ΚΙSS

K I S S T O R Y
Η ιστορία, ξεκινάει το 1972 στη Νέα Υόρκη όπου οι Paul Stanley (Stanley Eisen) και Gene Simmons (Chaim Witz), αφήνουν την προηγούμενη μπάντα που είχαν δημιουργήσει (Wicked Lester) για να προχωρήσουν σε διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις με κάτι νέο.

Το επόμενο βήμα ήταν να βρεθεί ένας drummer. Οι Stanley και Simmons, εντοπίζουν στο περιοδικό Rolling Stone, την αγγελία ενός drummer που σημείωνε πως ήταν έτοιμος να «κάνει τα πάντα για να επιτύχει». Η αγγελία είχε μπει από τον Peter Criss (Peter Criscuola). Το τρίο αυτό, έπαιζε πιο σκληρό ήχο από τους Wicked Lester, έχοντας όμως στο μυαλό τους και την διαφορετική σκηνική παρουσία, ώστε να ξεφύγουν από διάφορες άλλες μπάντες όπως οι Slade, οι New York Dolls κλπ.

Τέλη του 1972 γίνεται αισθητή η ανάγκη για προσθήκη δεύτερης κιθάρας στην μπάντα. Σε μία από τις ακροάσεις, εμφανίζεται ένας θρασύς νέος με ένα κόκκινο και ένα πορτοκαλί παπούτσι και καθώς γινόταν ακρόαση ενός κιθαρίστα, αδιαφορώντας για το γεγονός, βάζει το βύσμα του στον ενισχυτή και άρχισε να παίζει. Τελικά κατέλαβε την θέση του lead guitarist. Αυτός, ήταν ο Ace Frehley (Paul Frehley).

Παρόλα αυτά, το όνομα της μπάντας (Wicked Lester) είχε παραμείνει μέχρι που οι 4, αποφάσισαν να το αλλάξουν. Ο Stanley πρότεινε το όνομα και ο Frehley, δημιούργησε το διάσημο λογότυπο που έχει παραμείνει αμετάβλητο.

Το make up των μελών της μπάντας υποδήλωνε το alter ego τους.

Paul Stanley (Starchild), γιατί πάντα ήθελε να γίνει ένας rock star.

Gene Simmons (Demon), γιατί πάντα του άρεσε το μυστήριο, το «σκοτεινό» και το υπερφυσικό.

Ace Frehley (Space Ace), γιατί πάντα τον γοήτευε το διάστημα και είχε όνειρο να παίξει μουσική και να βλέπει την γη από ψηλά, κάτι που πιθανόν να γίνει το 2009.

Peter Criss (Catman). Γιατί οι γάτες (στην Αμερική) έχουν 9 ζωές και αυτός την είχε γλυτώσει πολλές φορές από τον θάνατο στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης που μεγάλωσε.

Η πρώτη εμφάνιση των KISS έγινε σε κοινό 3 ατόμων στις 30 Ιανουαρίου 1973 σε ένα μικρό club της Νέας Υόρκης (Coventry). Μετά από ένα αριθμό εμφανίσεων, βρίσκονται να συμφωνούν με τον manager Bill Aucoin για την δημιουργία του 1ου ομώνυμου άλμπουμ (KISS), το οποίο κυκλοφόρησε στις 18 Φεβρουαρίου 1974. Έξι από τα  τραγούδια του άλμπουμ αυτού παίζονται ακόμα και σήμερα στις live εμφανίσεις.

Το επόμενο άλμπουμ HOTTER THAN HELL (22 Οκτωβρίου 1974), προσέδωσε έναν διαφορετικό ήχο που ξεχωρίζει από όλες τις κυκλοφορίες των KISS, με τραγούδια όπως το Parasite, Hotter Than Hell, Got To Choose.

Το τρίτο άλμπουμ DRESSED TO KILL (19 Μαρτίου 1975) δεν άργησε και εμπεριείχε την μεγάλη επιτυχία Rock And Roll All Nite.

Παρόλο που οι πωλήσεις δεν πήγαιναν τόσο καλά, οι live εμφανίσεις της μπάντας συγκέντρωναν πλήθος κόσμου, καθώς η ενέργεια στη σκηνή, το make up, οι φωτιές και το αίμα από το στόμα του Gene Simmons, η απογείωση του drum kit του Peter Criss ψηλά στην σκηνή, η επιβλητική παρουσία του Paul Stanley σαν καθοδηγητής του κοινού και τα απίστευτα κιθαριστικά solos του Ace Frehley, δεν άφηναν αμφιβολία για την ισχυρή προσωπικότητα και μοναδικότητα των KISS. Ήδη είχαν γίνει σχετικά μη αποδεκτοί από τις άλλες μπάντες στις οποίες έκαναν support, αφού άφηναν τη σκηνή στα «μαύρα της χάλια» και οι headliners αντιδρούσαν. Το αποτέλεσμα ήταν να παίζουν μόνοι τους, κάτι που αποδείχτηκε υπέρ τους.  Έτσι, 10 Σεπτεμβρίου 1975, κυκλοφορεί το πρώτο διπλό live album ALIVE!, που συμπεριλαμβάνεται στα καλύτερα 10 live albums της σκληρής μουσικής.

