KARMA VIOLENS

Οι Karma Violens είναι η Ελληνική μπάντα που σχεδόν σίγουρα έχεις παρακολουθήσει live αν είσαι οπαδός… του hobby. Με φρέσκια τη κυκλοφορία του παρθενικού τους δημιουργήματος που ακούει στην ονομασία “Dormancy“, o Γιώργος, κιθαρίστας του group, μίλησε στο Rockway για τη γρήγορη επιτυχία που διαδέχτηκε τους Karma Violens αλλά και για το ελπιδοφόρο μέλλον τους.

Καλημέρα Γιώργο, πως πάει;
Καλά ρε φίλε, εδώ στον αγώνα (γέλια).

Πως φαίνεται να τα πηγαίνει το “Dormancy” από άποψη κριτικών κι ανταπόκρισης;
Πάρα πολύ καλά, δεν το περιμέναμε τόσο. Μέσα από zines στο internet, διάφορα περιοδικά και sites βλέπουμε μεγάλη ανταπόκριση και ο κόσμος έχει αρχίσει να μας πλησιάζει θέλοντας να ακούσει για τον δίσκο και για το πώς δημιουργήθηκε και πως έχει φτάσει μετά από τόσα χρόνια να παρουσιάζεται στο κοινό.

Μιας και είχατε όμως το δικό σας κοινό που σας ακολουθεί στα live σας, δεν περιμένατε ούτε λίγο αυτή την αποδοχή;
Ναι, το περιμέναμε, απλά όπως κι εσύ θα ξέρεις, είναι πολύ δύσκολη περίοδος για όλη τη χώρα και ειδικά για τη μουσική σκηνή. Γι’ αυτό και πιστεύαμε ότι θα είναι πιο χαλαρά τα πράγματα. Γενικά είναι καλό να διατηρείς χαμηλό profile έτσι ώστε να διαδέχεσαι την όποια επιτυχία με μεγαλύτερη χαρά κι ενθουσιασμό.

KarmaViolens interview

Νιώθετε πως αργήσατε να κυκλοφορήσετε το “Dormancy” ή πιστεύετε ότι αυτή ήταν κάτι σαν την κατάλληλη στιγμή για εσάς;
Όχι, πιστεύω ότι αργήσαμε, έπρεπε να είχε βγει αρκετά πιο νωρίς όταν το υλικό ήταν πιο ζεστό. Θα μου πεις ότι είναι πιο μεστωμένο, εντάξει, δεν έρχονται όμως τα πράγματα όπως τα θέλεις πάντα αλλά αυτή είναι και η μαγεία, να μην σταματάς. Δηλαδή, πάντα σου δίνει κουράγιο το να συνεχίζεις και να συνεχίζεις. Τώρα, για παράδειγμα, που βγήκε το “Dormancy” ανυπομονούμε ήδη για τον επόμενο δίσκο μας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που πριν δύο χρόνια φάνταζε πολύ δύσκολο.

Εκμεταλλευτήκατε τη καθυστέρηση για να διαφοροποιήσετε κατά καιρούς τον δίσκο;
Ναι, με κάθε καθυστέρηση επιστρέφαμε στο studio και ψάχναμε το τι παραπάνω μπορούσαμε να προσθέσουμε στον δίσκο με την κάθε “πινελιά”. Γενικά αυτός ο δίσκος είναι μια πολύ open minded δουλειά γιατί ποτέ δεν ασχοληθήκαμε με κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι σαν να ήταν δεδομένο. Το δουλεύαμε κι ύστερα το ξαναδουλεύαμε ενώ παράλληλα ακούγαμε προτάσεις και συμβουλές από τα παιδιά του studio που δούλεψαν μαζί μας. Είμαστε πολύ ανοιχτόμυαλοι στον τρόπο δημιουργίας και υλοποίησης, δεν έχουμε κολλήματα.

