D’ACCORD

Οι D’accord βρέθηκαν να μου αλλάζουν το στάσιμο και αραχνιασμένο μουσικό τοπίο μου ευχάριστα. Το “Helike” στάθηκε επίσης ανατρεπτικό σε κάθε σημείο του και αν και δύσκολα μπορεί να ταυτιστεί κανείς με αυτό, σίγουρα πρέπει τουλάχιστον να αναγνωρίσει τις ικανότητες των μουσικών που το γέννησαν. Γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερη τιμή, να θέσω κάποιες απορίες υπό μορφή ερωτήσεων στον Daniel Maage, εξαίρετο μουσικό και φωνή της μπάντας!

Γεια σου Daniel! Πώς είσαι αυτές τις μέρες; Συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ σας!
Γεια σου Μιχάλη! Ήταν λίγο ταραχώδη τα πράγματα το τελευταίο καιρό λόγο της πολλής δουλειάς που είχαμε για το νέο album, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για να παιχτεί live στις προγραμματισμένες συναυλίες που είχαμε κανονίσει! Αυτό σήμαινε πολλές πρόβες! Αλλά σε όλους αρέσει να παίζουν ζωντανά, οπότε ταυτόχρονα είμαστε και ευχαριστημένοι!

Πες μου μερικά πράγματα, για τη “μοναδική” μπάντα σας!
Οι D’accord είναι μια μπάντα που άρχισα το 2008 με μια μουσική κατεύθυνση το 70s Progressive rock, καθώς αυτό ήταν κάτι που ήθελα να κάνω χρόνια. Εμείς βασικά θέλουμε τον ακροατή να αισθανθεί, σαν να ακούει ένα μουσικό αρχείο με την αίσθηση και την παραγωγή της χρυσής εποχής Prog-rock του ’70.

Είναι οι D’accord, ένα συγκρότημα φάντασμα από το παρελθόν; Δέχεστε τον όρο “ρετρό / prog”, ως μια περιγραφή της μουσικής σας;
Ναι και ναι, πάρα πολύ από αυτά που είπες.

interview D'-Accord

Είστε ένα συγκρότημα, σε μια χώρα που οι περισσότεροι από μας την έχουν συνδέσει με τη black metal μουσική σκηνή! Αισθάνεστε σαν μια μπάντα που βρίσκετε σε ένα μουσικό περιθώριο, στην ίδια σας τη πατρίδα; Πώς έχουν εκλάβει τη μουσική σας μέχρι τώρα οι περισσότεροι;
Λοιπόν, έχουμε την τάση να αισθανόμαστε αρκετά μόνοι μας λόγο του ύφους της μουσικής μας, αλλά αισθανόμαστε επίσης πως περιλαμβανόμαστε και μέσα στη μουσική πραγματικότητα της καθημερινότητας μας. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότεροι από τους φίλους μας μουσικούς και μη, είναι στην πραγματικότητα metalheads. Έχουμε ακόμη ανοίξει για τους Enslaved όταν κυκλοφόρησαν το “Axioma Ethica Odini”. Η αντίδραση ως προς τη μουσική μας, έχει υπερβεί τις προσδοκίες μας από την πρώτη μέρα. Έχουμε δώσει έναν τεράστιο αριθμό συναυλιών και μέχρι στιγμής τα περισσότερα περιοδικά και οι κριτικοί ήταν πολύ θετικά, ως προς ο ύφος μας και την ίδια τη μπάντα μας.

“Helike”, ονομάζεται το δεύτερο μουσικό “παιδί” σας, το οποίο είναι κομμένο σε δύο μέρη. Νομίζετε ότι αυτό θα μπορούσε να προβεί δύσκολο για έναν ακροατή, ώστε να συνδεθεί με το συγκρότημα; Δεν είναι λίγο επικίνδυνο, για σας αυτό;
Ναι, με πολλούς τρόπους υποψιάζομαι ότι μπορεί να είναι λίγο δύσκολο για ένα ακροατή, μα σίγουρα το “Helike” είναι ένα άλμπουμ που χρειάζεται μερικές περιστροφές παραπάνω στο cd player σας. Αλλά αυτό το άλμπουμ αντιπροσωπεύει πολύ καλά το τι πρεσβεύουμε μουσικά και μπορώ να πω ακόμη περισσότερο κι από το ντεμπούτο μας. Γνωρίζαμε ότι υπήρχε ένας μικρός κίνδυνος να θεωρηθεί ως μια πομπώδη μουσική, με πολύ υψηλές απαιτήσεις στο άκουσμα τη από το κοινό μας, με αποτέλεσμα ίσως να μας κατηγορήσουν γι’ αυτό, αλλά πραγματικά ήταν κάτι που είχαμε έντονη επιθυμία να κάνουμε με ακριβώς αυτό τον τρόπο που έγινε.