To ALIVE! γνωρίζει απροσδόκητη επιτυχία (ήταν το τελευταίο χαρτί των KISS και η παραγωγή του στηρίχθηκε στην πιστωτική κάρτα του manager) και οδηγεί την μπάντα στο studio με παραγωγό τον Bob Ezrin (Alice Cooper, Pink Floyd κ.α.) για την ηχογράφηση του DESTROYER (15 Μαρτίου 1976), το οποίο αποτελεί για πολλούς KISS fans την καλύτερη δημιουργία των KISS, καθώς περιλαμβάνει τραγούδια όπως Detroit Rock City, Beth, God Of Thunder, Shout It Out Loud.

Οι πωλήσεις απογειώνονται και οι KISS αρχίζουν και γίνονται οι κύριοι του μουσικού στερεώματος παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, ο Bill Starkey (KISS fan), είχε ιδρύσει «πραξικοματικά» το KISS ARMY στην Ινδιάνα των Η.Π.Α.

Το marketing φτάνει σε άλλα, άγνωστα επίπεδα μέχρι τότε, με την δημιουργία τεράστιας ποικιλίας merchandise το οποίο σήμερα απαριθμεί περί τα 2.500 διαφορετικά είδη (από KISS προφυλακτικά, μέχρι KISS φέρετρο – σε ένα τέτοιο έβαλαν τον Dimebag Darell των Pantera όταν δολοφονήθηκε επί σκηνής). Πολλοί κατηγόρησαν τους KISS για το ότι έβαζαν το όνομά τους στο κάθε τι, αλλά μετά τους ακολούθησαν (τουλάχιστον προσπάθησαν).

Η κυκλοφορία του ROCK AND ROLL OVER (11 Νοεμβρίου 1976) και του LOVE GUN (30 Ιουνίου 1977) είναι η επιβεβαίωση ότι τότε οι KISS ήταν η μεγαλύτερη μπάντα του πλανήτη, χωρίς υπερβολή. Το Love Gun έγινε πλατινένιο στις Η.Π.Α. μόνο από τις παραγγελίες των δισκοπωλείων. Όλοι μιλούσαν για KISSTERIA (εκ του Hysteria). Ενδεικτικό γεγονός είναι πως οι KISS έκαναν sold out 5 σερί εμφανίσεις τους στο Budokan Hall της Ιαπωνίας, σπάζοντας το ρεκόρ των Beatles (4 σερί εμφανίσεις). Ακολουθεί η κυκλοφορία του ALIVE II που περιέχει και 5 νέα studio τραγούδια (στα 3 παίζει lead guitar o Bob Kulick, αδελφός του Bruce Kulick).

Το 1978, είναι έτος με τους πρώτους κλυδωνισμούς μεταξύ των μελών. Για αποφόρτιση του κλίματος αποφασίζουν την δημιουργία 4 solo albums τα οποία κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα (18 Σεπτεμβρίου 1978) και το κάθε μέλος το αφιέρωνε στους υπόλοιπους τρεις.

To ίδιο έτος κυκλοφορεί η ταινία KISS MEETS THE PHANTOM OF THE PARK, που ήταν μία έμπνευση όχι και τόσο επιτυχημένη στην πράξη.

22 Μαΐου 1979 κυκλοφορεί το DYNASTY με το μεγαλύτερο hit στην ιστορία τους (I was made for loving you). Ο drummer Peter Criss συμμετέχει μόνο σε ένα από τα 9 τραγούδια (Dirty Livin‘), καθώς είχε αρχίσει η πτώση στην απόδοσή του από διάφορες καταχρήσεις. Την θέση του στο studio πήρε ο session drummer Anton Fig. Τελικά ο Criss, μετά την περιοδεία του Dynasty, αποχωρεί και στο studio ξαναμπαίνει ο Anton Fig για την ηχογράφηση του UNMASKED (20 Μαΐου 1980). Τη θέση του Criss παίρνει ο Eric Carr (Paul Caravello και make up χαρακτήρας «Fox»)και με το παίξιμό του δίνει ιδιαίτερα heavy ήχο στην μπάντα.