Ποιο είναι πιστεύεις το ατού του “Dormancy”;
Πιστεύω ότι είναι ένας πολύ εύκολος δίσκος κατά την ακρόαση του. Στην εποχή μας χανόμαστε όλοι στη πολυπλοκότητα, στο να είμαστε όσο πιο τεχνικοί γίνεται και στο να βγάζουμε πολύ δύσκολα πράγματα στα albums μας. Αυτό είναι βέβαια ωραίο, μου αρέσει να το ακούω αλλά νομίζω ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει να βγάζει τραγούδια που θα τα ακούει ο ακροατής και θα του μένουν εύκολα. Αυτό προσπαθήσαμε να καταφέρουμε με το “Dormancy”, πιστεύω ότι είναι πολύ επιθετικό αλλά και πολύ ευχάριστο στο να το ακούς, δεν κουράζει.

KarmaViolens interview

Συνεργαστήκατε και με τους Fotis Benardo και Seth των Septic Flesh. Μείνατε ικανοποιημένοι απ’ τη συνεργασία;
Πάρα πολύ, τα παιδιά είναι απίστευτοι επαγγελματίες, τι να λέμε τώρα για τους συγκεκριμένους. Απλά κι εμείς σαν πιτσιρικάδες στη σκηνή ακούγαμε τους Septic και τους Rotting Christ, όλα τα μεγάλα συγκροτήματα της εποχής μας. Οπότε ήταν πολύ ιδιαίτερη η συνεργασία μας κι επίσης είναι και φοβεροί σαν άτομα.

Αφού όπως είπες, το “Dormancy” είναι λίγο πολύ έτοιμο από καιρό, να υποθέσουμε ότι έχετε ήδη νέα κομμάτια έτοιμα;
Ναι, υπάρχουν έτοιμα τραγούδια και ανυπομονούμε να τα παρουσιάσουμε live ώστε να δούμε την ανταπόκριση του κόσμου στο καινούργιο υλικό. Γιατί αυτό θα είναι οι Karma Violens του τώρα κι όχι αυτοί που συνεχίζουν επί τέσσερα χρόνια να παίζουν το ίδιο υλικό, ασχέτως από το αν το αγαπάμε και μας εκφράζει. Πάντα θέλεις την εξέλιξη, το κάτι καινούργιο και να δεις βεβαίως αν αυτό που παίζεις τώρα ανταποκρίνεται στα γούστα του ακροατή.

Ως προς τα live σας, έχετε υπάρξει support για τεράστια ονόματα αλλά ταυτόχρονα έχετε καταφέρει να έχετε κι εσείς μεγάλο κοινό σε αυτές τις συναυλίες, κάτι που για Ελληνικά σχήματα είναι συνήθως δύσκολο.
Ναι και έχουμε γι’ αυτό τεράστια ικανοποίηση. Όλο αυτό έχει έρθει αβίαστα, κι όταν σου λέω αβίαστα το εννοώ. Απ’ τη στιγμή που βγάλαμε το “Katara”, το οποίο ήταν μια μόνο προσπάθεια να δούμε το που πατάμε και που βρισκόμαστε στέλνοντας στο απλά σε ορισμένα δισκοπωλεία και sites και τελικά βγήκε το καλύτερο demo του μήνα στο Βρετανικό Metal Hammer, όλα τα άλλα ήρθαν από μόνα τους. Όπως ήρθαν κι αυτές οι μεγάλες συναυλίες, που για εμένα ήταν όνειρο ζωής το να μοιραστώ τη σκηνή με αυτά τα ιερά τέρατα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να έχεις σαν μουσικός.

KarmaViolens interview

Αποκομίζετε και διαφορετικές εμπειρίες κάθε φορά που ανοίγετε για τέτοιες μπάντες;
Φυσικά, η εμπειρία που παίρνεις από τους ίδιους τους μουσικούς μέχρι ακόμα και τους τεχνικούς τους είναι τεράστια. Σε κάθε τέτοια συναυλία πας και είσαι με ανοιχτά μάτια κι αυτιά για να αποκομίσεις όσα περισσότερα γίνεται και να μαζέψεις εμπειρίες.