Είναι εύκολο ή δύσκολο να παιχτεί όλο αυτό το υλικό ζωντανά;interview D'-Accord
Θα ήταν ψέματα αν έλεγα ότι ήταν εύκολο! Κάνουμε πρόβες από το καλοκαίρι. Υπάρχουν πολλά για να λάβει υπ’ όψιν του κανείς, όταν παίζει ένα τόσο μεγάλο κομμάτι χωρίς διαλείμματα και η απομνημόνευση είναι ίσως το πιο δύσκολο. Αλλά από τη στιγμή που το συνηθίσαμε, είναι σαν να παίζαμε δεκάλεπτο τραγούδι μετά από λίγο! Ο χρόνος πετά όταν κάποιος διασκεδάζει! Την πρεμιέρα κάναμε το περασμένο Σαββατοκύριακο με το πρώτο live show μας, το οποίο πήγε πολύ καλά κι έτσι είμαστε πολύ πρόθυμοι να “βγάλουμε” αυτό το άλμπουμ στο δρόμο.

Η ιστορία του “Helike” έχει να κάνει για το μύθο της Ατλαντίδος. Ενδιαφέρεστε για το είδος των θεμάτων, που έχουν να πραγματευτούν με ιστορία και μύθους;
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν νομίζω ότι ενδιαφέρομαι για τέτοια θέματα περισσότερο από ένα μέσο άνθρωπο. Όμως, όπως έχει αναπτυχθεί η μουσική μας, χρειαζόμουν κάτι δραματικό και “πραγματικό”. Μόλις άρχισα να διαβάζω για τη “Helike” (σ.σ. Ελληνική πόλη νότια της Πελοποννήσου, η οποία βυθίστηκε και πιστευόταν πως ήταν άλλος ένα παραπλήσιος μύθος, όπως εκείνος της Ατλαντίδος!) βρήκα πως ήταν μια τέλεια αντιστοιχία! Μια τέτοια μεγάλη ιστορία με μεγάλα μυθολογικά στοιχεία, βρέθηκε να ταιριάζει άψογα με τη μουσική μας.

Υποθετικά, πιστεύω ότι ο “μουσικός κύκλος” σας, βρίσκεται ανάμεσα σε blacksters και πιο παραδοσιακούς metalheads. Πώς και ποια ήταν η κατάσταση/αιτία, η οποία σας οδήγησε σε ένα τέτοιο διαφορετικό μουσικό μονοπάτι;
Λοιπόν, αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα! Υποθέτω σε όλους έρχεται η στιγμή που βρίσκουν τον εαυτό τους να έλκετε σε κάτι, παραπάνω απ’ οτιδήποτε άλλο. Μόλις λοιπόν άκουσα ’70s rock, έπιασα τον εαυτό μου να βρίσκει πολύ δύσκολο να ακούσει οτιδήποτε άλλο. Έτσι, κατά μία έννοια, αν και δεν γεννήθηκα τότε, ζω μουσικά στην δεκαετία αυτή!

Ποιο ήταν λοιπόν το feedback από τα μέσα ενημέρωσης και τους ανθρώπους γύρο σας μέχρι τώρα; Στάθηκαν αρκετά καλές, ώστε να σας κάνουν να συνεχίσετε και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας στη μουσική;
Ήταν ποικίλες… έχουμε πάρει διθυραμβικές κριτικές και μας έχουν “θάψει” επίσης αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Όπως ανέφερα νωρίτερα νομίζω ότι μερικοί ενοχλούνται με τόσο μεγάλα κομμάτια, και με το ρετρό ηχητικό τοπίο. Βέβαια πάλι, οι θετικές κριτικές και το καλό feedback είναι πάντα μια ωραία εμπειρία… μα εμείς παίζουμε τη μουσική που αγαπάμε και θα το κάνουμε για όσο διάστημα μπορούμε! Ναι λοιπόν, εξακολουθούμε να έχουμε όνειρα, αλλά προσπαθούμε να είμαστε και ρεαλιστές.

Ποια είναι τα όνειρά σου για τους D’accord;! Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;
Τα όνειρά μας, ή θα πρέπει να λέμε καλύτερα “ο στόχος” μας, είναι η αύξηση περιοδειών μας, ειδικά στο εξωτερικό. Αισθανόμαστε ότι έχουμε πλέον την εμπειρία και τα μέσα ώστε να περιοδεύσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό, και φυσικά να φτιάξουμε περισσότερη μουσική.

interview D'-Accord

Υπάρχουν κάποια σχέδια για συναυλίες;
Ναι υπάρχουν, έχουμε ήδη ξεκινήσει όπως ανέφερα και προηγουμένως. Υπάρχουν μερικές ακόμα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για το τρέχον έτος και τον επόμενο χρόνο, ξεκινάμε με περισσότερες Live εμφανίσεις, όλες τους στη Νορβηγία. Θέλουμε να κάνουμε και κάποιες εμφανίσεις στο εξωτερικό, αλλά γι’ αυτό χρειάζεται χρόνος ώστε να προγραμματιστεί. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε μερικές από αυτές το επόμενο έτος, να γίνονται πραγματικότητα.

Ok Daniel, ήταν πολύ ωραία η συζήτηση μας και σας εύχομαι τα καλύτερα! Μπορείς να “κλείσεις” αυτή τη συνέντευξη όπως εσύ επιθυμείς!
Σε ευχαριστώ πολύ Μιχάλη! Μου άρεσε σίγουρα αυτή τη συνέντευξη και εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες σας να είναι καλά! Αντίο!


176