HANNIBAL

Ο Alex Balakakis είναι η ψυχή και ο δημιουργός των Hannibal. Μετά λοιπόν από αρκετά χρόνια σιωπής και ταλαιπωρίας η μπάντα επι­στρέ­φει δριμύτερη με και­νούρ­γιο άλμπουμ αλλά και με μία σημαντική τουρνέ παρέα με την Tarja. Kαυστικός, α­πο­λαυ­στι­κός αλλά και χιου­μο­ρι­στι­κός ο Alex Balakakis αποκάλυψε τα σχέδια του συγκροτήματος και κυρίως δείχνει αποφασισμένος να αρπάξει την νέα ευκαιρία που του δίνεται για να κάνει το μεγάλο βήμα με τους Hannibal.

Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η κυκλοφορία του νέου σας άλμπουμ;
Γιατί λαμόγια δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τον Αύγουστο του 2008 ηχογραφήσαμε το album στα Grapow studios στην Σλοβακία. Περιμέναμε την τελική μίξη και το mastering από τα χέρια του Roland Grapow. Ενώ είχε προπληρωθεί από τους “φτωχούς” ‘Ελληνες, οι οποίοι πίστεψαν τα λόγια του “τίμιου” Γερμανού ότι το album των Masterplan το είχε κάνει ο ίδιος ενώ στην πραγματικότητα το είχε κάνει ο Andy Sneap, δεν έστελνε καλό αποτέλεσμα. Έτσι το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου μετά από 3 μήνες αναμονής έλαβα e-mail : TAKE IT OR LEAVE IT. Ας μην αναφέρω την απάντησή μου… Τέλος πάντων πήραμε τα κανάλια και αρχίσαμε την αναζήτηση παραγωγού. Μετά από 40 κύματα και αφού κανείς δεν μπόρεσε να μας δώσει ένα ικανοποιητικό δείγμα πήρα την απόφαση να κάνω τη μίξη εγώ και ότι βγει. Με βοήθησε καθοριστικά ο κιθαρίστας της μπάντας ο Στέλιος Σόβολος με το reamping που έκανε αλλά και με το sampling στα τύμπανα. ‘Ετσι φτάσαμε σήμερα με μίξη δική μου και mastering του JOHN K (σ.σ. Biomechanical) το άλμπουμ να είναι έτοιμο.

HANIBAL

Πόσο σε δυσκόλεψε η ολο­κλή­ρω­ση των ηχογραφήσεων; Είσαι ι­κα­νο­ποιη­μέ­νος από το α­πο­τέ­λε­σμα;
Οι ηχογραφήσεις ήταν καλές και σχετικά γρήγορες γιατί ήμασταν καλά προετοιμασμένοι. Όλα έ­δει­χναν ότι πηγαίναμε για μεγάλη παραγωγή αλλά το μετά δεν ήταν ανάλογο όπως προανέφερα. Δυ­στυ­χώς και τα κανάλια που μας έστειλε ήταν ελλιπή και δεν μπορούσαμε να κάνουμε σε μεγάλο ποσοστό τη δουλειά που θέλαμε. Όμως πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

Στιχουργικά οι HANIBALL έχουν αποδείξει ότι δεν κινούνται στα γνωστά μοτίβα. Στο καινούργιο δίσκο ακολούθησες κάποιο concept;
Ακριβώς, μάγος είσαι; “Cyberia” είναι μια τεχνολογικά εξελιγμένη πόλη-κράτος στο μέλλον η οποία έχει φτάσει σε πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο. Σχεδόν έχει φτάσει στο σημείο οι άνθρωποι να γίνουν αθάνατοι ώσπου ξαφνικά μια μέρα όλο το σύστημα καταρρέει , παύουν οι τηλεπικοινωνίες, το διαδίκτυο έως και η ενέργεια. ‘Ολα στο σκοτάδι και όλα από το μηδέν! Και η ιστορία ξεκινάει από την προσπάθεια να βρεθεί η αιτία αλλά και η λύση της “πτώσης”. Το υπόλοιπο στα στιχάκια του CD!

Υπάρχουν κάποιες συνεργασίες που θα ήθελες να αναφέρεις;
Υπάρχουν σημαντικές συνεργασίες για το 2012 αλλά ακόμα δεν μπορώ να μιλήσω για αυτό. Πάντως να είσαι σίγουρος ότι θα ταράξουν τα νερά και μάλιστα το single που έρχεται τον Μάη θα είναι με καλλιτέχνη μπάντας που δεν το περιμένει κανείς!

HANIBALΣτο προηγούμενο άλμπουμ υπήρχαν σαφείς industrial αναφορές, η νέα δουλειά θα κινείται στο ίδιο ηχητικό πλαίσιο;
Κρατάμε τον χαρακτήρα του πρώτου album αλλά πιο ώριμοι και πιο μεστοί. Πιστεύω ότι έχουμε δικό μας χαρακτήρα παρά τις επιρροές που είναι εμφανείς.

Νομίζω ότι πλέον η μπάντα έχει ως βάση το εξωτερικό, μήπως άργησε να γίνει ένα τέτοιο βήμα;
Ίσως να άργησα λίγο να φύγω από την Ελλάδα αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Βάση πλέον είναι το Λονδίνο όπου τα 3/5 της μπάντας ζουν εκεί!

