ESOTERIC: “A Pyrrhic Existence”

Έπειτα από ένα κενό διάστημα 8 περίπου χρόνων από τη δισκογραφία, οι οπαδοί του funeral doom/death metal και πιο συγκεκριμένα των Άγγλων Esoteric, θα πρέπει να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, αφού το 7ο πόνημα της μπάντας με τίτλο “A Pyrrhic Existence” είναι εδώ και έτοιμο να ρίξει το “βαρύ” του doom/death “πέπλο” πάνω τους.

Οι Άγγλοι doom/death metallers, ιδρύθηκαν πριν 27 περίπου χρόνια στο Birmingham της Αγγλίας και ασχολήθηκαν εξολοκλήρου με την πιο “βαριά” μορφή του doom/death, αντλώντας ιδέες από τα πιο “σκοτεινά” ανθρώπινα συναισθήματα. Το group, έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα ένα demo το μακρινό 1993 και 6 full length albums, από το 1994 έως και το 2011. Η δισκογραφική τους επανεμφάνιση το 2019 με το νέο, έβδομο album τους, έρχεται να ηχήσει ευχάριστα στα αυτιά των φίλων του είδους.

Οι Esoteric δε φαίνεται να αλλάζουν τακτική ως προς τον ήχο, κινούμενοι στην πεπατημένη σχεδόν 30 χρόνων. Αυτό που δείχνει να αλλάζει (όσο μπορούμε να πούμε ότι αλλάζει βέβαια), είναι το ύφος του δίσκου που γίνεται πιο “ωμός” και λιγότερο μελωδικός και ατμοσφαιρικός.

Το “A Pyrrhic Existence”, μπορεί να έχει αυτήν τη σκοτεινή doom/death ατμόσφαιρα του είδους, μπορεί να έχει τις βάσεις του σε αυτό το εγχείρημα των επίσης Βρετανών θρύλων του doom/death Paradise Lost, σε καμία περίπτωση όμως δε θυμίζει σε τίποτα τη “μελωδικότητα” που εξέπεμπαν οι παραπάνω, αλλά αντίθετα βγάζουν μία “ωμότητα” και μία “ψυχρότητα” στα κομμάτια τους, κάνοντας ακόμη πιο “βαρύ” το album ως ολότητα. Ακόμη και σε τραγούδια που αγγίζουν το λυρισμό όπως το “Culmination”, οι εναλλαγές στο ρυθμό το κάνουν πιο “τραχύ” από ότι είναι στην πραγματικότητα. Αν θα μπορούσαμε κάπου να βρούμε ψήγματα μελωδισμού, αυτά υπάρχουν μόνο στα “Consuming Lies” και “Sick And Tired”, όπου και πάλι η “ωμότητα” διακρίνεται εμφανώς.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο νέο δίσκο, είναι οι συνθέσεις και η διάρκειά τους, που έχει ως αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει το album διπλό. Με έξι μόνο κομμάτια αλλά μεγάλα σε διάρκεια, με το “Descent” να απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος (περίπου 28 λεπτά!), το “A Pyrrhic Existence” έρχεται να μας βυθίσει στο doom/death “σκοταδισμό” του για περίπου μιάμιση ώρα και να “αλέσει σα μπλέντερ” το μυαλό μας, με την “ωμή” του δύναμη.

Εάν οι Esoteric ψάχνανε κάτι “μεγάλο” μετά από 8 χρόνια απουσίας, νομίζω ότι το “A Pyrrhic Existence” είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαν να δώσουν στο doom/death κοινό τους. Με το είδος να μη διανύει και την καλύτερη περίοδό του, το “A Pyrrhic Existence” θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για μία νέα αρχή της μπάντας και φυσικά για μία νέα εποχή στο χώρο του funeral doom/death metal. Ίσως τελικά η “ωμότητα”, μερικές φορές να μην είναι και τόσο κακή και να δίνει μία άλλη δυναμική στην ιδέα μιας μπάντας. Οι Esoteric, φαίνεται να κερδίζουν ώθηση από αυτήν τη στροφή τους και το doom/death μία αξιόλογη κυκλοφορία εν έτει 2019.

https://www.facebook.com/esotericukofficial/

Esoteric – “Culmination”

500

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.