SHE PAST AWAY

Υπάρχει ένα σεβαστό μέρος της darkwave κοινότητας, που εκτιμά ακόμη και σήμερα ότι το gothic rock έχει τελειώσει στην δεκαετία του ’80 και σε συγκροτήματα όπως είναι οι Sisters Of Mercy, Mission, Cure και Fields Of The Nephilim.

Η προσωπική μου άποψη, διαφέρει σε μεγάλο βαθμό και στο πλαίσιο που παρακολουθώ τον συγκεκριμένο χώρο για πολλά χρόνια, διαπιστώνω μία άνθηση, με παρουσία συγκροτημάτων που αφενός μεν σέβονται το παρελθόν τιμώντας το ανάλογα, αλλά ταυτόχρονα βάζουν θεμέλιους λίθους στην πρόοδο και την εξέλιξη της underground σκηνής. Σίγουρα οι, εκ Μπούρσας ορμώμενοι, SHE PAST AWAY, ανήκουν σε αυτή την κλειστή ομάδα, ίσως είναι μόνοι τους μία κατηγορία.



Ο κλασικός dark wave ήχος με την χρήση της Τουρκικής γλώσσας ,δημιούργησε ένα κράμα “εκρηκτικού” gothic rock με κιθαριστικές μελωδίες και drum machine που παραπέμπουν σε ξεχασμένους και ένδοξους ήχους των ’80s.



Πυλώνες αυτού του “δημιουργήματος” που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση από την πρώτη στιγμή το μακρινό 2006, είναι ο Volkan Caner και ο Idris Akbulut. Με φανερές επιρροές από τους Sisters Of Mercy, τους Bauhaus και τους CURE, εξαπολύουν το 2010 το EP “Kasvetly Kutlama” (Gloomy Selebration) και αντίστοιχα, το 2012 έχουμε τον πρώτο τους δίσκο “Belirdy Gese” (The Night Emerged) και το “σκοτεινό” τους ταξίδι ξεκινά, μάλιστα υπό την “δισκογραφική στέγη” της Ελληνικής Fabrika Records.

She Past Away – Kasvetli Kutlama



Από αυτό το σημείο, τα πάντα έχουν πάρει τον δρόμο τους, οι ίδιοι δίνουν lives παντού και “οργώνουν” όλη την Ευρώπη, δημιουργούν ένα ισχυρό πυρήνα οπαδών. Το darkwave τους είναι μιας άλλης εποχής και ενώ όλα θυμίζουν κάτι, στην πραγματικότητα, οι αναμνήσεις και η νοσταλγία καταλήγουν σε κάτι νεωτεριστικό και ανανεωτικό και κυρίως η χρήση της Τουρκικής γλώσσας, που δίνει έναν απόκοσμο και κοφτό αέρα που σε έλκει σε ένα κόσμο που καλείσαι να τον εξερευνήσεις.



Οι στίχοι τους αντλούν θέματα από τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ η μοναξιά και η αποξένωση  περιγράφονται με χρώματα γκρίζα και σε φόντο που πάντα κυριαρχεί το μαύρο. Ο δίσκος δεν έχει μετριότητες και στο σύνολο του ακούγεται “δίχως αύριο”, πραγματικά μία αποκάλυψη. Τραγούδια όπως το “SANRI”, “Monoton”, “Kasvetly Kutlama” και “Belirdy Gese”, είναι καταδικασμένα να γίνουν κλασσικά.

She Past Away – Sanri



Ακόμη είμαστε όμως στην αρχή, η “μηχανή” των SHE PAST AWAY έχει πάρει μπρός και σκοπό έχει να σαρώσει τα πάντα στο διάβα τους. Έτσι, το 2015 έχουμε το δεύτερο album του συγκροτήματος, το “Narin Yalnızlık”. Συνεχίζοντας στις ίδιες γραμμές το “βαρύ”, γοτθικό στοιχείο εμπλουτίζεται και με αρκετές new wave “πινελιές”, ενώ έχουμε και την εμφάνιση ορισμένων minimal, χορευτικών εξάρσεων.



Τα πάντα όμως είναι εκεί που πρέπει, οι πειραματισμοί πάντα είναι ελεγχόμενοι και τίποτα δεν ξεφεύγει από τα στεγανά του gothic rock. Η ατμόσφαιρα ακόμη παραμένει καθηλωτική και ο Volkan Caner είναι σε εξαιρετική φόρμα. Η φωνή του πραγματικά είναι εξαιρετικά μελετημένη και είναι άριστα “διαβασμένος”, ώστε να αποδώσει την μελαγχολική του μουσική στην μητρική του γλώσσα. Άλλωστε οι μεταφράσεις είναι περιττές όταν μιλάμε για συναισθήματα τόσο αγνά, που δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.

She Past Away – Asimilasyon



Επίσης, και εδώ τα τραγούδια δεν έχουν μέτριες στιγμές, ίσως θα ξεχώριζα περισσότερο τα “Soluk”, “Asimilasyon”, “Narin Yalnızlık”, “Katarsis”, “İçe Kapanış II”.

She Past Away – Katarsis



Πλέον, είμαι πεπεισμένος ότι οι SHE PAST AWAY έχουν όλα εκείνα τα εφόδια να κινηθούν ως ένα κλασσικό συγκρότημα, αφού έχουν καταφέρει με την ιδιαιτερότητά τους ηχητικά και φωνητικά να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον, αφήνοντάς μας υποσχέσεις για το μέλλον.



Στις 17 Μαΐου, το Club Temple θα φιλοξενήσει τους αγαπημένους στο Ελληνικό κοινό, “εξερευνητές” της σκοτεινής μουσικής. Η βραδιά θα είναι πολύ ιδιαίτερη, αφού πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του πολυαναμενόμενου, τρίτου δίσκου τους και με διάθεση να μας ταξιδέψουν με τις παλαιότερες και τις νεότερες επιτυχίες τους. Εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτό το οπτικοακουστικό ταξίδι και θα σας περιμένουμε όλους…….

682

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».