64- Living Well Is the Best Revenge

Και ύστερα από 31 χρόνια αξιοπρεπέστατης παρουσίας στο μουσικό χώρο, αποφασίζεις να αποχωρήσεις με ψηλά το κεφάλι, χωρίς φανφάρες και αποχαιρετιστήριες πε­­ριο­δεί­ες. Διότι έτσι ήταν πάντα οι REM. Απλοί, λιτοί και σίγουρα χαμηλών τόνων.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

{youtube}Yl78XMnb8Xw|152|160|1{/youtube}

REM:
“Living Well is the Best Revenge”

Να όμως που α­κό­μη και ένα τέ­τοιο σχή­μα μπο­ρεί να εκ­μη­δε­νι­στεί από διάφορους “α­νοι­χτό­μυα­λους” στην Ελλάδα. Για την α­κρί­βεια, πρέπει να είμαστε η μό­νη χώ­ρα στον κόσμο όπου αρκετοί χά­ρη­καν με τη διάλυση των REM. Λογής υ­πο­τι­μη­τι­κά σχόλια κα­τέ­κλει­σαν το facebook στο άκουσμα της είδησης και έμεινα άναυδος το πώς είναι δυνατόν μερικοί να μην αντιλαμβάνονται το κατά πόσο προσέφερε το εν λόγω σχήμα στη rock μουσική.

Δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσω να πλέξω το εγκώμιο των REM. Η ιστορία μιλάει από μόνη της. Επίσης, δεν έχω σκοπό να πείσω τον ο­ποιο­δή­πο­τε το γιατί υπήρξαν ση­μα­ντι­κοί και το πόσους επη­ρέα­σαν. Άλλωστε, ο καθένας έχει τις συμπάθειες, αλλά και τις α­ντι­πά­θει­ές του. Εγώ για παράδειγμα σι­χαί­νο­μαι τους Sex Pistols. Δε γί­νε­ται όμως να μην απο­δε­χτώ το ση­μα­ντι­κό ρόλο που έ­παι­ξαν στη διά­δο­ση της punk. Υ­πάρ­χουν α­ντι­κει­με­νι­κά κριτήρια λοι­πόν, πέρα από τα υποκειμενικά

Διάβασα ας πούμε ένα σχόλιο που αναφερόταν στο group ως οι “Πυξ Λαξ της Αμερικής”… Πόσο άσχετος πρέπει να είναι κάποιος που έχοντας ακούσει δύο- τρία κομμάτια πετάει τέτοιες κοτσάνες; Άλλος τους χαρακτήρισε “παλιοαδερφές” και τέλος πάντων τα υποτιμητικά σχόλια έδιναν και έπαιρναν.

rocka64Δεν είναι τυχαίο όμως που η πλει­ο­ψη­φία αυτών που έβριζαν ήταν metalheads. Για κάποιον άρ­ρω­στο λόγο, μερικοί νομίζουν πως επειδή ακούν metal έχουν φτάσει το ανώτερο επίπεδο γνώ­σης και παράλληλα οτιδήποτε άλλο φα­ντά­ζει ανούσιο. Επίσης, θεω­ρούν πως είναι “ανοιχτοί” σε διά­φο­ρα είδη μουσικής… Γιατί; Διό­τι πέρα από την “true” της μορ­φή, η metal κατά καιρούς έχει φι­λο­ξε­νή­σει στις επιρροές της από κλασική μουσική έως hip hop. Ε, έχουν ακούσει και λίγο jazz τυχαία, άντε και λίγο blues και πλέον τα ξέρουν όλα

Αλήθεια, με την ίδια λογική που οι REM μπαίνουν στην ίδια μοίρα με τους Πυξ Λαξ, οι Anathema (πλέον) τι είναι; Το ξέρω, τσούζει μερικούς, αλλά δεν πειράζει… Και μην ακούω αηδίες στο τι είναι heavy και το τι όχι… Εμένα δηλαδή που μου αρέσουν οι Reinfection και οι Decrepit Birth, είμαι πιο μάγκας; Όχι τίποτα άλλο, αλλά τέτοιου τύπου σχήματα κάνουν τους Iron Maiden να ακούγονται σα στρουμφάκια… Έχει λοιπόν σχέση το πόσο “βαρύς” είναι κάποιος; Δε θα το έλεγα!

Και εννοείται πως δεν έγιναν γνωστοί μονάχα για μια χούφτα εμπορικά τραγούδια, όπως κάποιοι άλλοι έγραψαν. Ξέρετε πολλά σχήματα να έχουν τέτοια πορεία μόνο και μόνο επειδή έγραψαν κάποια radio friendly κομμάτια; Μάλιστα ειπώθηκε πως είναι άδικο τέτοιου τύπου σχήματα να γεμίζουν στάδια και οι metal μπάντες να σχίζονται στο studio, να γράφουν “κομματάρες” (sic) και να έχουν πολύ λιγότερους οπαδούς. Τι λες ρε Καραμήτρο; Έτσι σου είπαν

rocka64

Πως όλες οι συνθέσεις σου είναι “κομματάρες”; Και άντε, σου λέω πως είναι (μου χα χα), τι σχέση έχει το είδος rock που υπηρετούσαν μέχρι πρόσφατα οι REM με τον οποιοδήποτε metal ήχο; Και τέλος πάντων, το να συ­γκρί­νου­με ανόμοια πράγματα είναι ανούσιο! Δε φταίνε οι REM που αρέσουν σε πολύ κόσμο… Και εάν οι περισσότεροι τους βλέ­πουν για 2-3 τραγούδια, τι να πουν πια οι Pink Floyd;

Πάρτε το χαμπάρι: οι ίδιοι ήσασταν που βρίζατε τους SOAD και τους Slipknot πριν κάποια χρόνια, ενώ εάν δε γινόταν το ανάλογο σούσουρο, οι Tool θα ήταν για τους περισσότερους μια πειραματική μαλακία… Το μόνο σίγουρο για τους έλληνες metalheads είναι πως πάντα θα απορρίπτουν οτιδήποτε δεν ταιριάζει στην “true” ιδεολογία τους και θα το μειώνουν προκειμένου να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα.

Εν κατακλείδι, τι ακριβώς κάνουν τα είδωλα αυτών των ανθρώπων πλέον; Δε χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη! Πρόχειρα τώρα μου έρχονται μερικά παραδείγματα: οι Scorpions έχουν κάνει 2-3 farewell tour, ο Roger Waters είναι all about the money, οι Manowar επανηχογραφούν παλιότερα cd τους για να κάνουν περιοδεία ενώ οι Deep Purple… υπάρχουν ακόμα! Δηλώνω fan όλων των παραπάνω, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας! Και το θέμα μου ουσιαστικά δεν είναι οι REM… είναι το κακό συνήθειο του μέσου έλληνα metalhead να κράζει οτιδήποτε και οποιονδήποτε, προτού κοιτάξει τη δική του καμπούρα! Μετανοείτε άπιστοι!

Δημοσιεύθηκε στις 03/10/11

ΥΓ εναλλακτικός τίτλος: όσα δε φτάνει η αλεπού…

rocka64

606

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.