THE MEZMERIST: “The Innocent, The Forsaken, The Guilty”

Πόσες φορές έχεις πετύχει ένα συλλεκτικό κομμάτι σε μία λογική τιμή; Φαντάζομαι πολύ λίγες. Τόσες, που μπορείς να τις μετρήσεις στα δάχτυλα του ενός χεριού. Με τη νέα τεχνολογία πλέον, είναι πολύ πιο εύκολο να βρεις ένα album που κάποτε θα σου κόστιζε μία περιουσία, στο πλαίσιο μιας λογικής τιμής. Το compilation CD των The Mezmerist, που περιέχει τα δύο EPs της μπάντας με τίτλο “The Innocent, The Forsaken, The Guilty”, είναι ακόμα ένα συλλεκτικό κομμάτι που πλέον μπορείς να το αποκτήσεις χωρίς να δώσεις μία περιουσία.

Οι Αμερικανοί θρύλοι του heavy/doom metal, με τον πολυτάλαντο Tommy Mezmercardo, δημιουργήθηκαν το μακρινό 1982 και έχουν κυκλοφορήσει μόνο δύο EPs και ένα demo την περίοδο 1983-1989. Έκτοτε, δεν υπήρχε κάποιο νέο από τον ηγέτη της μπάντας, μέχρι το 2013 όπου η Shadow Kingdom Records αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα compilation CD με τα δύο EPs των The Mezmerist. Η Nuclear War Now!, είχε την ιδέα μαζί με τη Shadow Kingdom Records να κυκλοφορήσει αυτό το compilation και σε βινύλιο, υπό τον τίτλο “The Innocent, The Forsaken, The Guilty”.

Οι The Mezmerist, έχουν αρκετά ψυχεδελικά στοιχεία στον ήχο τους, με επιρροές από Black Sabbath και φωνητικές “υπόνοιες” από King Diamond και Mercyful Fate. Είναι προφανής δε, η ’70s heavy rock και doom αισθητική στο album, όπως επίσης και οι ικανότητες του Tommy που είναι αδιαμφισβήτητες.

Στο καθαρά μουσικό κομμάτι, ο Tommy που κάνει τα πάντα στο δίσκο, δείχνει τις προθέσεις του από το πρώτο κιόλας εισαγωγικό κομμάτι. Ένα ορχηστρικό πρελούδιο ψυχεδέλειας, με λίγη “δόση” από doom και με τον “αιρετικό” τίτλο “The Forsaken”. Το “ζουμί” βέβαια βρίσκεται στα δύο επόμενα, όπου ο πολυτάλαντος frontman βγάζει όλη του την έμπνευση. Τα “Dead Ones Cry No More” και “Arabian Nights”, είναι όλα όσα αντιπροσωπεύει ο δημιουργός τους. Psychedelic heavy/doom ύμνοι, με υψίφωνα φωνητικά, θυμίζοντας το “βασιλιά” του heavy metal King Diamond, και με εξαιρετικά riffs και καλοπαιγμένα solos, σου δίνουν την εντύπωση ότι δε γίνεται να έχουν βγει από ένα καλλιτέχνη. Και όμως, η δημιουργικότητα και το ταλέντο του Tommy εξωτερικεύονται εδώ με τον καλύτερο τρόπο.

Στο δεύτερο μέρος του compilation, που προέρχεται από το δεύτερο EP, ο ήχος “μαλακώνει”, χάνει το ψυχεδελικό στοιχείο του και γίνεται πιο heavy metal. Τα “Kingdom Of The Dead” και “No Family No Friends”, το αποδεικνύουν περίτρανα επαναφέροντας και τα φωνητικά σε πιο “κανονικές” φόρμες και όχι όπως στο πρώτο EP. Αυτό που δεν αλλάζει, είναι οι δυνατότητες του mastermind του group, που εδώ αλλάζουν επίπεδο χωρίς να χάνουν σε ποιότητα και τεχνική.

Νομίζω, ότι με αυτή την κίνηση ο μόνος κερδισμένος είναι ο οπαδός, αφού μπορεί πλέον να αποκτήσει αυτό το συλλεκτικό album σε λογική τιμή. Η ποιότητά του και τεχνικά και συνθετικά, δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Απλά το βρίσκεις και το παίρνεις! Όσοι γουστάρουμε Black Sabbath, ιδιαίτερα από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι στο πρώτο EP έχει παίξει ο Bill Ward, και psychedelic rock/metal ήχο, το “The Innocent, The Forsaken, The Guilty” θα μας τα χαρίσει απλόχερα. “Χτυπήστε” το όπου το βρείτε, πατήστε το play και αφεθείτε στη μαγεία των The Mezmerist.

492

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.