώ και χρόνια το line up σου είναι σταθερό. Έψαχνες λοιπόν για μια πιο μόνιμη συνεργασία με μουσικούς;
Βέβαια! Με είχε κουράσει το ότι κάποια παλαιότερα μέλη ασχολιόντουσαν μονάχα με το album και ποτέ δεν είχαν χρόνο για περιοδεία. Από τη στιγμή που δεν ενδιαφέρεται κάποιος για το συγκρότημα, δεν έχει θέση σε αυτό! Και δε με νοιάζει εάν παίζει και αλλού! Δε θα υπαγορεύσω σε κάποιον με ποιόν θα συνεργάζεται, αρκεί να υπάρχει μια σχετική συνεννόηση ώστε να μπορούν να βγουν για περιοδεία και οι Axel Rudi Pell.

Δε θα ήταν ωραία ιδέα να πραγματοποιούσες ένα επετειακό live show με όλα τα νυν και τα πρώην μέλη του group;
Όχι! Γιατί να το κάνω αυτό; Από τη στιγμή που το σχήμα έχει πλέον τη μορφή του, δε βρίσκω κανένα λόγο να ασχοληθώ με το παρελθόν με οποιοδήποτε τρόπο.

Μιας και είσαι από τη Γερμανία, ποια είναι η γνώμη σου για τη σχέση που έχει πλέον η Ελλάδα με τη Γερμανία, σε ότι αφορά την οικονομική κρίση;
Δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με την πολιτική, αλλά αυτό που μεταφέρουν τα media εδώ είναι πως στην Ελλάδα, μέχρι πρότινος, υπήρχε πολύ χαμηλή φορολογία και παράλληλα μεγάλη φοροδιαφυγή. Βέβαια δεν ξέρω το κατά πόσο αυτά είναι αλήθεια…

Αυτό που ισχύει είναι πως εδώ και χρόνια ψηφίζουμε πολιτικούς που ως hobby έχουν τις μίζες. Σε ότι αφορά τους φόρους, οι χαμηλότερες τάξεις τους πληρώνουν, ενώ οι προύχοντες δηλώνουν πολύ λιγότερα από όσα βγάζουν και τέλος πάντων επικρατεί ένα χάος, το οποίο καλείται να πληρώσει ο απλός λαός.
Εμείς εδώ πληρώνουμε υψηλούς φόρους ούτως ή άλλως, αλλά πάντα πάνε ανάλογα με το εισόδημα του καθενός. Ο απλός μεροκαματιάρης πληρώνει σαφώς λιγότερα από έναν πλούσιο!

Axel-Rudi-Pell

Εδώ όμως οι πλούσιοι δηλώνουν “φτωχοί”, οπότε την πατήσαμε…
(γέλια) Ναι αυτό είναι όντως λάθος…

Αλήθεια, Ελλάδα έχεις έρθει ποτέ; Σαν τουρίστας εννοώ, γιατί για live γνωρίζω πως δεν…
Α, καλά! Για ζωντανές εμφανίσεις στη χώρα σας, είτε λαμβάνουμε κακές προτάσεις, σε ότι αφορά τη χρηματική αμοιβή, είτε καθόλου προτάσεις! (γέλια) Δεν είναι ότι ζητάμε πολλά, πίστεψέ με, αλλά δε γίνεται να έρθουμε χωρίς να βγαίνουν τουλάχιστον τα βασικά έξοδα του group και του επιτελείου που έχουμε μαζί! Παρόλα αυτά, έχω έρθει στη Ζάκυνθο αρκετές φορές και δηλώνω πραγματικά ενθουσιασμένος! Επίσης ο Volker (σ.σ. Krawczak, μπάσο) σας επισκέπτεται δύο με τρεις φορές το χρόνο!

Ε, άντε με το καλό να έρθετε όλοι μαζί στα πλαίσια μιας περιοδείας…
Μακάρι Στέφανε, θα το θέλαμε πάρα πολύ!

Σε ευχαριστώ Axel για το χρόνο σου. Αν συνεχίσεις με αυτόν το ρυθμό τις κυκλοφορίες θα τα ξαναπούμε σύντομα!
(γέλια) Γιατί όχι! Και εγώ ευχαριστώ και κάντε υπομονή όλοι εσείς εκεί! (σ.σ. εμ, δεν κάνουμε και τίποτα άλλο…)


533
Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1403 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*