Οι Τετάρτες, σου αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μία είσαι πιο κοντά στο Σαββατοκύριακο και στην ξεκούραση, ενώ από την άλλη είσαι ακόμα στη μέση της εβδομάδας έχοντας δύο ημέρες δουλειάς. Ευτυχώς, τυγχάνει να είναι και η μέρα όπου ο περισσότερος κόσμος σκέφτεται για λίγο και τη διασκέδασή του, με αποτέλεσμα να κινείται κάπως η ζωή στη πόλη. Αυτή την Τετάρτη λοιπόν, το μενού είχε μία ενδιαφέρουσα συναυλία στο Fuzz Club στην Αθήνα, με τους Omnium Gatherum να επισκέπτονται για πρώτη φορά τη χώρα μας και να φέρνουν μαζί τους, επίσης για πρώτη φορά, τους Hamferd και τους Heidra, σε ένα σχήμα αρκετά “σκοτεινό” και μελωδικό συνάμα.
Φτάνοντας στο χώρο του venue, οι πόρτες είχαν ήδη ανοίξει και λιγοστοί φίλοι του “σκοτεινού” μελωδικού metal είχαν αρχίσει να εισρέουν στο Fuzz. Πλησιάζοντας δε η ώρα της έναρξης, περίπου 30 “νοματαίοι” είχαν πιάσει θέση μπροστά στη σκηνή, περιμένοντας τους Heidra να ανοίξουν το live.
Παρά το λίγο κόσμο, το live ξεκίνησε στην ώρα του, πράγμα που δήλωνε ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί αυστηρά. Έτσι, και ενώ το ρολόι έδειχνε 20:25, οι Δανοί folk/viking blacksters Heidra ανέβηκαν στη σκηνή του Fuzz έτοιμοι να δώσουν ένα show αρκετά ενεργειακό, με πάθος, και να ξεσηκώσουν το λιγοστό η αλήθεια είναι πλήθος πριν βγουν τα υπόλοιπα σχήματα στη σκηνή. Για περίπου 35 με 40 λεπτά, οι Δανοί metallers μας παρουσίασαν ένα set 5 κομματιών, που πιστεύω ότι ταίριαζαν πλήρως στο τι αντιπροσωπεύει η μπάντα, βγάζοντας τρομερή ενέργεια και με αυτοπεποίθηση που “τσάκιζε κόκκαλα”, δίνοντάς μας ένα από τα highlights της βραδιάς. Τα “Awaiting Dawn”, “Witch Of Prophecy”, το εξαιρετικό “The Price In Blood”, το γρήγορο “The Eyes Of Giants” και το “Lady Of The Shade”, μας χάρισαν κάποιες στιγμές μελωδικού black metal που δύσκολα βρίσκεις στις μέρες μας και σίγουρα λειτούργησαν ως το καλύτερο ορεκτικό για τους παρευρισκόμενους που είχαν ξεκινήσει από νωρίς το headbanging. Το group ήταν αρκετά ευδιάθετο και συνομιλούσε με το κοινό στα ενδιάμεσα των τραγουδιών, κάνοντας το κλίμα ακόμα πιο ξεχωριστό. Οι Heidra, ήταν ό,τι καλύτερο για να ανοίξει αυτό το live και έδωσαν την κατάλληλη ώθηση στο πλήθος για τη συνέχεια.
Heidra setlist :
Prelude (intro)
Awaiting Dawn
Witch Of Prophecy
The Price In Blood
The Eyes Of Giants
Lady Of The Shade
Μέχρι να καταλάβουμε τι ήταν αυτό που μας “χτύπησε”, η ώρα ήταν 21:15, τα φώτα χαμήλωσαν και οι Hamferd ήταν έτοιμοι να διαδεχτούν τους Heidra. Ομολογώ ότι δεν ήξερα τι να περιμένω μιας και δεν είχα επαφή με το συγκεκριμένο group. Και φυσικά, κάτι τέτοιες μπάντες είναι που σε εκπλήσσουν και σε κερδίζουν σαν ακροατή. Με έναν βαρύ, doom/death metal ήχο και μία ατμόσφαιρα σαν από νεκρώσιμη ακολουθία, οι έξι κοστουμάτοι κύριοι από τα Νησιά Φερόε, πάτησαν το πόδι τους στη σκηνή του Fuzz δείχνοντάς μας λίγη από τη μαγεία τους. Σα μία καλοκουρδισμένη μηχανή, με μικρές και στα όρια του replay κινήσεις που να ταιριάζουν στο όλο concept, μας ταξίδεψαν στο δικό τους doom/death metal σύμπαν ξετυλίγοντάς μας τις αρετές τους.
