BLOOD STAIN CHILD

Στη ζωή του καθενός δεν παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες για να πραγματοποιηθούν τα όνειρά σου και για αυτό οφείλουμε να τις αρπάζουμε! Κάπως έτσι σκέφτηκε και η θεσσαλονικιά Sophia και άδραξε την ευκαιρία αποτελώντας πλέον τη νέα frontwoman των Blood Stain Child. Η προσθήκη της πήγε σε άλλο επίπεδο το μουσικό ποιόν του σχήματος και το νέο δισκογραφικό πόνημα της μπάντας, με τίτλο “Epsilon”, σηματοδοτείται ως η πιο μελωδική και συνάμα πιο άρτια δουλειά που έχουν κυκλοφορήσει. Για να δούμε λοιπόν πως είναι ο δρόμος από τα αλώνια (της Ελλάδας) στα σαλόνια (της Ιαπωνίας).

Καλησπέρα Sophia! Μεγάλες αλλαγές στην καλλιτεχνική σου πορεία τον τελευταίο καιρό! Πως προέκυψε η συνεργασία με τους Blood Stain Child;
Καλησπέρα Στέφανε! Η συνεργασία προέκλυψε σχεδόν τυχαία. Από το 2005 διοργάνωνα event ιαπωνικής μουσικής σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και αργότερα δούλεψα –συχνά εθελοντικά- ως ατζέντης/promoter για ιαπωνικά Visual Kei συγκροτήματα. Ένα από αυτά ήταν και οι Blood Stain Child. Γνώρισα τον Ryu (σ.σ. κιθάρα) ένα χρόνο πριν μπω στο συγκρότημα. Σε κάποιο ταξίδι μου στην Ιαπωνία όπου συνίθιζα να κανονίζω τις διακοπές μου, πήγαμε μαζί σε ένα Halloween metal party. Kουβέντα στην κουβέντα του ειπα ότι είμαι μουσικός και μου ζήτησε ένα demo στη φωνή, κάτι το οποίο δεν διέθετα πέρα από κάτι πρόχειρες ηχογραφήσεις στον υπολογιστή μου με το μικρόφωνο των 3€ και το Windows Media Recorder! Διασκευές των Cure να φανταστείς! Τα έστειλα και μισή ώρα αργότερα μου ζήτησε να συμμετάσχω στον επόμενο δίσκο των Blood Stain Child. Μερικούς μήνες αργότερα αποχώρησε ο Sadew και ανέλαβα όλα τα φωνητικά τελικά, γεγονός που φυσικά οδήγησε και σε πολλές αλλαγές στα κομμάτια.

Μένεις μόνιμα πλέον Ιαπωνία;
Έμεινα για περίπου ένα χρόνο. Μετά το σεισμό όμως και όσα ακολούθησαν αποφάσισα να αφήσω το διαμέρισμά μου στο Τόκυο. Ούτως ή άλλως από την ανοιξη και μετά ήμασταν συνέχεια εν κινήσει… mini περιοδεία στην Ιαπωνία, μετά Αμερική και στη συνέχεια μια μεγαλύτερη περιοδεία σε όλη την Ιαπωνία όπου επισκεφθήκαμε 23 πόλεις. Τώρα ετοιμαζόμαστε για την Ευρωπαϊκη και κάπως έτσι θα κλεισει το 2011. Μετά θα πρέπει να δω κα ινα αποφασίσω τι θα κάνω…Προς το παρόν είμαι κατά μία έννοια…άστεγη (γέλια)!

