BATTLEFIELD 3

Τα studio της Dice μετά τα Medal of Honor και Battlefield: Bad Company 2: Vietnam επέστρεψαν στην ανάπτυξη ενός απ’ τα καλύτερα και διασημότερα first person shooter games με αποτέλεσμα το πολυαναμενόμενο Battlefield 3. Το νέο μωρό των Dice και EA δημιουργήθηκε με βάση τα PC και όχι τις κονσόλες (όπου μεταφέρθηκε αυτούσιο) με τη νέα μηχανή γραφικών Frostbite 2.

Το τελευταίο είναι και το σημαντικότερο αφού το νέο παιχνίδι της σειράς έχει απ’ τα πιο λεπτομερή κι αληθοφανή γραφικά που κυκλοφορούν σε video game εκεί έξω. Τα πάντα από όπλα μέχρι και τους ανθρώπους, απ’ τα οχήματα μέχρι και τα τοπία έχουν βελτιστοποιηθεί και δείχνουν καλύτερα από ποτέ. Τα σκηνοθετημένα video που συμπληρώνουν την υπόθεση ενός απ’ τους πιο συναρπαστικούς ψηφιακούς πολέμους έρχονται να ολοκληρώσουν την οπτική πανδαισία που προσφέρει το κλείσιμο της πρώτης τριλογίας της βασικής σειράς Battlefield.

Το ηχητικό μέρος του Battlefield 3 είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ως προς τη διευκόλυνση του παίκτη κατά τις campaign μάχες του ή και τις multiplayer. Αυτό ισχύει αφενός γιατί λόγω της ακρίβειας με την οποία ακούγονται οι κρότοι των όπλων αποκαλύπτεται η θέση του εχθρού, αφετέρου  διότι μέσα από ένα ιδανικό και διακριτικό soundtrack με τα απαραίτητα sound effects και το άψογο αλλά σύντομο voice acting δημιουργούνται οι καταλληλότερες συνθήκες, κάτω από τις οποίες μπορεί κανείς να ολοκληρώσει το παιχνίδι καλύτερα.

Πέρα όμως απ’ τον οπτικοακουστικό τομέα, ο οποίος είναι απλά ο βασικός αλλά στη τελική όχι ο σπουδαιότερος, το gameplay του παιχνιδιού κινείται στα γνωστά μονοπάτια της σειράς με ορισμένες βελτιώσεις. Τα όπλα έχουν μεγαλύτερο stability και δείχνουν “ελαφρύτερα” ενώ οι προσεγμένα λεπτομερείς ρυθμίσεις για την ευαισθησία των joysticks όσον αφορά την απόκριση του παιχνιδιού είναι απ’ τα σημαντικότερα pluses.

Battlefield3

Το campaign του παιχνιδιού είναι ίσως λίγο κατώτερο των standards που μας έχει μάθει η σειρά αφού η δυσκολία, ιδιαίτερα στα υψηλά επίπεδα, είναι σχεδόν παράλογη καθώς και η σχεδόν εξάωρη διάρκεια του δεν είναι απ’ τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του. Κατά τα άλλα, οι πόλεις στις οποίες εξελίσσεται η βασική ιστορία του Battlefield 3 είναι εντυπωσιακές ενώ κατά τη διάρκεια τους συνήθως πλαισιωνόμαστε από συμπαίκτες, των οποίων η ουσιαστική βοήθεια είναι ανύπαρκτη.

Το δυνατό χαρτί του παιχνιδιού βρίσκεται στο online κομμάτι του. Το multiplayer του Battlefield 3 είναι απ’ τις καλύτερες προτάσεις του είδους, ιδιαίτερα στη κατηγορία Squad Deathmatch όπου τέσσερις ομάδες των τεσσάρων κοντράρονται για 50 kills. Οι πίστες έχουν το ιδανικότερο μέγεθος για την υποστήριξη τέτοιου gameplay αφού ίσως και να χρειαστεί κανείς να ψάξει για τον εχθρό του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και μερικά, εν τέλει σημαντικά, σημεία που δεν προορίζονταν για τη κανονική ροή του παιχνιδιού αλλά ανακαλύπτονται μέσω τυχερών glitches.

Σε σύγκριση με τον βασικό του αντίπαλο, το Call of Duty: Modern Warfare 3, το Battlefield 3 ίσως δημιουργήσει συζήτηση σχετικά με τα campaigns. Ως προς τα γραφικά και το online game mode, το τελευταίο έχει βγει ξεκάθαρος νικητής συνεχίζοντας την παράδοση της σειράς. Αναμένουμε το ήδη ανακοινωμένο Battlefield 4 (φυσικά όχι για τα επόμενα δύο χρόνια).


217