Μιας και αναφέρθηκες στο “Katara”, ήταν αυτό που τελικά καθόρισε τον ήχο σας;
Το “Katara” δεν ήταν αυτό που καθόρισε τον ήχο μας, ήταν αυτό που μας έβαλε στο σωστό μονοπάτι του να πειραματιστούμε και να βρούμε ποιοι είμαστε. Στο “Katara” πιστεύω ότι απλά όλοι ψαχνόμασταν. Είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε όλοι ώστε ύστερα να καθορίσουμε τον ήχο που μας ταιριάζει. Είναι το πρώτο σου υλικό, το οποίο το αγαπάς και το λατρεύεις αλλά ακόμα ψάχνεσαι. Μας έκανε πάρα πολύ καλό. Το “Dormancy” είναι για ‘μένα το album στο οποίο έχουμε μεστώσει κι έχουμε καταλήξει στο τι παίζουμε και ποιος είναι ο ήχος μας. Το “Katara” ήταν η αρχή, ήταν η τρέλα μας και ταυτόχρονα ο δρόμος του ξεκινήματος μας.

Σχετικά με τις live εμφανίσεις σας, τι σχέδια έχετε;
Οι επόμενες εμφανίσεις μας θέλουμε να είναι όσο πιο δυνατές γίνεται, να βγάζουμε την επιθετικότητα και το ξέσπασμα που έχουμε όλοι μέσα μας, να βγάζουμε όλη αυτή την ενέργεια πάνω στη σκηνή ώστε να κάνουμε το κοινό να συμμετέχει γιατί για ‘μένα οι Karma Violens είναι μια μπάντα καθαρά συναυλιακή. Παίζουμε τη μουσική μας για να γουστάρει ο κόσμος και να γουστάρουμε κι εμείς μαζί του. Αυτό δηλαδή που μας αρέσει πιο πολύ είναι η επικοινωνία με το κοινό. Νομίζουμε κι εμείς εκείνη τη στιγμή ότι είμαστε κάτω απ’ τη σκηνή και χτυπιόμαστε. Δεν θα ανέβουμε για να παίξουμε ένα σαραντάλεπτο το CD και μετά να φύγουμε. Θα παίξουμε, θα κάνουμε τις διασκευές μας και τον χαβαλέ μας.

KarmaViolens interview

Υπάρχει κάτι γενικό που σαν μπάντα θέλετε να καταφέρετε;
Το επόμενο μεγάλο βήμα για όλους μας, μιας και στην Ελλάδα ζούμε με τους χαμηλούς μισθούς και την όλη γνωστή κατάσταση, είναι να ξεκινήσουμε περιοδεία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες γίνεται από οποιονδήποτε από εμάς. Αυτό θέλουμε, να μπούμε σε κάποιο tour με κάποιον τρόπο. Υπάρχουν προτάσεις αλλά πρέπει να τα βάλεις κάτω και να σκεφτείς πολλά πράγματα. Με μεγάλο μας στόχο αυτό, μια περιοδεία, είναι θετικό το ότι τουλάχιστον έχουμε ανοιχτές προτάσεις για εξωτερικό.

Υπάρχει κάποια κυκλοφορία του 2011 που να ξεχώρισες;
Τι να πρωτοθυμηθώ τώρα, είχαμε μια πλούσια χρονιά. Κοίτα, η μπάντα που έχω λιώσει να την ακούω το τελευταίο εξάμηνο και νομίζω αξίζει να την αναφέρω είναι οι Black Dahlia Murder που έχουμε παίξει και μαζί. Ο τελευταίος τους δίσκος μου άρεσε πάρα πολύ και μπορώ να πω ότι τον ακούω σχεδόν καθημερινά. Με εκφράζει απόλυτα. Είναι το death metal της εποχής μας και το death metal που θα ακούμε μέσα στα επόμενα χρόνια.

Θες να προσθέσεις κάτι;
Πάνω απ’ όλα να μένουμε metal στη ψυχή μας, να είμαστε αληθινοί προς τους γύρω μας και να υποστηρίζουμε αυτό που αγαπάμε. Καλές γιορτές!


715