Αρετές που είχαν να κάνουν, όχι μόνο με τη σκηνική παρουσία, τις συνθέσεις που ήταν μόνο στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και άλλες που είχαν να κάνουν με την ατμόσφαιρα, το concept και την ενδυμασία. Τα “Evst” και “Deydir Vardar”, μας εισήγαγαν στο “σκοτεινό” τους κόσμο, τα “Stygd” και “Tvistevndur meldur”, μας μύησαν στη doom/death λογική τους ενώ τα “Frosthvarv”, “Hon Syndrast” και το “Odn”, μας αποτελείωσαν με αυτήν τη “νεκρική” ατμόσφαιρα που τα κυρίευε. Εντύπωση προκάλεσε ο ενδυματολογικός τους κώδικας, θυμίζοντας άντρες που συνοδεύουν τον άνθρωπο στην τελευταία του κατοικία και φυσικά η σκηνική παρουσία, όπου με κινήσεις replay έδωσαν ένα show που παρόμοιό του δεν είχαμε ξαναδεί. Πολύ καλοί και με πολλά πράγματα ακόμα να δώσουν στη σκηνή. Την επόμενη φορά που θα έρθουν στα μέρη σας, μη διστάσετε, πηγαίνετε να τους δείτε και θα μείνετε μαγεμένοι!
Hamferd setlist :
Evst
Deydir Vardar
Stygd
Tvistevndur Meldur
Frosthvarv
Hon Syndrast
Odn
Με την αποχώρηση των Hamferd και τον κόσμο να έχει φτάσει με το ζόρι τους 100 ανθρώπους μπροστά στη σκηνή, βρήκα λίγο χρόνο για κουβεντούλα και για να ξεδιψάσω ώσπου να ετοιμαστεί το stage για τους Omnium Gatherum. Πολλοί γνωστοί, πολλά θέματα προς συζήτηση και πότε η ώρα πήγε 22:30 κανείς δεν κατάλαβε. Εκείνη τη στιγμή, οι πρώτες νότες του “The Burning” ακούστηκαν και σιγά σιγά τα μέλη του group εμφανιζόντουσαν στη σκηνή για να πάρουν τη θέση τους. Από το πρώτο riff του “Gods Go First”, καταλάβαινες τη χαρά και την εξαιρετική κατάσταση που βρισκόταν η μπάντα, ενώ στο “Frontiers” άρχισε και το πλήθος να μπαίνει στην εξίσωση, δημιουργώντας ένα πολύ ωραίο σύνολο. Εκεί που έγινε το “μπαμ”, ήταν στο “Rejuvenate!”, όπου οπαδοί και μπάντα έγιναν ένα και “χτυπιόντουσαν” παρέα μέχρι τελικής πτώσεως.
Με το group να έχει ζεσταθεί για τα καλά και τον Jukka Pelkonen να μη σταματά να ευχαριστεί τους παρευρισκόμενους, οι Omnium Gatherum συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις με τα “Soul Journeys” και “Be The Sky” και παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους με τα “In The Rim” και “Chaospace”. Με την αυτοπεποίθηση του Jukka και των υπολοίπων μελών να ανεβαίνει διαρκώς, τα “Refining Fire” και “The Unknowing”, φάνηκαν να βγαίνουν με απίστευτη ευκολία και να μας δείχνουν πώς παίζεται το melodic death metal όπως η Σκανδιναβική σκηνή το έχει “πλασάρει” στο κοινό. Είναι απίστευτος, ο τρόπος με τον οποίο οι Φινλανδοί metallers δημιουργούν υψηλού επιπέδου melodic death metal, με συνθέσεις από άλλο πλανήτη και βγάζοντας αστείρευτη ενέργεια. Στα θετικά για τον κόσμο, το γεγονός ότι έδειχνε να γνωρίζει τα τραγούδια και την πορεία της μπάντας, πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι λιγοστοί ήταν λάτρεις της μουσικής των Omnium Gatherum.
