DOMINATION INC.: “Memoir 414”

Είναι πραγματικά εξαιρετικό πράγμα να βλέπεις το “βρέφος” να μεγαλώνει και να εξελίσσεται σε έναν, εν δυνάμει, γίγαντα της μουσικής. Αναφέρομαι φυσικά στους Domination Inc. και στο δεύτερο πολυαναμενόμενο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ “Memoir 414” (Steamhammer/SPV). Τα “βρέφη του thrash” λοιπόν μεγάλωσαν και μετά το εξαιρετικό ντεμπούτο τους “Infants Of Thrash” (2015) ως Domination απλά (το Inc. προστέθηκε μετά) και αφού “σάρωσαν” το σανίδι ανά την Ευρώπη δίπλα σε ογκόλιθους όπως οι Kreator, Annihilator και Sepultura και εμφανίστηκαν μέχρι και στο Wacken Open Air, κέντρισαν το ενδιαφέρον μιας μεγάλης δισκογραφικής (όχι άδικα φυσικά) και “εξαπολύουν” το άλμπουμ τους με πλήρη δύναμη, ωριμότητα και επίγνωση.

Ακόμα και από τα δύο τους EP “Realm Of Crisis” (2012) και “The Sacred Matrix” (2013), διαφαινόταν ότι κάτι μεγάλο κρύβεται και ευτυχώς οι Domination Inc. δε μας διέψευσαν. Κοιτάζοντας το εξαιρετικό εξώφυλλο που έχει επιμεληθεί ο “δικός μας” Βαγγέλης Πέτικας και έχοντας απορροφηθεί στην ομορφιά του, μπαίνει το “Cutting Edge” και με “αρπάζει από τα μούτρα”. Μιλάμε για “ντου και ξύλο”, όχι μ@λ@κίες. Διατηρούν την “old school” αισθητική τους, με το πόδι καρφωμένο στο γκάζι, αλλά με τα break down σημεία τους κυριολεκτικά να “σκοτώνουν”, φέρνοντας στο μυαλό από Machine Head και Pantera μέχρι και (ολίγον τι) από Shadows Fall. Αλλά μέχρι εκεί. Είναι “goddamn” Domination Inc. 

Το πόσο “ωρίμασαν” τα παλικάρια φαίνεται από το, σχεδόν 10λεπτο, έπος “Day VIII Deus’ Ignorance”, με την καμπάνα στην εισαγωγή και το αργόσυρτο riff να σε “στέλνει στο διάολο”. Το δε rhythm section εύκολα αποσυντονίζει βηματοδότη από απόσταση 50 μέτρων. Επιστροφή στη “νομιμότητα” με το καταιγιστικό “The Sickening”, όπου όλα τα όργανα συνωμοτούν για το δικό μας αυχενικό καλό. Και άλλο groove διαμάντι στο οπλοστάσιο τους με το “Dark City” το οποίο μέσα στον “οργασμό” των οργάνων, ακούγεται τόσο πολύπλοκο όσο και απειλητικό. Thrash metal ορυμαγδός στη συνέχεια με το “Dehumanized” και αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής, ότι οι τύποι “παίζουν τις κάλτσες τους” και παρουσιάζουν ένα εξαιρετικά δεμένο σύνολο. Παρεμπιπτόντως, το outro του κομματιού με ισοπεδώνει κάθε, μα κάθε φορά.

Την παραγωγή του άλμπουμ έχει αναλάβει ο πολυπράγμων Fotis Benardo (ex Septic Flesh, SixForNine) κάνοντας απίστευτη δουλειά, ενώ το mastering επιμελήθηκε ο Henrik Udd (Architects, At The Gates, Dimmu Borgir), δίνοντας πολυεθνικό χαρακτήρα στο έργο.

Μετά το ιντερλούδιο “Crux, Nux, Lux…” (το πνεύμα του Dime θαρρώ πως κάπου αγαλλιάζει), που δίνει την ευκαιρία για τις απαραίτητες ανάσες, η επίθεση συνεχίζεται ασταμάτητα με τα “The Eye” και “Culling”, δείχνοντας περίτρανα πως οι D.I. δεν έχουν σκοπό να αφήσουν το αρχικό grip από τη μούρη σου ποτέ. Η έκπληξη έρχεται στο τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ “Love Me Forever” (διασκευή στο διαχρονικό κομμάτι των Motorhead), όπου φαίνεται μία διαφορετική πλευρά της μπάντας, που αν αναλογιστείς την αλματώδη τους πρόοδο, δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη. Δε λέω πως μαλακώνουν, λέω πως για να φανείς brutal δε χρειάζεται να τρέχεις πάντα με 200 χλμ/ώρα. Κάτι ανάλογο δεν έκαναν στο παρελθόν και κάποιοι τύποι με το “This Love”; Το κομμάτι αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο σε ένα εξαιρετικό άλμπουμ.

Για την απόδοση της μπάντας τί να πρωτοπώ; Ότι η δουλειά στις κιθάρες από τον Άρη και τον Κώστα είναι εξωπραγματική; Ότι το ίδιο εξωπραγματικό είναι και το drumming του Άγγελου; Ότι το μπάσο (αχ αυτό το μπάσο!) του Δημήτρη βρίσκει άπλετο χώρο και “κεντάει”; Ή ότι τα φωνητικά του Θοδωρή ακούγονται τόσο “τσαμπουκαλεμένα” όσο του Anselmo πίσω στα 90’s; Ό,τι και να πω πάντως θα είναι λίγο μπροστά στο “Memoir 414” και τους συντελεστές του.

Ακούγομαι υπερβολικός; Μπορεί και να είμαι, αλλά αναλογίσου ότι οι Domination Inc. είναι ένα ακόμη δάχτυλο στην Ελληνική metal “σιδερογροθιά”, που βάλλει κατά πάντων τα τελευταία χρόνια. Και ναι, φίλε μου “φασαίε”, καλά τα κλαρίνα, τα τσίπουρα και τα “τριγωνικά” μούσια, αλλά η Ελληνική metal σκηνή είναι πολλά παραπάνω από αυτό.

PS: Μετά την ακρόαση του άλμπουμ νομίζω ότι άρχισα να βγάζω και πάλι μαλλιά και επιπλέον πως πήρα τουλάχιστον 5 κιλά μυϊκή μάζα.

https://www.facebook.com/pg/dominationinc.official

DOMINATION INC. “The Eye”

582

Avatar photo
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.