HELLOWEEN: “United Alive In Madrid”

Όταν πριν περίπου 3 χρόνια ακούσαμε τις φήμες περί reunion των Helloween, πολλοί από εμάς αναθαρρήσαμε, αφού πρόκειται για μία φαντασίωση χρόνων μεγάλου μέρους του μεταλλικού κόσμου. Με την επίσημη είδηση δε της επανένωσης της μπάντας, “πετάξαμε” από τη χαρά μας και ψάχναμε τρόπους πως μπορούμε να δούμε αυτό το υπερθέαμα ζωντανά.

Αρκετοί από εμάς βέβαια κρατούσαμε μικρό καλάθι, αφού ξέρουμε συνήθως που οδηγούν τέτοια reunions. Το “Pumpkins United” single, ήρθε να μπερδέψει λίγο τα πράγματα, όμως τίποτα δεν έδειχνε αυτό που ζούμε τώρα. Φήμες για νέο album και κυκλοφορία ενός live album από την παγκόσμια περιοδεία Pumpkins United, έβαλαν τα πράγματα σε μία άλλη διάσταση, δίνοντάς μας το έναυσμα για πανηγυρισμούς. Οι Helloween, είναι ΕΔΩ!

Το ποιοι είναι οι Γερμανοί power/speed metallers, δε χρειάζεται συστάσεις. Για σχεδόν 40 χρόνια, μας έχουν μυήσει στο δικό τους power σύμπαν και μας έχουν χαρίσει μνημειώδη έργα όπως τα “Keeper Of The Seven Keys I” και “II”, το “Master Of The Rings”, “The Time Of The Oath”, “Better Than Raw” και τα πιο καινούργια “The Dark Ride” και “Straight Out Of Hell”. Η μουσική τους κληρονομιά είναι τεράστια, όπως και η επιρροή τους σε αρκετές νέες μπάντες του συγκεκριμένου χώρου. Αυτό που ίσως πολλοί δε γνωρίζουν, είναι ότι το group δημιουργήθηκε το 1978 υπό το όνομα Gentry, το 1981 μετονομάστηκε σε Second Hell, το 1982 σε Iron Fist, για να κατασταλάξουν τελικά το 1983 στο Helloween με το οποίο μας έχουν πάρει τα μυαλά ως σήμερα.

Οι Helloween, κινήθηκαν εξαρχής στα power metal μονοπάτια με αρκετά speed στοιχεία και με έναν δικό τους, trademark ήχο που τους ξεχώριζε από οτιδήποτε άλλο εκείνη την περίοδο, όπως και σήμερα. Οι επιλογές των performers, δείχνουν αν μη τι άλλο ότι η μπάντα κινείται σε υψηλά επίπεδα και η “βιτρίνα” της θα πρέπει να ταιριάζει στο ύφος των κομματιών. Και δε στέκονται εκεί! Θα πρέπει, η φωνή της μπάντας να είναι τέτοια που μέσα από τα lives να συγκινεί, να ανεβάζει και να δίνει μαθήματα ερμηνείας στο κοινό.

Οι Γερμανοί metallers, ευρισκόμενοι σε παγκόσμια περιοδεία, σκέφτηκαν να μας κάνουν μία έκπληξη από αυτές που μένουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μας. Η αποτύπωση των όσων έχουν ζήσει έως τώρα στην Pumpkins United tour σε ένα album, είναι το καλύτερο δώρο του group σε αυτούς που το έζησαν από κοντά αλλά και σε αυτούς που ακόμα δεν τους είδαν. Το  κυριότερο όμως είναι, ότι το “United Alive In Madrid” είναι το καλύτερο δώρο για όλους τους μεταλλάδες του κόσμου τούτου.

Το “United Alive In Madrid”, είναι πολλά περισσότερα από ένα live album. Είναι η ιστορία των Helloween, οι περιπέτειες 40 χρόνων από την ίδρυση της μπάντας, η έννοια του metal γενικότερα, όπως αποτυπώνεται πάνω στο σανίδι από τους ήρωες που την έγραψαν, και συνεχίζουν να την υποστηρίζουν με πάθος, με θέρμη, με αυταπάρνηση. Όλα αυτά, φαίνονται πολύ ζωντανά από τις αντιδράσεις των θεατών που δείχνουν να μη πιστεύουν αυτό που βλέπουν, που ακούν, που ζούνε για περίπου ένα δίωρο. Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει άλλο live album, προσπαθώ αρκετή ώρα τώρα να θυμηθώ, που να σε κάνει να νοιώθεις μικρός μπροστά στην απεραντοσύνη της μουσικής, που να αποτυπώνει με τέτοια τρομακτική ακρίβεια το συναίσθημα, τη  δυναμική, την ενέργεια και το πάθος της μπάντας αλλά και του κοινού, όσο στο “United Alive In Madrid”.

