Kreator, Caliban, Eluveitie, Emergency Gate

Δε νομίζω ότι τo αθηναϊκό συναυλιακό metal κοινό χρειάζεται συστάσεις για το ποιοι είναι οι Kreator. Το γεγονός ότι μας έχουν επισκεφθεί άπειρες φορές μιλάει από μόνο του.

Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου λοιπόν μας επισκέφθηκαν οι Kreator για νιοστή φορά, έχοντας μαζί τους και τους Emergency Gate, Eluveitie και Caliban, οι οποίοι τους συνοδεύουν στην περιοδεία που πραγματοποιούν αυτόν τον καιρό.

Πριν περάσω στην παρουσίαση των εντυπώσεων από τη συναυλία θα ήθελα να πω ότι πέρα από τους Kreator, τα υπόλοιπα συγκροτήματα τα ήξερα μόνο εξ ονόματος.

Όταν έφθασα στο συναυλιακό χώρο ο κόσμος ήταν ελάχιστος και στη σκηνή βρίσκονταν ήδη οι Emergency Gate, οι οποίοι παίζουν κάτι μεταξύ μοντέρνου metal και μελωδικού death. Με κέφι, όρεξη και αρκετή κινητικότητα (ειδικά ο τραγουδιστής) κατάφεραν να κερδίσουν όσους είχαν έρθει από νωρίς και ήταν πραγματικά μια καλή επιλογή για την έναρξη της βραδιάς.

Στη συνέχεια σειρά είχαν οι Ελβετοί Eluveitie (ένα από τα πιο γνωστά folk metal συγκροτήματα αυτή την περίοδο), οι οποίοι κατάφεραν, για 45 περίπου, λεπτά να ξεσηκώσουν τους ομολογουμένως αρκετούς οπαδούς τους με folk ήχους. Παρόλο που μου αρέσει αρκετά το λεγόμενο folk metal, οι Eluveitie δε μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν κυρίως λόγω των φωνητική, τα οποία βρήκα κάπως αταίριαστα με το όλο στυλ τους.

Οι επόμενοι που ανέβηκαν στη σκηνή ήταν οι Caliban και ολοένα και περισσότερος κόσμος άρχισε να μαζεύεται μπροστά από τη σκηνή. Παρόλο που είχαν αρκετούς οπαδούς, δε βρήκα τη μουσική τους τόσο ενδιαφέρουσα, καθώς (τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά) τα τραγούδια τους φάνηκαν να μην έχουν διαφορές μεταξύ τους, με αποτέλεσμα από ένα σημείο και μετά να μην προσέχεις τι ακούς.

Μόλις τελείωσαν οι Caliban τη σκηνή κατέλαβαν οι … roadies των Kreator οι οποίοι για περίπου 20 λεπτά διευθετούσαν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες. Ο αριθμός των παρευρισκομένων είχε αυξηθεί με αποτέλεσμα ο χώρος να είναι σχεδόν γεμάτος.

Η αναμονή τελείωσε και γύρω στις 22:15 τα φώτα χαμήλωσαν ενώ από τα ηχεία ακούγονταν το Choir Of The Damned, προδιαθέτοντας το κοινό για το τι θα επακολουθήσει.

Η αρχή έγινε με τα Hordes Of Chaos και Warcurse από τον καινούργιο τους δίσκο ενώ ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, και τα Extreme Aggresion, Phobia, Viloent Revolution, Betrayer, People Of The Lie, Voices Of The Dead, Enemy Of God, Pleasure To Kill, Riot Of Violence (φυσικά με τον Ventor στα φωνητικά), ενώ το τέλος δόθηκε με ένα medley από τα Flag Of Hate και Tormentor.

Ότι και να πούμε για τους ίδιους τους Kreator είναι περιττό. Ο Mille λιγομίλητος αλλά ουσιαστικός, ο Ventor ασταμάτητος, ενώ και οι τέσσερις ήταν απλά πορωτικοί. Ήταν στη σκηνή για λίγο παραπάνω από μιάμιση ώρα παραδίδοντας μαθήματα για το πώς πρέπει να παίζεται το Thrash, παίζοντας άψογα και ισοπεδώνοντας μας όλους.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του show τους, στο πίσω μέρος της σκηνής υπήρχε ένα video wall το οποίο πρόβαλλε όχι μόνο σκηνές από τα video clips τους, αλλά κατά διαστήματα και στιγμιότυπα από τις αντιδράσεις του κοινού (το οποίο μόνο στατικό δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί), κάτι είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης πόρωσης.

Μοναδικό αρνητικό σημείο ήταν ο ήχος. Παρόλο που ήταν αρκετά δυνατός, εντούτοις δεν ήταν αρκετά καθαρός, πράγμα το οποίο είναι περίεργο, διότι στα προηγούμενα συγκροτήματα ήταν πολύ καλύτερος.

Συνολικά ένα καταπληκτικό LIVE το οποίο δε νομίζω να άφησε κανένα παραπονεμένο.

Δημήτρης Καρβούνης

632