TOTO

Οι θρυλικοί Toto σχηματίστηκαν στο Los Angeles της Αμερικής εν έτει 1976, όταν οι David Paich (πλήκτρα) και Jeff Porcaro (τύμπανα) -που δούλευαν τότε με τον γνωστό τραγουδιστή Boz Scaggs– αποφάσισαν να δημιουργήσουν τη δική τους μπάντα. Μαζί τους, ο David Hungate (μπάσο), ο Steve Lukather (κιθάρα), ο κιμπορντίστας Steve Porcaro (μικρότερος αδελφός του Jeff), και ο Bobby Kimball πίσω από το μικρόφωνο. Όλοι τους ήταν ήδη γνωστοί και αρκετά καταξιωμένοι μουσικοί, που είχαν συνεργαστεί και μεταξύ τους κατά καιρούς, οπότε η χημεία ήταν δεδομένη και η επιτυχία μάλλον μοιραία.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ντεμπούτου album και μην έχοντας βρει ακόμα κάποιο όνομα για τη μπάντα, ο Jeff Porcaro, εμπνευσμένος από την ταινία “Ο Μάγος του Oz”, έγραφε τη λέξη “Toto” πάνω στις κασέτες με τα demo, για να ξεχωρίζουν στο studio.

Εντελώς συμπτωματικά, “toto” στα λατινικά σημαίνει “αυτό που

Bobby-Kimball

περιλαμβάνει τα πάντα”, οπότε τα μέλη -έχοντας παίξει σε τόσους δίσκους διαφορετικών στυλ, αλλά και σκοπεύοντας να συνδυάσουν στοιχεία από πολλά μουσικά είδη στον ήχο τους- αποφασίζουν ότι αυτό θα είναι τελικά το επίσημο όνομα της μπάντας. Αρχικά, ο David Hungate αστειευόταν ότι το όνομα το πήραν από το “πραγματικό” επίθετο του Bobby Kimball, που ήταν Toteaux (γαλλική προφορά: “τοτό”). Τελικά, στις αρχές του 1980, τα μέλη δήλωσαν και επίσημα ότι η μπάντα πήρε το όνομά της από τον σκύλο της ταινίας “Ο Μάγος του Oz”.

Έχοντας υπογράψει με την Columbia Records, το “Toto” κυκλοφορεί το 1977 και το πρώτο single “Hold The Line” σκαρφαλώνει στην κορυφή των charts από την πρώτη στιγμή, βάζοντας την μπάντα στο επίκεντρο της προσοχής και θέτοντας νέα standards στην pop/rock μουσική της εποχής. Ακολουθεί ένα βραβείο Grammy την επόμενη χρονιά (1978) ως του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη.

Στις αρχές του 1979 ξεκινούν και την πρώτη αμερικανική περιοδεία τους και προκειμένου να ενισχύσουν τον ήχο τους ζωντανά, προσλαμβάνουν επιπλέον μουσικούς, κάτι που θα καθιερώσουν και στις επόμενες live εμφανίσεις τους. Το 1979, κυκλοφορεί το “Hydra”, ένα πιο σκληρό album, που περιλάμβανε το “99”, ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το “THX 1138”, μια ταινία του George Lucas με θέμα μια κοινωνία όπου οι

Bobby-Kimball

άνθρωποι είχαν αριθμούς αντί ονομάτων. Στο video του “99” μάλιστα, οι Toto βρίσκονται σε ένα άσπρο δωμάτιο ντυμένοι με λευκά ρούχα, αναπαριστώντας μια σκηνή από την ταινία.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, ο Steve Lukather εξομολογείται ότι μισούσε το συγκεκριμένο κομμάτι, το θεωρεί ένα από τα χειρότερα των Toto, γι’ αυτό και δεν το παίζουν πια live. Ακολουθεί μια παγκόσμια περιοδεία διάρκειας 5 μηνών το 1980 και το 1981 κυκλοφορεί το “TurnBack”, ένα πειραματικό album με βαρύτερο κιθαριστικό ήχο και λιγότερα πλήκτρα, από το οποίο όμως δεν προέκυψε κανένα ιδιαίτερα επιτυχημένο single, παρά τις προσδοκίες της μπάντας. Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου album άγγιξαν τις 900.000, γεγονός που παραλίγο να κοστίσει στην μπάντα το συμβόλαιό της με την Columbia.

