Πριν ξεκινήσω να γράφω το οτιδήποτε, δηλώνω υπεύθυνα τεράστιος θαυμαστής του “Αφεντικού”. Πραγματικά πιστεύω ότι οτιδήποτε πιάνει στα χέρια του αυτός ο άνθρωπος το μετατρέπει σε χρυσό. Παραμένει αγέραστος και κατά την γνώμη μου, αυτή στιγμή, ο μεγαλύτερος Αμερικάνος ροκ σταρ εν ζωή.
Αφού εξέφρασα τον θαυμασμό μου για τον Bruce, ξεκινάω να μιλάω για το “Born in the U.S.A.” και πάω πίσω στο 1984 όπου και κυκλοφορεί ο δίσκος παρέα με την απίστευτη E Street Band (Roy Bittan, Clarence Clemons, Danny Federici, Garry Talent, Steve Van Zandt, Max Weinberg), σε παραγωγή Bruce Springsteen, Jon Landau, Chuck Plotkin και Steve Van Zandt.
Η έβδομα κατά σειρά δουλειά του Springsteen έγινε το 1985 το CD με τις περισσότερες πωλήσεις και μπήκε στο Top-10 singles παρέα με το “Thriller” του Michael Jackson.
Ιστορικά κομμάτια βρίσκονται εδώ όπως “Downbound Train”, “I’m On Fire”, “No Surrender”, “I’m Going Down”, “Glory Days”, “My Hometown”, “Dancing In The Dark” και “Born In The U.S.A.” το οποίο εκφράζει την αγανάκτηση του Αμερικάνικου λαού απ’τον πόλεμο του Βιετνάμ. Το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου μετά την κυκλοφορία του χρησιμοποιήθηκε από πολιτικούς ηγέτες σε προεκλογικές καμπάνιες, πράγμα το οποίο έκανε έξαλλο τον Springsteen που δήλωσε ότι αυτό το τραγούδι ανήκει στον λαό της Αμερικής και όχι για πολιτικές εκστρατείες. Το video-clip του τραγουδιού δείχνει τον τραγουδιστή να εκφράζεται με πάθος το ότι γεννήθηκε στην Αμερική και δείχνει σκηνές από την καθημερινότητα του απλού λαού.
Οι διακρίσεις που πήρε το άλμπουμ ήταν πολλές. Το 1984 κέρδισε τρία American Music Awards, το 1985 τρία American Music Awards, τρία Grammy Awards καθώς και ισάριθμα MTV Music Video Awards για τα τραγούδια “Glory Days” και “Dancing In The Dark”. Επίσης εκείνη τη χρονιά αναδείχθηκε και το καλύτερο άλμπουμ του κόσμου. Το 1986 απέσπασε άλλα τρία βραβεία ( Grammy Awards, MTV Music Video Awards, Brit Awards).
Στα music charts έφτασε τη θέση νούμερο 1 με το τραγούδι “Dancing In The Dark” το video-clip του οποίου έκανε διάσημη την ηθοποιό Courteney Cox (γνωστή ως Monica απ’ την άκρως πετυχημένη τηλεοπτική σειρά “Τα Φιλαράκια”)
Το “Born in the U.S.A.” είναι ένας εκπληκτικός δίσκος που όποιος τον έχει στη συλλογή του θα πρέπει να αισθάνεται περήφανος τόσο για τα πολύ δυνατά κομμάτια του, όσο και για καλλιτεχνικό μεγαλείο που ακούει στο όνομα BRUCE SPRINGSTEEN!
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μου επιτραπεί να αφιερώσω αυτό το άρθρο-αφιέρωμα σε 2 μεγάλους καλλιτέχνες της E Street Band που σήμερα δεν βρίσκονται εν ζωή.. Εξαιρετικά αφιερωμένο λοιπόν στους Danny Federici (1950-2008) και Clarence Clemons (1942-2011).
Ορέστης Πέτικος
886