SHINING: "Live Blackjazz"

Live Blackjazz” ή αλλιώς “πως μπαίνεις στο Top10 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά”. Δεν ξέρω βέβαια αν το ότι μιλάμε για live album και DVD θα είναι το πρόβλημα. Ξέρω όμως ότι σίγουρα είναι μεγάλη η έλλειψη του για κάθε δισκοθήκη φτιαγμένη μέσα στο 2011.

Live album:

Το μόνο που έλειπε από το Blackjazz του 2010 ήταν η live απόδοση του, για την οποία και φτιάχτηκε, καθώς και οι ιαχές του φανατικού κοινού που ενίοτε έχει την τύχη να παρακολουθήσει τους Shining ζωντανά. Όλα τα άλλα ήταν εκεί. Ο ήχος και η ποιότητα όλων των κομματιών είναι ισάξιος ή και καλύτερος των studio albums τους. Κι όποιος ξέρει για τους Shining θα ξέρει επίσης το πόσο μεγάλη υπόθεση είναι αυτό γι’ αυτούς.

Γι’ αυτούς που δεν τους ξέρουν η περιγραφή θα ήταν δύσκολη: Progressive rock, industrial, black metal με jazz στοιχεία; Καλύτερα όχι όμως γιατί έτσι φαίνονται σαν θεότρελοι βαρυ-ψευτο-κουλτουριάρηδες με μουσική “θόρυβο”. Οι Shining, όσο κλισέ κι αν ακούγεται για κάποια μπάντα πλέον, έχουν εδραιώσει τον δικό τους ήχο, και τώρα με τα Blackjazz και “Live Blackjazz” είναι η ώρα να το κάνουν και με το όνομα τους.

DVD:

Δεν θα αναμέναμε κάτι λιγότερο από τέλεια ποιότητα οπτικοακουστικού τομέα από τους Νορβηγούς Shining. Ο ήχος είναι ακόμα καλύτερος από το CD και  εικόνα μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα εξαιρετικό HD effect. Ανάλογα πάντα τις οθόνες σας. Όσο για τη μπάντα πάνω στη σκηνή; Ίσως να παρακολουθούμε το τέλειο σκηνικό γι’ αυτούς. Μια απλή και ευρύχωρη σκηνή, τις φουτουριστικές παρουσίες των ίδιων των μουσικών και τα έξυπνα εφέ των προβολέων.

Αν κατάλαβα καλά, στη κανονική κυκλοφορία θα υπάρχουν και υπότιτλοι, κάτι που είναι σίγουρα πολύτιμο αφού τα… λογύδρια πήγαιναν σύννεφο. Το κοινό από την άλλη ήταν κι αυτό ζεστό με τη σειρά του αλλά μην περιμένετε και pits. Όχι, δεν κολλάει η φράση “δεν είναι Έλληνες”. Απλά δεν είναι κάφροι. Γιατί ούτε το συγκρότημα αποτελείται από τέτοιους.

Εν κατακλείδι, κι από μεριάς μου, είναι η καλύτερη live κυκλοφορία (ας πούμε black) συγκροτήματος για το έτος που μας φεύγει. Και black όμως να μην ακούς θα εκτιμήσεις τη progressive και jazz τέχνη με την οποία οι Shining ξέρουν πολύ καλά να μεθάνε κόσμο.


670