Φτάνουμε στο 1982 και στην πιο επιτυχημένη χρονιά στην καριέρα των Toto, με το τέταρτο album “Toto IV” να γίνεται πλατινένιο παγκοσμίως. Τα “Africa” και “Rosanna” γίνονται κλασσικά και οι Toto καθιερώνονται ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Φημολογείται ότι το “Rosanna” πήρε το όνομά

David-Paich

του από την πρώην κοπέλα του Steve Porcaro, την ηθοποιό Rosanna Arquette, ωστόσο οι στίχοι του τραγουδιού δεν αναφέρονται σε αυτήν όπως έχει δηλώσει ο συνθέτης του, David Paich.

Λίγο μετά την κυκλοφορία του album, ο David Hungate (θέλοντας να αφοσιωθεί στην οικογένειά του και έχοντας μόλις γίνει πατέρας) εγκαταλείπει το σχήμα και αντικαθίσταται από τον Mike, το τρίτο από τα αδέλφια Porcaro, ο οποίος και εμφανίζεται σε όλα τα video του “Toto IV”, αλλά και στην μεγάλη παγκόσμια περιοδεία που ακολούθησε.

Το 1983, και ενώ το τέταρτο album τους συνέχιζε τις τρελές πωλήσεις, οι Toto σαρώνουν και πάλι στα Grammy Awards, κερδίζοντας συνολικά σε 6 κατηγορίες! Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του πέμπτου album, ο Bobby Kimball απολύεται λόγω προσωπικών διαφωνιών με την υπόλοιπη μπάντα. Οι Toto κάνουν πρόταση στον Richard Page, αλλά η θέση τελικά δίνεται στον Fergie Frederiksen (ex- Le Roux).

JEFF---DAVID

Το καλοκαίρι του 1984, οι Toto ηχογραφούν το boxing theme με τον τίτλο “Moodido (The Match)” για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Συνθέτουν επίσης το πρώτο τους και μοναδικό -μέχρι και σήμερα τουλάχιστον-  soundtrack για το “Dune”, μια ταινία επιστημονικής φαντασίας του David Lynch. Τον Νοέμβριο του 1984 κυκλοφορεί το “Isolation”, ένα album που κατάφερε να γίνει χρυσό με επιτυχίες όπως “Stranger In Town” και “Holyanna”. Σημειωτέον ότι παρόλο που ο Bobby Kimball έκανε περίπου το ένα τρίτο των φωνητικών για το συγκεκριμένο album (αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έκανε περισσότερα), αναφέρεται στα credits ως background τραγουδιστής.

Το 1985, ηχογραφείται το “USA for Africa”, ένας φιλανθρωπικός δίσκος, με τους StevePorcaro και David Paich να συμμετέχουν στο κομμάτι “We Are the World”.

Μετά από ένα τρίμηνο tour και μια ακόμη αλλαγή του τραγουδιστή τους (αφού ο Frederiksenδυσκολεύτηκε πολύ στο studio και δεν ταίριαξε με την μπάντα), οι Toto κυκλοφορούν το έκτο κατά σειρά album τους, “Fahrenheit”, το 1986, με τη φωνή του Joseph Williams.

Με το album αυτό, η μπάντα επιστρέφει στις pop/rock ρίζες της με τις μπαλάντες “I’ll Be Over You” και “Without Your Love” (και τα δυο ερμηνευμένα από τον Lukather) να γίνονται τα μεγάλα hit singles του album.

Jeff-Porcaro

Πολλοί ήταν και οι σπουδαίοι μουσικοί που συμμετείχαν (Miles Davis, Paula Abdul, Michael McDonald και Don Henley), συμπεριλαμβανομένου και του πρώην τραγουδιστή, F. Frederiksen, ο οποίος κάνει τα δεύτερα φωνητικά στο κομμάτι “Could This Be Love”. Το “Fahrenheit” έγινε χρυσό 10 σχεδόν χρόνια μετά την κυκλοφορία του, τον Οκτώβριο του 1994.

Ακολουθεί μεγάλη παγκόσμια περιοδεία, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο Steve Porcaro εγκαταλείπει το σχήμα, προκειμένου να ξεκινήσει καριέρα στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ωστόσο, συνεχίζει να συμμετέχει στα επόμενα studio album των Toto, αλλά και στην περιοδεία τους το 1988 (παρόλο που ο David Paich ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των πλήκτρων).

Ο Porcaro δεν αντικαταστάθηκε ποτέ, καθώς η μπάντα αποφάσισε να συνεχίσει ως πενταμελής.