Το 1981, το άλμπουμ (Music From) THE ELDER είναι το concept album των KISS, στο οποίο συνθετικά συμμετείχε και ο κιθαρίστας Lou Reed και κινούταν σε τελείως διαφορετικά μουσικά μονοπάτια (μερικοί το έχουν χαρακτηρίσει και progressive). Τότε, έγινε και η ρήξη των Stanley, Simmons με τον Frehley όταν αυτός διαφώνησε ριζικά με τις τελευταίες μουσικές κατευθύνσεις της μπάντας, φτάνοντας σε σημείο να μην μπαίνει στο studio για το The Elder, αλλά να στέλνει τα κιθαριστικά μέρη του με courier αφού πρώτα τα είχε ηχογραφήσει στο προσωπικό του studio.

To άλμπουμ CREATURES OF THE NIGHT (13 Οκτωβρίου 1982), σηματοδοτεί την επαναφορά των KISS στην πραγματική heavy μουσική με τραγούδια όπως το ομώνυμο, το I Love It Loud, War Machine, Danger κλπ. Ένας άσημος, τότε μουσικός, συμμετέχει συνθετικά σε 3 τραγούδια. Το όνομά του Bryan Adams και είναι Καναδός. Ο Frehley έχει αποχωρήσει (παρόλο που είναι στο εξώφυλλο) και τη θέση του έχει πάρει ο Vinnie Vincent (Vincent Cusano και make up χαρακτήρας “Ankh warrior“) που παραμένει με την μπάντα και στο επόμενο άλμπουμ LICK IT UP (1983) που σηματοδοτεί το διαζύγιο των KISS από το θρυλικό τους make up. Η μουσική κατεύθυνση εξακολουθεί να είναι heavy με 10 χαρακτηριστικά τραγούδια (Fits Like A Glove, All Hell’s Breakin’ Loose, Exciter, A Million To One κλπ.).

Ακολουθεί στο ίδιο περίπου στυλ, το ANIMALIZE (13 Σεπτεμβρίου 1984) με τον κιθαρίστα Mark St. John στη θέση του Vincent και παραγωγή του Paul Stanley. Ο St. John, αποδεικνύεται τρομερά άτυχος αφού παθαίνει σπάνια ασθένεια στα δάχτυλα και αποχωρεί από τις αρχές τις περιοδείας Animalize. Τη θέση του παίρνει ο Bruce Kulick.

Το 1985 κυκλοφορεί το ASYLUM, το 1987 το CRAZY NIGHTS και το 1989 το HOT IN THE SHADE. Τα τρία αυτά άλμπουμς θεωρούνται ομοιογενή από πλευράς μουσικών κατευθύνσεων, με τραγούδια που δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι κορυφαία, όμως και πάλι δίνουν το στίγμα των KISS στην αμφιλεγόμενη δεκαετία του ’80.

Στις 24 Νοεμβρίου 1991 αποβιώνει ο Eric Carr από καρκίνο. Σημειώνεται ότι την ίδια μέρα «φεύγει» και ο Freddie Mercury των Queen.

Ο αντικαταστάτης του Eric Carr λέγεται Eric Singer (Eric Mensinger) και οι KISS ηχογραφούν το άλμπουμ REVENGE (19 Μαΐου 1992), επιλέγοντας νέο πιο σκοτεινό και ιδιαίτερο metal χαρακτήρα.

Το πολυαναμενόμενο ALIVE III (14 Μαΐου 1993), θεωρείται μία πολύ καλή κυκλοφορία (προσωπικά πιστεύω από τις καλύτερες).

Το 1995 είναι χρονιά σταθμός για τους KISS. Στο MTV Unplugged εμφανίζονται στη σκηνή οι Peter Criss και Ace Frehley και στρώνεται το έδαφος για το περίφημο reunion (με make up), που τελικά γίνεται το 1996 με μία τεράστια επιτυχημένη παγκόσμια περιοδεία (192 συναυλίες σε 11 μήνες). Τον Σεπτέμβριο του 1998 κυκλοφορεί (στο εξώφυλλο με την original σύνθεση) το PSYCHO CIRCUS, το τελευταίο studio άλμπουμ των KISS έως σήμερα.

Το 1997, κυκλοφορεί το CARNIVAL OF SOULS:The Final Sessions, με την προ-reunion σύνθεση (Stanley, Simmons, Singer, Kulick), που όμως είχε ηχογραφηθεί από το 1995, αλλά λόγω reunion είχε «κρατηθεί» η κυκλοφορία του.

Από το 1998, οι KISS περιοδεύουν, έχουν εναλλαγές στη σύνθεση (νέα αποχώρηση Frehley και Criss), κυκλοφορούν συλλογές με διάφορα ανέκδοτα τραγούδια (BOX SET, 2001), dvd’s με ανέκδοτο υλικό (KISSOLOGY I, II, III).