BLOOD STAIN CHILD

Ήταν εύκολο να εγκλιματιστείς σε μια χώρα τόσο διαφορετική από την Ελλάδα;
Αν και πήγα “διαβασμένη” και χωρίς αυταπάτες στην Ιαπωνία, η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Όχι τόσο όσο αφορά τα πρακτικά ζητήματα, όπως εύρεση στέγης κλπ, όσο περισσότερο η ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων, ο τρόπος σκέψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων. Όπως ίσως φαντάζεσαι η νοοτροπία. Ο τρόπος έκφρασης, οι προτεραιότητες και η στάση ζωής εν γένει διαφέρει παρασάγγας από αυτό που θεωρούμε οι Ευρωπαίοι ή συγκεκριμένα οι Έλληνες ως “ζωή”. Θεωρώ πως εμείς είμαστε πολύ ελεύθεροι και bon viveurs για να ενσωματωθούμε σε τέτοιου είδους κοινωνίες.

Προτού πας για διεθνή καριέρα, ήσουν σε κάποιο σχήμα στη Θες/νίκη;
Όχι, δεν είχα κάνει ποτέ μου κάποια κίνηση στην Ελλάδα. Έπαιζα μουσική μόνη μου, στο δωμάτιό μου μόνο, αφενός γιατί δεν γνώριζα κάποιο άτομο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μου και στον τρόπο που δουλεύω, αφετέρου γιατί το θεωρούσα πολύ δευτερεύουσα δραστηριότητα. Ήθελα πρώτα να ξεκαθαρίσω τα επαγγελματικά μου και μετά να ασχοληθώ, σε δεύτερο επίπεδο, με τη μουσική αν και εφόσον έβρισκα τα κατάλληλα άτομα. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Ελλάδα, το να τα παρατήσεις όλα και να φύγεις με μια κιθάρα στην πλάτη δεν είναι ακριβώς η πιο ασφαλής επιλογή. Βέβαια μου αρέσει η σφάλεια αλλά από την άλλη αγχώνομαι όταν βαδίζω στα περπατημένα γιατί νιώθω πως δεν εκμεταλλεύομαι τα εφόδειά μου και τεμπελιάζω, οπότε τείνω να κάνω συγχρόνος και ακραίες επιλογές στηριζόμενη ίσως στην πίστη που έχω στην τρέλα που κουβαλάω…

BLOOD STAIN CHILD

Πες μου για το νέο album των Blood Stain Child…
Το συγκρότημα υπέστη αρκετές αλλαγές μέσα στα 5 χρόνια που έκανε να κυκλοφορήσει το “Epsilon”. Πιστεύω πως ο δίσκος αυτός αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας ουσιαστικά μπάντας. Οι ρίζες μπορεί να μένουν σταθερές, ωστόσο τα υπόλοιπα έχουν αλλάξει αρκετά. Είναι μια ανάμειξη πολλών μουσικών ειδών που σου μένει με το πρώτο άκουσμα και είναι επίσης μουσική συναισθηματική με μια σχεδόν εθιστική πολυχρωμία. Εγώ ακόμα δεν έχω βαρεθεί να το ακούω, παράξενο πράγμα (γέλια)!

Ο τίτλος “Epsilon”, πέρα του ότι πρόκειται για τον πέμπτο δίσκο της μπάντας, έχει να κάνει με το ότι είσαι από Ελλάδα;
Ναι, αν και δε τον πρότεινα εγώ. Ο Ryu διάλεξε επίτηδες τον τίτλο αυτό χωρίς να μου πει τίποτα. Το έψαξε στο internet και απλά μας το ανακοίνωσε.

Αυτό που παρατήρησα εξ αρχής είναι πως έχει δοθεί μεγάλη βάση στη μελωδία και στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με τις παλαιότερες δουλειές του σχήματος…
Είναι στοιχεία που υπήρχαν και παλιότερα αλλά πλέον παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν δίσκο ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει το soundtrack κάποιας φουτουριστικής ταινίας.

BLOOD STAIN CHILD

Επίσης είναι πιο πολύπλευρος, κάτι που μάλλον οφείλεται στην εναλλαγή brutal- καθαρών φωνητικών…
Και επίσης στο γεγονός ότι πλέον έχουμε περισσότερες δυνατότητες να κινηθούμε ηχητικά και συνθετικά. Εάν υπήρχαν μόνο τα αντρικά φωνητικά, έστω και καθαρά, ο μισός τουλάχιστον δίσκος δε θα μπορούσε να υπάρξει. Φανταστείτε τον Ryo (σ.σ. μπάσο, φωνητικά) με δραματικό ύφος να τραγουδάει Sai-Ka-Nο (γέλια)!