Στη κλασική ερώτηση τι γίνεται με την ελληνική σκηνή υπάρχουν οι κλασικές απαντήσεις ή έχουν αλλάξει σημαντικά καταστάσεις και πρόσωπα;
Το καλό είναι ότι όλο και περισσότερα παιδιά στρέφονται προς το εξωτερικό γιατί μόνο εκεί υπάρχει μέλλον. Προσέχουν τις παραγωγές τους, το image τους και λειτουργούν με επαγγελματική νοοτροπία. Το κακό είναι ότι κάποιοι επιμένουν στην φανφαρολογία και αντί να κοιτάνε την ουσία και την δικιά τους καμπούρα ασχολούνται ως ειδήμονες με το τι κάνουν οι άλλοι! Μετά τριγυρνάνε στα γνωστά metal στέκια μπας και βγάλουν καμία γκόμενα! Ποιότητα…

Έχεις σημαντική εμπειρία από live με σημαντικούς καλλιτέχνες πιστεύεις ότι οι συναυλίες που θα δώσετε με την Tarja θα ανοίξουν το δρόμο και για μεγαλύτερα πράματα;
Ένα tour από μόνο του έχει να προσφέρει πολλά, πόσο μάλλον να είσαι μαζί με έναν καλλιτέχνη αυτού του βεληνεκούς. ‘Ομως το tour από μόνο του δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα αν κι εμείς δεν παλέψουμε σκληρά και δεν χειριστούμε την κατάσταση ώριμα και μεθοδικά. Συνήθως ο μεγάλος ενθουσιασμός φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Ευτυχώς τα μέλη της μπάντας έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης!

Alex πες μας για ποιους λόγους απεχώρησες από τους SPITIFIRE;
Ένας και μοναδικός είναι ο λόγος… μετανάστευσης. Δεν μπορούσα πλέον να προσφέρω αυτά που ήθελα στην μπάντα και η μπάντα έπρεπε να συνεχίσει το δρόμο της. Μακάρι όλα τα διαζύγια να ήταν έτσι!

HANIBAL

Πόσο σε έχει αγγίξει η μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνουμε;
Ο λόγος που έφυγα ήταν η οικονομική κρίση που όμως στην Ελλάδα ουσιαστικά είναι πολιτική και ηθική. Τεράστια διαφθορά, τεράστια ηθική εξαθλίωση. Μας κυβερνούν απατεώνες και προ­δό­τες και το χειρότερο είναι ότι ο κόσμος δεν αντιδρά. Έφυγα γιατί θα καταστρεφόμουν, τόσο απλά. Και όποιος νομίζει ότι είναι εύκολο με γυναίκα και 2 παιδιά να μεταναστεύεις είναι γελασμένος. Όμως έπρεπε να διαλέξω. Ή ξεκίνημα από το μηδέν ή κατάληξη στο μηδέν. Απογοητεύτηκα από άτομα που τα θεωρούσα σκε­πτό­με­να, να βγαίνουν και να λένε ότι αυτοί που φεύγουν διαλέγουν τον εύκολο δρόμο ενώ αυτοί είναι ήρωες που θα παλέψουν για να αλλάξουν τα πράγματα! Οι αντιστασιακοί και οι επαναστάτες του facebook και του καναπέ. Που είναι τώρα όλοι αυτοί; Που ήταν όταν έπρεπε να μπουκάρουν στη βουλή ενώ έτρωγαν πίτσες κι έβλεπαν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την τηλεόραση; Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει γιατί εμείς δεν αλλάζουμε. Θα βγούμε από το ευρώ και η Ελλάδα θα πτωχεύσει. Τα κάρα θα ξαναβγούν στους δρόμους. Όσοι έχουν χωριά ας φύγουν από την Αθήνα ίσως επιβιώσουν…

Τέλος θα θέλαμε να μας περιγράψεις μία χιουμοριστική στιγμή από την περίοδο των ηχογραφήσεων;
Είναι 2 φάσεις αστείες. Πρώτα απ’ όλα στη Σλοβακία δεν μιλάει κανείς Αγγλικά οπότε… πίκρα. Το γέλιο είναι ότι πηγαίναμε να φάμε και δεν καταλαβαίναμε Χριστό κοιτώντας τον κατάλογο. Οπότε στην τύχη δείχναμε και όπου καθόταν η μπίλια. ‘Όταν λοιπόν του έκατσε του Σόβολου καλό φαί πανηγυρίζαμε… από εκείνη τη μέρα όλοι τρώγαμε το ίδιο φαγητό! Όταν ηχογραφούσα το Sacred Alphabet ήταν βράδυ και καλοκαίρι. O Grapow είχε ένα σκύλο, γομάρι, που κυκλοφορούσε μέσα έξω. Λόγω ζέστης το μεγάλο παράθυρο στο control room ήταν ανοιχτό αλλά είχε σήτα για τα κουνούπια. Ο σκύλος ήταν έξω. Στο συγκεκριμένο λοιπόν κομμάτι στην εισαγωγή έκανα κάτι ομιλίες και κάποιους ψιθύρους. Όμως τα ηχεία είχαν ένταση και ο σκύλος νόμιζε ότι κάποιος του σφύριξε και παίρνει φόρα να μπει πηδώντας μέσα από το παράθυρο… αλλά

HANIBAL

δεν είδε τη σήτα και την κατέβασε όλη κάτω. Η σήτα πέταξε το τραπεζάκι με τις πίτσες κ τα ποτήρια κάτω… γενικά έγινε της κακομοίρας. Από την κούραση μας έπιασε νευρικό γέλιο και κλαίγαμε για ώρες… εκεί σταμάτησε και η ηχογράφηση!

Alex σε ευχαριστούμε πολύ για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή δύναμη.
Παιδιά και εγώ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη και εύχομαι με την σειρά μου να συνεχίσετε την καλή δουλειά που κάνετε στο Rockway.gr.


656

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*