Τον Φεβρουάριο 2003, οι KISS εμφανίζονται στη Μελβούρνη για μία βραδυά με την 60μελή (όλοι βαμμένοι με το KISS make up) συμφωνική ορχήστρα της πόλης. Το αποτέλεσμα είναι το KISS SYMPHONY στο οποίο συμμετέχει ο Peter Criss, αλλά όχι ο Ace Frehley, του οποίου τη θέση έχει μέχρι και σήμερα ο Tommy Thayer. Το Symphony, είναι από τις κορυφαίες στιγμές των KISS από όλες τις απόψεις.

Απρίλιος 2007 και ο Mark St. John πεθαίνει από εγκεφαλική αιμορραγία.

Τις χρονιές 2004 έως 2007, οι KISS πραγματοποιούν διάφορες μικρές περιοδείες, ενώ το 2008 αποφασίζουν να γιορτάσουν τα 35 χρόνια τους με την περιοδεία ALIVE 35, περνώντας στις 18 Μαΐου 2008, και από το Terra Vibe της Αθήνας. Η περιοδεία συνεχίζεται και κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη και πραγματοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα.

Τέλη 2008 διά στόματος Paul Stanley, ανακοινώνεται ότι οι KISS εντός του 2009, θα κυκλοφορήσουν το πρώτο studio άλμπουμ μετά το Psycho Circus, κάτι που ήταν γενική απαίτηση των οπαδών.

Οι KISS θεωρούνται από τις επιδραστικότερες μπάντες για όλο το φάσμα της σκληρής μουσικής σκηνής και όχι μόνο. Σειρά μουσικών τους αναφέρουν ως την σημαντικότερη επιρροή τους. Έθεσαν τα standards για τις live εμφανίσεις συνδυάζοντας show και μουσική με μοναδικό τρόπο και ταυτόχρονα αποκτούν την πιο συμπαγή οπαδική βάση, γνωστή ως  KISS ARMY (τα τεράστια KISS ARMY banners κρέμονται εκατέρωθεν της σκηνής στα live των KISS).

Δισκογραφία (επίσημη, studio)

 1. KISS
 2. HOTTER THAN HELL
 3. DRESSED TO KILL
 4. DESTROYER
 5. ROCK AND ROLL OVER
 6. LOVE GUN
 7. DYNASTY
 8. UNMASKED
 9. (MUSIC FROM) THE ELDER
 10. CREATURES OF THE NIGHT
 11. LICK IT UP
 12. ANIMALIZE
 13. ASYLUM
 14. CRAZY NIGHTS
 15. HOT IN THE SHADE
 16. REVENGE
 17. CARNIVAL OF SOULS: THE FINAL SESSIONS
 18. PSYCHO CIRCUS

Δισκογραφία (επίσημη, live)

 1. ALIVE!
 2. ALIVE II (5 νέα τραγούδια)
 3. ALIVE III
 4. KISS MTV UNPLUGGED
 5. YOU WANTED THE BEST, YOU GOT THE BEST!
 6. KISS SYMPHONY
 7. KISS ALIVE BOX SET

Δισκογραφία (επίσημη, συλλογές)

 1. THE ORIGINALS
 2. DOUBLE PLATINUM
 3. BEST OF SOLO ALBUMS
 4. KILLERS (4 νέα τραγούδια)
 5. SMASHES, THRASES & HITS (2 νέα τραγούδια)
 6. GREATEST KISS
 7. BOX SET
 8. THE VERY BEST OF KISS
 9. GOLD (DVD+CD)
 10. KISS CHRONICLES (3 CLASSIC ALBUMS)
 11. JIGOKU RETSUDEN (επαναηχογραφήσεις τραγουδιών κυρίως για λόγους πνευματικής ιδιοκτησίας)
 12. IKONS

Films και videos (επίσημα)

 1. KISS MEETS THE PHANTOM OF THE PARK (movie film)
 2. ANIMALIZE LIVE UNCENSORED
 3. EXPOSED
 4. X-TREME CLOSE UP
 5. KONFIDENTIAL
 6. KISS MY ASS
 7. KISS UNPLUGGED
 8. PSYCHO CIRCUS
 9. THE SECOND COMING
 10. DETROIT ROCK CITY (movie film)
 11. KISS SYMPHONY
 12. KISS ROCK THE NATION LIVE!
 13. KISSOLOGY I
 14. KISSOLOGY II
 15. KISSOLOGY III

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους KISS, δείτε και εδώ:

www.kissonline.com (επίσημο site της μπάντας)
www.kissnews.de
www.kissfaq.com

Sites μελών της μπάντας

www.genesimmons.com
www.paulstanley.com
www.petercriss.net
www.acefrehley.com
www.eric-singer.com
www.kulick.net
www.tommythayer.com
www.ericcarr.com

Γεράσιμος Καββαδάς
Official KISS ARMY # 217
www.kissarmygreece.com
www.myspace.com/kissarmygreekdivision
www.myspace.com/ssikgreece

1314