JAILBIRDS: “The Great Escape”

Ο όρος “next big thing” έχει χρησιμοποιηθεί σε τόσο ευρεία βάση, που η πιθανότητα να επιβεβαιωθεί/εκπληρωθεί ως πρόβλεψη, πρέπει να πλησιάζει αυτήν του τζόκερ. Ένας τέτοιος χαρακτηρισμός δόθηκε από πολλούς για τους Jailbirds, από το 2016 με την κυκλοφορία του πρώτου τους EP, “Break the Silence”. Τα χρόνια που ακολούθησαν, το hard rock κουαρτέτο με βάση την Ιρλανδία, βάλθηκε να σταθεί στο υψηλό επίπεδο και να ισχυροποιήσει τις πρώιμες δάφνες του.

Η σύμπραξη των αδελφών Axel και Jay McDonald από την Αυστραλία και των Ιρλανδών Ed Orr και Jamie Trimble, ήταν ικανή για να δημιουργήσει ένα δυναμικό κράμα “σκληρού”/revival ήχου, που συνδυάζει με εκρηκτικό τρόπο τις ρίζες/καταβολές/επιρροές των μελών.

Αρκούν οι πρώτες “τζούρες” από το ντεμπούτο album τους “The Great Escape”, ώστε να μας διαπεράσει η αύρα των AC/DC και των Airbourne και να προσεγγίσουμε με ασύλληπτες ταχύτητες στην άλλη άκρη του ημισφαιρίου, τους Thin Lizzy και τους Led Zeppelin, υπό το πρίσμα μιας εκμοντερνισμένης και “φρέσκιας” προοπτικής, που καθηλώνει και τον πλέον απαιτητικό, καχύποπτο ή/και “κολλημένο” με τον ήχο των ’70s θιασώτη του σκληρού ήχου.

Έχουμε να κάνουμε με μία άρτια παραγωγή, υπό την αιγίδα της Golden Robot Records (της μεγαλύτερης Αυστραλιανής εταιρίας), με 8 συνθέσεις που ακούγονται “μονοκοπανιά” κι επαναληπτικά. Οι ταστιέρες παίρνουν φωτιά, τα τύμπανα δονούν τα σωθικά μας και όταν η λίστα τελειώσει, φτου κι απ’ την αρχή.    

Το headbanging ξεκινά με εναρκτήριο “The Great Escape”, που συνδυάζει blues-rock ρίμες με μία απροσδιόριστη western hard rock προοπτική, ενώ το “Loose Cannon” και το “Nothing Lasts Forever” που ακολουθούν, πατάνε σε βαριά riffs και catchy ρυθμό, φέρνοντας στο νου “καλογυαλισμένους” Cult και Guns ‘n’ Roses, με αρκετά ψήγματα από AC/DC, τα οποία γίνονται όλο και πιο έντονα στα επόμενα tracks (το κρατάμε ως δεδομένο για να μην επαναλαμβανόμαστε).  Ένα από τα πιο όμορφα και εν μέρει νοσταλγικά tracks είναι το “Shadow of Love”, από το οποίο “αναδύεται” μία αυθεντική ειδυλλιακή southern blues ατμόσφαιρα, για να ακολουθήσει το “Thrill of the Chase”, ίσως το πλέον χαρακτηριστικό/υποδειγματικό κομμάτι των Jailbird, “αποπνέοντας” έναν άκρως “ανεβαστικό hard rock αέρα”, με έντονο “άρωμα” από Aerosmith και Led Zeppelin. 

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, για τους πιτσιρικάδες που ένωσαν τις δυνάμεις τους και τις μουσικές τους καταβολές από τα δύο διαφορετικά ημισφαίρια του πλανήτη δεν το γνωρίζουμε ούτε θέλουμε να το μαντέψουμε, όμως το “The Great Escape” είναι ένα άκρως ποιοτικό και διασκεδαστικό album!

Φέρνει στα αυτάκια μας τον ήχο της “χρυσής εποχής” του hard rock, όπως το “Stranger Things” αναβίωσε την ίδια περίοδο στις οθόνες μας.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα, δια πάσα “ψυχοπνευματική νόσο”, ως άκρως εμψυχωτικό ελιξίριο!

https://www.facebook.com/pg/jailbirdsireland/about/?ref=page_internal

Jailbirds – Thrill Of The Chase

487

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.