Το ξέρεις, ότι κάποιοι θα βρούνε δικαιολογίες για να το μειώσουν όπως ελλιπές setlist, όχι καλός ήχος, έχουν γεράσει, το κάνουν για τα λεφτά και άλλες πολλές. Ακούγοντας το album, θα καταλάβεις, θα νοιώσεις ότι τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει και δε λυγίζει τα πιστεύω σου γι’ αυτό που εσύ ακούς μέσα από αυτό. Ακούς μία μπάντα δεμένη σαν οικογένεια, με ένα νεανικό πάθος και με τρομερή ενέργεια, σε εξαιρετική κατάσταση και με ένα setlist βγαλμένο από τα πιο τρελά σου όνειρα, που αποδεικνύει γιατί βρίσκεται στη κορυφή του power metal για σχεδόν 40 χρόνια τώρα και που σίγουρα θα βρίσκεται για όσο υπάρχει.

Ένα άκρως εντυπωσιακό στοιχείο του δίσκου, που δείχνει ότι το κλίμα στη μπάντα είναι τρομερό και οικογενειακό, είναι ότι ο Andi Deris δεν “καπελώνει” τους  Kai Hansen και Michael Kiske, αλλά αντίθετα τους δίνει το χώρο και το χρόνο να κινηθούν όσο πιο άνετα γίνεται αποδίδοντας τα μέγιστα. Η συνύπαρξη των δύο (Deris-Kiske) αυτών εξαιρετικών φωνών, μοιάζει με παραμύθι με αίσιο τέλος. Θα έλεγες, ότι ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και ότι τραγουδούν μαζί για χρόνια γνωρίζοντας ο ένας τα “χούγια” του άλλου. Οι ερμηνείες τους στα “Forever And One”, “I Want Out”, “I Can”, “A Tale That Wasn’ t Right” και “Perfect Gentleman”, είναι κάτι παραπάνω από μαγικές, είναι αυτές οι ερμηνείες που σε κάνουν να αγαπήσεις αυτήν τη μπάντα, αυτήν τη μουσική για όσο ζεις.

Θέλετε να μιλήσουμε και για το setlist; Οι Helloween, δεν έκαναν ούτε εκεί εκπτώσεις. Και το “Halloween” έπαιξαν, και το “Keeper Of The Seven Keys”, και “How Many Tears” και ένα medley με αρκετά κλασσικά επί εποχής Hansen στη μπάντα και φυσικά όλες τις επιτυχίες του group εδώ και 40 χρόνια. Δε τους πτόησε ούτε η μεγάλη διάρκεια των παραπάνω κομματιών, δείγμα της θέλησης των Helloween να ικανοποιήσουν το κοινό τους και να τους χαρίσουν ένα ανεπανάληπτο show. Αν το πέτυχαν; Δε νομίζω ότι χωρά αμφιβολία! Οι αντιδράσεις των οπαδών, δείχνουν το μέγεθος αυτού του επιτεύγματος των Γερμανών θρύλων του power metal.

Δε ξέρω τί μας επιφυλάσσουν για τη συνέχεια, αλλά το “United Alive In Madrid” είναι το καλύτερο live album της χρονιάς και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Μία τεράστια εμφάνιση από μία μεγάλη, με όλη τη σημασία της λέξης, μπάντα. Οι Helloween, είναι εδώ και είναι πιο δυνατοί, πιο γεμάτοι και πιο έτοιμοι από ποτέ. Η μουσική τούς χρειάζεται, η σκηνή τούς χρειάζεται, εμείς οι οπαδοί τούς χρειαζόμαστε και αυτοί έχουν πολλά ακόμα να δώσουν. Βγάλτε το album, να μας τρελάνετε επιτέλους! “Σιγουράκι” για τη δισκοθήκη. Φέρτε τους, ΧΘΕΣ! Εν αναμονή και πιο σπουδαίων πραγμάτων…

https://www.facebook.com/helloweenofficial/

HELLOWEEN – Forever And One



652

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.