Όσο περνούσε η ώρα, η μπάντα αύξανε ταχύτητα και έβγαζε περισσότερη ενέργεια στη σκηνή του Fuzz, παρασύροντας και τους θεατές. Τα “New World Shadows”, “Over The Battlefield” και “Skyline”, δημιούργησαν έναν πανικό κάτω από τη σκηνή και το “ξύλο” έδινε και έπαιρνε μεταξύ των οπαδών. Η μπάντα έδειχνε να το διασκεδάζει και το χαμόγελο ήταν ζωγραφισμένο στο πρόσωπό του Jukka και της παρέας του. Αφού ευχαρίστησαν τον κόσμο, αποχώρησαν για να αδράξουν την ευκαιρία να ξαναβγούν υπό των επευφημιών των παρευρισκομένων και υπό τους ήχους του “Luoto”. Οι Omnium Gatherum, έδωσαν ένα τελευταίο ρεσιτάλ ερμηνειών με τα “New Dynamic” και “Cold” να είναι τα κομμάτια που θα έμεναν κολλημένα στο μυαλό του κοινού, ως τα τελευταία των Φινλανδών στη χώρα μας, γι’ αυτή την πρώτη τους φορά. Η μπάντα αφού ευχαρίστησε τους θεατές, αποχώρησε εν μέσω ζεστού χειροκροτήματος και ιαχών ευχαρίστησης.
Αν άξιζε τελικά να περάσεις την Τετάρτη σου εκεί; Εννοείται πως ναι! Πρώτη επίσκεψη μιας ανερχόμενης μπάντας στο χώρο του melodic death metal στη χώρα μας, σε ένα μοναδικό πακέτο και με ένα εκρηκτικό show, νομίζω ότι όχι μόνο αξίζει, αλλά είναι αυτό που γουστάρουμε σε αυτήν τη μουσική. Οι Omnium Gatherum, είναι το μέλλον του melodic death metal και όποιος δε το έχει δει ακόμα, μάλλον πλανάται πλάνην οικτράν. Οι Φινλανδοί “βγάζουν γούστα” και γουστάρουν και οι ίδιοι. Από τις δυνατές live μπάντες!
Omnium Gatherum setlist :
The Burning (intro)
Gods Go First
Frontiers
Rejuvenate!
Soul Journeys
Be The Sky
In The Rim
Chaospace
Refining Fire
The Unknowing
New World Shadows
Over The Battlefield
Skyline
Encore
Luoto
New Dynamic
Cold
Τελικά, ακόμα και στις πιο περίεργες μέρες και συνθήκες (λιγοστός κόσμος), μπορείς να περάσεις το βράδυ σου πολύ όμορφα. Ακόμα και με ένα group που δεν ήταν τόσο γνωστό, μπορείς να διασκεδάσεις και να γνωρίσεις καινούργια μουσικά “μονοπάτια”. Το πακέτο των Omnium Gatherum, Hamferd και Heidra, ήταν αρκετά δυνατό και αποδείχτηκε περίτρανα το βράδυ της Τετάρτης στο Fuzz. Όσοι παρευρέθησαν, το ένοιωσαν από κοντά, ενώ οι υπόλοιποι θα μείνουν να διαβάζουν κριτικές και να βλέπουν videos από το live, αν αυτό τους ικανοποιεί.
Εδώ, θα ήθελα να σταθώ λίγο στη μικρή παρουσία του κόσμου (έως μηδαμινή, θα έλεγα). Από τη μία φωνάζουμε να έρχονται μπάντες, να γίνονται lives, και από την άλλη δε μπορούμε να γεμίσουμε ένα venue των 200 ατόμων. Δεν είναι μόνο οι Iron Maiden, οι Metallica και οι άλλοι μεγάλοι του metal οι μπάντες που υπάρχουν στο metal σύμπαν. Είναι και οι Omnium Gatherum, οι Hamferd και οι Heidra και κάθε άλλη μπάντα που ξεκινά τώρα και θέλει στήριξη. Και από τη μία, καταλαβαίνω ότι λόγω πολλών lives δε γίνεται να πάμε σε όλα, αλλά από την άλλη εμείς δε το ζητήσαμε εξαρχής για πιο πολλά lives ή θέλουμε απλά μόνο τους μεγάλους; Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι καλό θα είναι να υπάρχει μία ισορροπία στα lives. Τα πολλά είναι εξοντωτικά οικονομικά για το σύνολο των οπαδών, ενώ τα λίγα δε γεμίζουν τον ακροατή. Κάπου στη μέση λοιπόν, βρίσκεται η λύση…
Φωτογραφίες : Δέσποινα Σταματάκη