SONATA ARCTICA

Ευδιάθετος όπως αναμενόταν ο Tony Kakko των Sonata Arctica έπειτα από ιδιαίτερα φιλικούς χαιρετισμούς απάντησε στις ερωτήσεις του Rockway για το επερχόμενο DVD της μπάντας του καθώς και για το μέλλον του group, για το οποίο πολυάριθμοι οπαδοί τους αναμένουν και νέο album. Η απουσία φυσικά των μικροπροβλημάτων με την επικοινωνία θα ήταν ευπρόσδεκτη. “Δεν βαριέσαι”…

Κυκλοφορείτε νέο DVD αυτό τον καιρό. Πως θα το παρουσίαζες;
Νομίζω ότι είναι πολύ όμορφο και καλά παρουσιασμένο, σίγουρα περισσότερο απ’ το προηγούμενο DVD μας το οποίο γυρίστηκε στην Ιαπωνία. Είχαμε τα πάντα αυτή τη φορά, ειδικά σε θέματα οργάνωσης. Το “Live in Finland” δείχνει στον κόσμο πως είναι τα shows των Sonata Arctica σήμερα.

Πως ήταν το κοινό εκείνη τη νύχτα;
Το κοινό ήταν κατά κάποιο τρόπο ήσυχο. Μας παρακολουθούν ήρεμα λες και κρύβονται στις σκιές εκτός κι αν είναι εντελώς μεθυσμένοι και μόνο (γέλια). Αυτό το φαινόμενο βέβαια είναι εντελώς φυσιολογικό και συνηθισμένο εδώ πέρα. Κι αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε παίξει απίστευτα πολλά live στη πατρίδα μας. Βέβαια υπήρχε ενθουσιασμός και γι’ αυτό καθώς υπήρξε το όλο advertising με τα γυρίσματα του νέου DVD. Γενικότερα το κοινό ήταν υπέροχο, απλά ήταν λίγο ήσυχο συγκριτικά μάλιστα με άλλες φορές.

Sonata Arctica interview

Πως διαλέξατε τα κομμάτια που παίξατε;
Είχαμε δύο διαφορετικά sets για τις συναυλίες της συγκεκριμένης περιοδείας αλλά αυτή τη φορά κάναμε μερικές αλλαγές στα συνηθισμένα κομμάτια που παίζουμε. Σκεφτήκαμε ορισμένα τραγούδια που θέλαμε οπωσδήποτε να καλύψουμε για αυτό το DVD. Αυτό το live όμως δεν διέφερε και πολύ από κάποιο άλλο απ’ τα τελευταία δύο χρόνια, μετά τη κυκλοφορία του “The Days of Grays”. Ήταν όμως δύσκολο το να διαλέξουμε τι θα παίξουμε κυρίως γιατί ο καθένας μας πρότεινε κάτι διαφορετικό.

Στη πρεμιέρα του DVD στις 3 Νοεμβρίου θα βρίσκεστε κι εσείς εκεί;
Τουλάχιστον αυτό θέλουμε, όλοι θα μας περιμένουν (γέλια). Θα είμαστε όλοι εκεί για τη πρεμιέρα και ύστερα ίσως έχουμε και την ευκαιρία να μιλήσουμε γι’ αυτό. Δεν είναι κάτι σπουδαίο βέβαια αλλά είναι η στιγμή της μπάντας.

Γενικά τι πιστεύεις ότι το “Live in Finland” θα προσφέρει σε έναν οπαδό;
Είναι ένα αρκετά μεγάλο και συμφέρον πακέτο. Εκτός απ’ την πολύ όμορφη συναυλία στο Club Teatria, που θα περιέχεται ολόκληρη, βάλαμε στο DVD κι άλλο live υλικό έτσι ώστε να παρουσιαστεί μια γενική εικόνα της περιοδείας. Για παράδειγμα από το Satama Open Air τον Αύγουστο του 2009. Έπειτα προσθέσαμε ένα εκτενές making of του “Live in Finland” το οποίο είναι αρκετά ενδιαφέρον, ένα documentary, μουσικά clips και άλλα τέτοια καλούδια.

Sonata Arctica interview

Είσαι ευχαριστημένος με τη τελευταία περιοδεία σας;
Ναι, απολύτως, ήταν πραγματικά φανταστικά. Επισκεφτήκαμε νέα μέρη όπως την Αυστραλία και τη Κίνα και τα πήγαμε πολύ καλά και εκεί. Και στην Αμερική και σε Ευρώπη και Ιαπωνία ήταν φοβερά. Αυτή η περιοδεία ήταν η καλύτερη μας και σίγουρα η πιο διαφορετική. Είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε περισσότερες από 80 συναυλίες.