Συμμετείχες καθόλου στη σύνθεση των κομματιών;
Ναι έγραψα όλους τους στίχους για τα δικά μου μέρη και διόρθωσα όσο γινόταν τους στίχους που έγραψε ο Ryu για τα brutal. Στη μουσική σύνθεση δε συμμετείχα αυτό παραδοσιακά το αναλαμβάνουν ο Ryu και ο Aki (σ.σ. synthesizer), αλλά ποιός ξέρει στο μέλλον ίσως…

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση ηλεκτρονικών στοιχείων στη metal μουσική, συναντάται ιδιαίτερα συχνά! Πιστεύεις πως έχουμε να κάνουμε με κάποια νέα υποκατηγορία, ή είναι απλώς κάτι το παροδικό;
Δεν πιστεύω πως πρόκειται για κάτι παροδικό, υπάρχει ήδη αρκετό καιρό και πιστεύω πως θα μείνει. Όσων αφορά το metal ίσως αποτελέσει νέα υποκατηγορία, έστω και τοπικά. Στην Ιαπωνία έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν πολύ νέες μπάντες επηρεασμένες από τον ήχο των BSC, ο οποίος έχει γίνει ιδιαίτερα αγαπητός.

BLOOD STAIN CHILD

Οι Blood Stain Child ήδη χαρακτηρίζονται “cyber metal”. Αυτό το είδος έχει πέραση στην Ιαπωνία και στην Αμερική; Γιατί στην Ευρώπη είμαστε λίγο πίσω…
Δεν είχα ακούσει ποτέ αυτό τον όρο στο παρελθόν, είναι ένας χαρακτηρισμός που έδωσαν εταιρεία, κριτικοί και fans στο συγκρότημα. Οι BSC παίζουν από το 1999 και ενσωμάτωσαν trance και techno στοιχεία στον ήχο τους αρκετά νωρίς. Στο μεταξύ έγιναν γνωστές στο εξωτερικό μπάντες όπως οι Enter Shikari από Αγγλία, οι Asking Alexandria και άλλοι.

Σχέδια για περιοδεία υπάρχουν;
Ναι βρισκόμαστε μερικές εβδομάδες πριν από την Ευρωπαική μας περιοεδεία κα, σταθμός της οποίας αποτελεί και η Ελλάδα, συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη. Στις 30 Νοεμβρίου θα εμφανιστούμε στο 8Ball Club. Με τη νέα χρονιά θα επιστρέψουμε στην Αμερική.

Θέλεις να στείλεις μια συμβουλή στα παιδιά που ακόμη παλεύουν στο ελληνικό μουσικό στερέωμα;
Αυτή η συμβουλή δεν περιορίζεται μόνο στη μουσική αλλά και στην καθημερινή ζωή. Χρειάζεται συγκροτημένη δουλειά, σοβαρότητα, διορατικότητα, οργάνωση. Ακριβώς επειδή δεν ανήκουμε σε χώρα που ευνοεί το είδος μουσικής που παίζουμε χρειάζεται τα καταβάλλουμε πολλαπλάσια προσπάθεια σε σχέση με άλλες χώρες. Επίσης, αν και έχουμε καλούς μουσικούς στη χώρα μας, παρατηρώ σε πολλές περιπτώσεις μια γενική χαλαρότητα, σε συνδυσαμό με έλλειπση πειθαρχείας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι καλή, ακόμα και πρώτη, σε πάρα πολλούς τομείς. Ας το αποδείξουμε λοιπόν ο καθένας μας με προσωπική προσπάθεια.

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου Sophia. Καλή συνέχεια!
Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συνέντευξη, τα λέμε σύντομα στην Ελλάδα. Be real!


174

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.