1000MODS: “Super Van Vacation”

Οφείλω να ομολογήσω ότι τρέφω μια ιδιαίτερη συμπάθεια για της (καλές) μπάντες που προέρχονται από την Ελλάδα. Και δεν έχει να κάνει σε καμία μα καμία περίπτωση με πατριωτισμό ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Απλά, οι συνθήκες για να αναδειχτεί μια μπάντα στην Ελλάδα και μερικές φορές να καταφέρει έστω να υπάρξει είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Όσοι έχουν ασχοληθεί λιγάκι με το συγκεκριμένο θέμα το γνωρίζουν αυτό.

Δεν είναι τυχαίο που αμέτρητες μπάντες ξεπηδάνε από χώρες όπως οι Σουηδία και η Γερμανία για παράδειγμα. Είναι σίγουρα και θέμα υποδομών μουσικής παιδείας και άλλων παρεμφερών θεμάτων. Παρόλα αυτά, πιστέψτε με, είμαι απόλυτα αντικειμενικώς και αμερόληπτος και δεν έχω κανένα πρόβλημα να “θάψω” κάτι το οποίο δεν αξίζει. Να κλείσω όμως αυτή την παρένθεση για να επικεντρωθούμε στο κυρίως θέμα που δεν είναι άλλο από την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των 1000Mods με τίτλο “SuperVanVacation”.

Οι 1000Mods έχοντας διάρκεια ζωής πέντε χρόνια αισίως έχουν ήδη κυκλοφορήσει ένα EP καθώς και ένα 7’’ στα οποία είχαν δείξει ότι κάτι καλό θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Οι προσδοκίες μας επαληθεύονται με την κυκλοφορία του “SuperVanVacation”. Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, να πούμε ότι ότι η μουσική τους κινείται στα πλαίσια του stoner rock – doom με αρκετή δόση ψυχεδέλειας. Εάν και χαρακτηρίζονται κυρίως σαν stoner μπάντα είναι σχεδόν αδύνατο να παραλείψουμε το όρο doom αναλογιζόμενοι τον πραγματικά πολύ βαρύ ήχο και τα αργά και ογκώδη riffs. Επιρροές δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες από κλασικά ονόματα του χώρου όπως οι Kyuss, οι Electric Wizzard οι Spiritual Beggars και οι Colour Haze αλλά σίγουρα θα σας έρθουν στο μυαλό και μπάντες όπως οι Lonely Kamel, οι Sungrazer και οι Kamtchatka.

Οι συνθέσεις είναι σχετικά μεγάλης διάρκειας αλλά σε καμία περίπτωση δεν κουράζουν. Είναι μάλιστα φορές που σκέφτομαι πως δεν θα με χάλαγε καθόλου αν κομμάτια όπως το πεντάλεπτο “SetYou”Free (κάτι σαν το hit του δίσκου) ή το τετράλεπτο “El Rolito” είχαν λίγη μεγαλύτερη διάρκεια. Και το λέω αυτό κυρίως για να σημειώσω το πόσο πολύ σε συνεπαίρνει ο δίσκος καθώς και την ποιότητα των συνθέσεων. Σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ και η παραγωγή και γενικά ο ήχος του δίσκου ο οποίος έχει μία live αισθητική, με αποτέλεσμα να γίνετε ακόμη πιο πορωτικός. Πέρα από τις συνθέσεις που ανέφερα, κομμάτια όπως τα “Road To Burn”, “JohnysVidage” και “Track Me” σίγουρα ξεχωρίζουν. Ένα ακόμη συν στο “SuperVanVacation” είναι τα φωνητικά. Ένας τραγουδιστής που ξέρει πολύ καλά τον ρόλο του (σαφώς επηρεασμένος από John Garcia) και που φροντίζει να προσαρμόζει την φωνή του ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε σύνθεσης.

Εν κατακλείδι, η πρώτη ολοκληρωμένη δουλεία των 1000Mods είναι ένα πολύ καλό δείγμα doom/stonerrock. Με πιασάρικα riffs, ωραίες μελωδίες, γρήγορα ανεβαστικά αλλά και αργόσυρτα κομμάτια, όλα βουτηγμένα σε ένα ψυχεδελικό ζωμό, σου κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον. Είναι βέβαιο πως το “Super Van Vacation” θα μείνει για καιρό στο playlist μου και κάτι μου λέει πως αν επιλέξετε να το ακούσετε θα πάθετε το ίδιο. Χωρίς καμία επιφύλαξη λοιπόν σας εύχομαι…καλή ακρόαση!


525

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.