Το 1988 οι Toto κυκλοφορούν το “The Seventh One” (κατά πολλούς την πιο επιτυχημένη δουλειά τους από το “Toto IV”) με τα hit singles “Pamela” και “Stop Loving You”, όπου ο Jon Anderson των Yes κάνει τα δεύτερα φωνητικά. Ακολουθεί ένα ακόμη εξάμηνο παγκόσμιο tour και η απόλυση του Joseph Williams λίγο αργότερα.

Jeff-Porcaro

Η μπάντα σχεδιάζει να επαναφέρει τον Bobby Kimball στα φωνητικά, ωστόσο η δισκογραφική εταιρεία προτείνει τον JeanMichelByron ως τον νέο τους τραγουδιστή. Μαζί του ηχογραφούν 4 νέα κομμάτια που συμπεριλήφθηκαν στο “PasttoPresent 1977-1990“, μια συλλογή των μεγαλύτερων επιτυχιών τους, που κυκλοφόρησε το 1990 και έγινε πλατινένιο στις περισσότερες χώρες. Να σημειωθεί ότι πριν εισχωρήσει ο Byron στην μπάντα, οι Toto είχαν ηχογραφήσει το “Goin Home”, που συμπεριλήφθηκε αργότερα στο album “Toto XX” ως ακυκλοφόρητο κομμάτι.

JEFF---DAVID

Ακολουθεί μια τετράμηνη περιοδεία, κατά την οποία έγινε σαφές ότι τόσο το παρουσιαστικό όσο και η σκηνική παρουσία του Byron δεν τον καθιστούσαν κατάλληλο για τους Toto. Πολλοί ήταν και οι απογοητευμένοι θαυμαστές, με αποτέλεσμα οι περισσότερες ερμηνείες του τραγουδιστή να αφαιρεθούν από το “Toto Live” (video) που κυκλοφόρησε αργότερα, όπου ο Byron αναφέρεται απλά ως background τραγουδιστής. Τα μοναδικά κομμάτια στα οποία εμφανίζεται είναι τα “Rosanna” και “Hold The Line”, ενώ όλα τα υπόλοιπα ερμηνεύονται από τους Lukather και Paich. Από το 1991, καθήκοντα τραγουδιστή αναλαμβάνει ο Steve Lukather.

Φτάνουμε στο 1992, μια χρονιά που σημάδεψε την πορεία της μπάντας με τον χειρότερο τρόπο.

Στις 5 Αυγούστου, και λίγο πριν κυκλοφορήσει το “Kingdom of Desire”, ο Jeff Porcaro πεθαίνει από καρδιακή προσβολή μετά από αλλεργική αντίδραση σε ένα φυτοφάρμακο που ψέκαζε στον κήπο του. Ήταν μόνο 38 ετών. Οικογένεια, συνάδελφοι, φίλοι, θαυμαστές και ολόκληρος ο κόσμος της μουσικής θρηνεί τον θάνατο ενός από τους καλύτερους drummer αλλά και ενός υπέροχου ανθρώπου.

Jeff-Porcaro

Με την κυκλοφορία του νέου album, τα μέλη με βαριά καρδιά αποφασίζουν να πραγματοποιήσουν και να μην ακυρώσουν το (ήδη κλεισμένο) tour, καθώς αισθάνονταν ότι αυτό θα επιθυμούσε και ο ίδιος ο Jeff. Το KOD tour γίνεται πολύ ιδιαίτερο, τόσο για την μπάντα όσο και τους θαυμαστές, αφού αφιερώθηκε στη μνήμη του Jeff. Το βαρύ καθήκον να καθίσει πίσω από τα drums αναλαμβάνει ο Simon Phillips, ο οποίος αποδεικνύεται εξαιρετικός και του προτείνεται μόνιμη θέση στο σχήμα.

Το πρώτο live album του συγκροτήματος, “Absolutely Live”, κυκλοφορεί το 1993 και περιλαμβάνει κάποια από τα highlights του KOD tour. Στις 14 Δεκεμβρίου του 1992, διοργανώνεται το “Tribute to Jeff Porcaro Concert“, στο L.A., όπου συμμετείχαν καλλιτέχνες όπως: Don Henley, Eddie Van Steve-Lukather---1990Halen, Donald Fagen, Walter Becker, Boz Scaggs, James Newton Howard, Michael McDonald, Richard Marx κ.ά. αλλά και ο George Harrison σε μια special εμφάνιση. Το 1994 η μπάντα λαμβάνει μέρος στο “Night of the Proms” tour στην Ευρώπη, μια υπερπαραγωγή κλασσικής και pop/rock μουσικής, με χορωδία και ορχήστρα, μπροστά σε κοινό που ξεπερνούσε τα 100.000 άτομα.

