CRYSTAL VIPER: “Tales of Fire and Ice”

Οι Crystal Viper είναι γνωστοί, σε όσους ασχολούνται με το heavy metal, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, λόγω του ότι έχουν σταθερή και αξιοπρεπή δισκογραφία, περιοδεύουν συχνά σε όλη την Ευρώπη (με πιο πρόσφατη εμφάνιση στη χώρα μας, στο φεστιβάλ του Up the Hammers) και επίσης έχουν την τύχη η τραγουδίστριά τους Marta Gabriel, να διαθέτει ένα εξαιρετικά προικισμένο λαρύγγι.

Φέτος, κυκλοφορούν τον έκτο τους δίσκο “Tales of Fire and Ice”, δύο χρόνια μετά το πετυχημένο “Queen of the Witches”. Το album περιλαμβάνει οκτώ κομμάτια συν μία bonus διασκευή στο τραγούδι των Dokken “Dream Warriors” και διαρκεί περίπου σαράντα πέντε λεπτά. Την παραγωγή που έγινε στο Kosa Buena Studio έχει αναλάβει ως συνήθως ο σύζυγος της Marta, Bart Gabriel και το εξώφυλλο είναι δουλειά του Βέλγου φωτογράφου Tim Tronckoe, που έχει γνωστός από τις συνεργασίες του με συγκροτήματα όπως Nightwish, Delain και Epica. Τα τραγούδια του “Tales of Fire and Ice” είναι εμπνευσμένα από θρύλους, μυστικά και περίεργες ιστορίες από όλο τον κόσμο, όπως το τρίγωνο  των Βερμούδων, απαγωγέςαπό εξωγήινους, το μυστήριο του Dyatlov ή ακόμα και τα απόκοσμα βουνά της Αρκτικής.

Από μουσικής πλευράς, αυτήν τη φορά οι Πολωνοί μας επιφύλαξαν μία μεγάλη έκπληξη, η οποία δεν ξέρω αν τελικά τους βγαίνει. Ξεχάστε σπαθιά, επικούρα και λοιπά βαριά μέταλλα. Οι ταχύτητες έχουν ανεβεί, τα solos έχουν περιοριστεί και έχει δοθεί έμφαση πιο πολύ στη μελωδία. Τα τραγούδια είναι πιο απλά και πιο “πιασάρικα” και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι Crystal Viper παίζουν europower. Ο ήχος είναι “τούμπανο”, παιχτικά οι Πολωνοί είναι άψογοι και η Marta είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Το θέμα είναι ότι οι Crystal Viper, παρόλο που τα κάνουν όλα σωστά, ακούγονται λίγο “έξω από τα νερά τους” και ότι η αλλαγή που έκαναν στο ήχο τους είναι βεβιασμένη. Φυσικά υπάρχουν συνθέσεις που θα σου “καρφωθούν στο μυαλό”, όπως το “Still Alive” ή το “Neverending Fire”, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάτι συνταρακτικό δεν θα βρεις στο δίσκο, με τη διασκευή στο “Dream Warriors” να είναι η σύνθεση που μου άρεσε πιο πολύ και η μόνη που θυμίζει το παρελθόν τους.

Οι παλιοί οπαδοί τους μάλλον θα απογοητευτούν από την κατεύθυνση που πήρε η μπάντα, όμως το “Tales of Fire and Ice” δεν είναι κακός δίσκος και θα βρει πρόθυμους ακροατές για να το ακούσουν.  Οι Crystal Viper προσπάθησαν για κάτι διαφορετικό, και καλά έκαναν, αλλά μάλλον το “Tales” είναι το πιο αδύναμο album που έχουν κυκλοφορήσει και ίσως πρέπει να ξανασκεφτούν το “δρόμο” που θα διαλέξει το συγκρότημα στον επόμενο δίσκο.

https://www.facebook.com/crystalviperofficial/

CRYSTAL VIPER – Still Alive (2019)

540

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.