VARIOUS ARTISTS: “Trapped Under Ice Vol. 1: The New Face Of Canadian Heavy Metal”

Οι συλλογές έχουν συγκεκριμένο σκοπό. Θέλουν να φέρουν στην επιφάνεια, κάποια σχήματα του underground ήχου που δεν τυγχάνουν της απαραίτητης προβολής και διαφήμισης. Πολλές από αυτές, η αλήθεια είναι ότι πετυχαίνουν να σου “χαρίσουν” κάποια “διαμαντάκια” του underground metal. Η συλλογή της Temple Of Mystery Records με τίτλο “Trapped Under Ice Vol I”, φαίνεται ότι είναι μία από αυτές τις ευχάριστες εκπλήξεις.

Σκοπός της εταιρείας, είναι να παρουσιάσει στο ακροατήριο δέκα μπάντες με διαφορετικό ηχητικό προσανατολισμό, καλύπτοντας μεγάλο φάσμα της Καναδικής metal σκηνής. Έτσι, μέσα στη συλλογή θα δούμε μπάντες που ασχολούνται με το κλασικό metal, το speed metal, το heavy/hard rock με progressive στοιχεία, καθώς επίσης και κάποιες άλλες του ακραίου ήχου, speed/thrash και black/speed.

Το “Trapped Under Ice” λοιπόν, σε φέρνει σε επαφή με κάποιες αξιόλογες μπάντες του μοντέρνου Καναδικού metal ήχου, που μάλλον δε σε αφήνουν αδιάφορο. Οι συμμετοχές των Metalian με το “Streets Of Fire”, των Traveler με το “Betrayer” και των Emblem με το “Fast Rocker”, δίνουν το στίγμα της speed metal σκηνής του Καναδά, η οποία τείνει να γίνει το highlight της χώρας. Δυνατές συνθέσεις, με τρομερά riffs και καλοπαιγμένα solos, από τρία groups, που νομίζω θα μας απασχολήσουν πάρα πολύ στο άμεσο μέλλον, με την καλή έννοια βέβαια! Πρόκειται για τρεις από τις πολύ ανερχόμενες δυνάμεις στο χώρο του speed metal, και γενικότερα της σκηνής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, και η προσέγγιση των Cauchemar με το “Comme Un Poignard”, στη γαλλική παρακαλώ! Νομίζω από τα καλύτερα τραγούδια της συλλογής, είναι το hard rock/metal “Heavy Rescue” των Freeways και φυσικά το heavy/prog rock “Silent Towers” των Spell. Εξαιρετικά κομμάτια και δυνατές ερμηνείες, από δύο νέες μπάντες που αξίζει να προσεχτούν από το metal-ικό κοινό. Η ακραία σκηνή του Καναδά, εκπροσωπείται επάξια από τους Blackrat και Occult Burial με τα “From The Tideless Sea” και “Fight For Survival” αντίστοιχα. Black/speed metal και thrash/speed metal, στην πιο μοντέρνα τους εκδοχή, χωρίς να χάνουν από το ένδοξο παρελθόν.

Οι Barrow Wight και οι Starlight Ritual, δίνουν τη δική τους ιδιαίτερη πινελιά στο traditional heavy metal με τα “Morgul Blade” και “Demons” αντίστοιχα. Riffs βγαλμένα από τα ‘80s, αλλά με μία “φρέσκια” πινελιά και solos που σε “κολλάνε στο τοίχο”, είναι τα ατού των δύο παραπάνω κομματιών.

Νομίζω, μία από τις ενδιαφέρουσες συλλογές που κυκλοφορούν στην αγορά. Θεωρώ ότι η Temple Of Mystery Records, με αυτή τη δουλειά πετυχαίνει αυτό το οποίο επιθυμεί, σε μεγάλο βαθμό. Ίσως δύο-τρία ακόμα ενδεικτικά κομμάτια, θα μπορούσαν να “απογειώσουν” τη συλλογή, αλλά ας μην είμαστε και πλεονέκτες. Άλλωστε και έτσι η συλλογή, περιέχει αρκετά “διαμαντάκια” της metal σκηνής.

482

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.