Το 1995, κυκλοφορεί το “Tambu”, το πρώτο album των Toto με τον Simon Phillips στα drums. Tο πρώτο single “I Will Remember” γίνεται χρυσό σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ιαπωνία, όχι όμως και στην Αμερική. Στην περιοδεία που ακολούθησε, ο Phillips δεν καταφέρνει να λάβει μέρος λόγω σοβαρών προβλημάτων με τη μέση του. Αντικαθίσταται προσωρινά από τον Gregg Bissonette, αλλά επιστρέφει στις αρχές του 1996 για το δεύτερο κομμάτι της περιοδείας.

Το 1997 και έχοντας συμπληρώσει 20 χρόνια στον χώρο, οι Paich και Lukather ετοιμάζουν υλικό για το επετειακό album “Toto XX”. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, η μπάντα περιοδεύει για πρώτη φορά στη Νότιο Αφρική, με συνοδεία χορωδίας και μεγάλης ομάδας από ντραμίστες ερμηνεύοντας το “Africa” στο Johannesburg. Το “Toto XX” κυκλοφορεί τελικά το 1998 (περιλαμβάνοντας και το “Africa” όπως ερμηνεύτηκε στο Johannesburg) και σε χρόνο ρεκόρ, σκαρφαλώνει στα ευρωπαϊκά και ιαπωνικά charts. Με αφορμή τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, η μπάντα ενώνει τις δυνάμεις της με τα πρώην μέλη Bobby Kimball, Joseph Williams και Steve Porcaro, για μια μικρή περιοδεία στην Ευρώπη, μετά την οποία ο Bobby Kimball αποφασίζει τελικά να επιστρέψει μόνιμα στη μπάντα μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Steve-Lukather--Bobby-Kimba

Με την κυκλοφορία του “Mindfields”το 1999, και μετά από δίμηνη ευρωπαϊκή περιοδεία, αλλά και ένα sold-out tour στην Ιαπωνία, οι Toto ξεκινούν το πρώτο τους αμερικανικό tour μέσα σε 6 χρόνια. Λίγο αργότερα, κυκλοφορεί και το πολυαναμενόμενο live album, “Livefields”, με στιγμιότυπα της προηγούμενης περιοδείας. Η νέα χιλιετία ξεκινά με ένα ακόμη Grammy για τη μπάντα, καθώς το “Mindfields” βραβεύεται στην κατηγορία του καλύτερου Engineered Album, Non-Classical. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια περιοδείας, οι Toto κάνουν ένα διάλειμμα κατά το οποίο τα μέλη δουλεύουν σε solo projects.

Το 2002 το συγκρότημα υπογράφει ένα νέο μεγάλο δισκογραφικό συμβόλαιο με την CMC (παρακλάδι της EMI)

Jeff-Porcaro

και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 25 χρόνων του, κυκλοφορεί το “Through The Looking Glass”. Επρόκειτο για ένα album διασκευών, προκειμένου να τιμήσουν καλλιτέχνες όπως οι Bob Marley, Steely Dan, George Harrison και Elton John.

Πολλοί ήταν οι θαυμαστές που απογοητεύθηκαν από τη συγκεκριμένη κυκλοφορία, η οποία τελικά δεν έκανε τις επιθυμητές πωλήσεις. Ακολουθεί το πολύμηνο επετειακό tour του συγκροτήματος και η κυκλοφορία του “Live in Amsterdam” (live CD/DVD) στα τέλη του 2003, του οποίου οι πωλήσεις ήταν εξαιρετικές με αποτέλεσμα να μπει στη λίστα του Hot 100 στο Amazon.com.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, τα πλήκτρα ανέλαβε ο βετεράνος Greg Phillinganes, καθώς ο David Paich χρειάστηκε να απουσιάσει για να συμπαρασταθεί σε κάποιο άρρωστο μέλος της οικογένειάς του. Ο Lukather -γνωστός για το humor του- διέδιδε τότε φήμες μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της μπάντας ότι ο Paich στην πραγματικότητα έφυγε γιατί θα υποβαλόταν σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και θα γινόταν “Davida”. Αργότερα βέβαια το post αποσύρθηκε και ο Lukather ζήτησε συγνώμη, γιατί υπήρξαν και κάποιοι που θεώρησαν το αστείο του προσβλητικό. Η περιοδεία συνεχίστηκε και το 2004 και το 2005, με τον David Paich να απουσιάζει από αρκετά show.