Δυστυχώς όμως δεν περάσατε κι από Ελλάδα.
Στην Ελλάδα προσωπικά έχω βρεθεί μόνο μια φορά κι αυτό πριν από αρκετό καιρό. Ήταν για λόγους promotion ενός album. Από τότε ανυπομονώ να έρθει η στιγμή να παίξουμε εκεί. Όντως δυστυχώς, και μάλιστα δεν ξέρω τι συμβαίνει κάθε φορά και απλά δεν… γίνεται. Ελπίζω όμως πως με την κυκλοφορία του επόμενου δίσκου μας να καταφέρουμε επιτέλους να σας επισκεφτούμε. Υπάρχουν ακόμα διάφορες χώρες που ενώ θέλαμε δεν είχαμε την ευκαιρία να κανονίσουμε κάτι.

Απ’ τα covers που κάνετε στα live σας ποιο είναι το αγαπημένο σου;
Α, covers, η αρχική ιδέα είναι να τα έχουμε στα albums μας και μετά στα setlists (γέλια). Ποιο είναι το αγαπημένο μου… μάλλον το “Die With Your Boots On” των Iron Maiden. Μας προέκυψε καλό και μου αρέσει πολύ. Αλλά και ένα που εξέπληξε τον κόσμο, το “Wind Beneath My Wings” της Bette Midler.

Sonata Arctica interview

Το “The Days of Grays” μετράει πλέον κάτι παραπάνω από δύο χρόνια. Πως σου φαίνεται τώρα;
Είμαι ακόμα το ίδιο χαρούμενος με αυτό το album και φυσικά την επιτυχία που ακολούθησε της κυκλοφορίας του. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν τη περίμενε σε τόσο μεγάλο βαθμό. Δεν έχω αλλάξει καθόλου γνώμη για την ποιότητα του, το αγαπώ ακόμα όσο τότε.

Τι σχέδια έχετε για τον επόμενο δίσκο σας;
Αυτό τον καιρό δουλεύω τα φωνητικά. Πιστεύω πως θα είμαστε έτοιμοι να το κυκλοφορήσουμε πριν από το επόμενο Καλοκαίρι. Το δουλεύουμε αυτή τη στιγμή, τα κομμάτια είναι έτοιμα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ηχογράφηση (γέλια).

Τι μουσική κατεύθυνση θα έχει;
Θα είναι κάτι σαν μια παλιά έκδοση μας. Είχα απλά ένα χαρτί στο οποίο ήθελα να γράψω φωνητικά για απλά τραγούδια, όχι χαζά, που να μένουν στο μυαλό. Θα έχει και αυτό τα δικά του cover songs, ευκολότερα απ’ των προκατόχων του. Όπως και γενικά με τα νέα κομμάτια για τα οποία δεν θα χρειάζεται κόπο για να καταλάβεις την ιδέα πίσω από αυτά. Το αποτέλεσμα βγαίνει πολύ όμορφο και είμαι σίγουρος πως θα αρέσει. Θα είναι φανταστικό.

Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο οποίο θέλεις να δουλέψεις;
Το τι θέλω εν μέρει αφορά το νέο album των Sonata Arctica. Θα συνεχίσω βέβαια να γράφω extra τραγούδια και αν υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος ελπίζω να ετοιμάσω κι ένα solo album για το 2012. Όποτε δηλαδή είμαστε free απ’ τα καθήκοντα του συγκροτήματος. Αυτό θα ήταν φανταστικό. Έχω κάποια τραγούδια που χρειάζονται να βγουν προς τα έξω.

Sonata Arctica interview

Σε σύγκριση με το παρελθόν των Sonata Arctica πως βλέπεις τον σημερινό ήχο τους;
Έχει ωριμάσει, έχει μεγαλώσει αρκετά. Λίγο πολύ παραμένει ο ίδιος. Με τα χρόνια όμως το συγκρότημα μεγάλωσε, οι οπαδοί μεγάλωσαν. Είμαστε μάλλον η πιο εξελιγμένη μας μορφή πλέον. Και σίγουρα θα συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε για όσο υπάρχουμε σαν πάντα.

Tony ευχαριστώ για τη συζήτηση. Το κλείσιμο δικό σου.
Ελπίζω να τσεκάρετε το νέο DVD μας και το κυριότερο: να σας αρέσει, να το αγοράσετε και να κάνετε φασαρία μαζί του. Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να παίξουμε στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Περιμένω αυτή τη στιγμή χρόνια τώρα. Είναι θέμα χρόνου να το κάνουμε.


182