Toto-band

Τελικά το 2005, προτείνεται στον Phillinganes να αντικαταστήσει οριστικά τον Paich στα live. Ο Paich ωστόσο παρέμεινε μέλος των Toto, καθώς συνέχισε να ηχογραφεί αλλά και να κάνει την παραγωγή σε όλες τις κυκλοφορίες της μπάντας.

Το 2006, κυκλοφορεί μέσω της ιταλικής Frontiers το “Falling in Between”, το πρώτο studio album των Toto μέσα σε 7 χρόνια, αποσπώντας θετικές κριτικές από κριτικούς και κοινό, με κάποιους μάλιστα να μιλούν για το καλύτερο album του συγκροτήματος από την εποχή του “Toto IV”.

Toto-band

Ακολουθεί μεγάλη παγκόσμια περιοδεία το 2006 και 2007, με guest εμφανίσεις από τους πρώην τραγουδιστές Fergie Frederiksen και Joseph Williams, αλλά και μια προσωρινή αντικατάσταση του Mike Porcaro από τον καταξιωμένο μπασίστα LeeSklar, λόγω ασθένειας.

Μέσω της Eagle Records κυκλοφορεί το διπλό “Falling In Between Live”, το τέταρτο live album του συγκροτήματος, μαζί με ένα live DVD που βιντεοσκοπήθηκε στο Παρίσι τον Μάρτιο του 2007.

Toto-band

Λίγους μήνες μετά το τέλος της περιοδείας, και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου του 2008, ο Steve Lukather επιβεβαίωσε τις φήμες για διάλυση των Toto, δηλώνοντας τα εξής στην επίσημη ιστοσελίδα του: “Είναι όντως γεγονός ότι έχω φύγει από τους Toto. Δεν υπάρχουν πια Toto. Όταν ο Dave αποχώρησε, ήταν πραγματικά δύσκολο για ‘μένα εφόσον είχαμε ξεκινήσει την μπάντα μαζί. Όταν ο Mike αρρώστησε και έπρεπε να φύγει, αυτό ήταν και το τέλος. Εάν δεν υπάρχει Paich ή τουλάχιστον ένας Porcaro πώς να υπάρχουν οι TotoHold TheLine” με καθαρό το πρόσωπο πια”.

Toto-band

Τον Οκτώβριο του 2009 τα ιδρυτικά μέλη των Toto εισήχθησαν στο Musicians Hall of Fame.

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι Lukather, Paich, Hungateκαι StevePorcaro, ενώ τα βραβεία των Mike και Jeff Porcaro παρέλαβαν -εκ μέρους τους- μέλη της οικογένειάς τους.

Toto-band

Τον Φεβρουάριο του 2010, γίνεται γνωστό ότι ο Mike Porcaro πάσχει από ALS (ετερόπλευρη αμυοτροφική σκλήρωση). Προκειμένου να τιμήσουν τον φίλο τους και συνεργάτη, οι Toto επανενώνονται για μια μικρή ευρωπαϊκή περιοδεία, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετέχουν οι David TOTO-coverPaich, Steve Lukather, StevePorcaro, Simon Phillips και JosephWilliams, με special guest τον NathanEast. Το show στην Κοπεγχάγη της Δανίας στις 20 Ιουλίου του 2010 βιντεοσκοπήθηκε για ένα live DVD.

Άλλο ένα καλοκαιρινό tour έχει ήδη προγραμματιστεί για το 2011. Η μπάντα μάλιστα σχεδιάζει να βιντεοσκοπήσει την ευρωπαϊκή περιοδεία της το καλοκαίρι προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα DVD κάποια στιγμή αργότερα.

Με συνολικά 19 άλμπουμ και 44 singles, οι Toto

TOTO-cover

έχουν πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια δίσκους, πραγματοποιώντας πάνω από 10 sold-out παγκόσμιες περιοδείες. Με τα διαχρονικά τους κομμάτια, αλλά και το ιδιαίτερο μουσικό στυλ τους που συνδυάζει στοιχεία από pop, rock, soul, funk, R&B και jazz, έχουν καταφέρει να μαγέψουν εκατομμύρια μουσικόφιλους ανά την υφήλιο. Σίγουρα το βιογραφικό της σπουδαίας αυτής μπάντας δεν μπορεί να συνοψιστεί σε λίγες σελίδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι 35 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, οι Toto συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στην μουσική και το ταξίδι προβλέπεται μακρύ…


1230