DREAM THEATER, FATES WARNING (02/08/2011) Terra Vibe

Για όσους έμειναν Αθήνα μέχρι και τις αρχές Αυγούστου, μια έξοδος που περιελάμβανε την παρέα του LaBrie και του Petrucci κάτω από έναν ευτυχώς δροσερό ουρανό φαινόταν μια πολύ καλή επιλογή. Πάνε κάποια χρόνια από τη τελευταία φορά που το prog θηρίο που ακούει στο όνομα Dream Theater πέρασε ξανά από τη χώρα μας.

Με την ανακοίνωση της επιστροφής τους άνοιξαν πολλά θέματα: “Θα δούμε τους Theater χωρίς τον PortnoyPortnoy έφτιαξε τους Theater, τους ανέδειξε και μαζί τον ίδιο του τον εαυτό και είδαμε που και σε τι επιλογή κατέληξε. “Θα ακούσουμε τίποτα απ’ τον νέο δίσκο;” Ακούσαμε ένα κομμάτι. Λίγο ήταν; Και με τα υπόλοιπα albums έτσι έγινε. Άλλωστε το On the Backs of Angels έχει αφήσει πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. “Δεν είναι όπως κάποτε”. Αυτό έλειπε. Θα έγραφαν επί 20 χρόνια το “Learning to Live”

02.fates-warning

Για τον περισσότερο κόσμο η Μαλακάσα έδειχνε ήδη ελκυστική. Και ακολούθησε η ανακοίνωση των Fates Warning ως special guests. Ok, φύγαμε. Σε μια ομολογουμένως καλά προγραμματισμένη prog νύχτα δεν έλειψαν τα παράπονα γι’ αυτούς τους special guests. Έμεινα έκπληκτος φτάνοντας στον χώρο (όπου ήδη έπαιζαν οι FW) όταν παρατήρησα κόσμο να παίζει pro evolution soccer σε περίπτερο πολυκαταστήματος, άλλους να κοιμούνται και άλλους να γκρινιάζουν απροκάλυπτα. Αυτή ήταν μια μερίδα οπαδών για την οποία δεν γνώριζα τίποτα.

fates-warning

Οι περισσότεροι πάντως απόλαυσαν ένα κλασσικό κι αγαπημένο setlist από τους Fates Warning με τις πρώτες σειρές να έχουν τον ίδιο ενθουσιασμό μ’ αυτόν για τους headliners. Ο ήχος τους ήταν πάρα πολύ καλός όπως και η διάθεση πάνω στη σκηνή από σχεδόν όλα τα μέλη. Και λέω σχεδόν γιατί δεν μπορώ να αποκρύψω πως μια ψιλοαμηχανία υπήρχε εκεί πάνω. Ίσως η αδιαφορία μερικών προαναφερθέντων έκανε το θαύμα της.  Γύρω στις 21:00 ήρθε και το φινάλε με το “Eye To Eye”.

Fates Warning setlist:
Disconnected Part 1
One
Life in Still Water
another Perfect Day
a Pleasant Shade of Grey Part III
a Pleasant Shade of Grey Part IV
the Eleventh Hour
Point of View
Still Remains
Through Different Eyes
Monument
Eye to Eye

Επιτέλους, έφτασα στο σημείο να γράψω αυτό που περίμενα απ’ τη στιγμή του τέλους του live κι όλας: Ο Mike Mangini τα ισοπέδωσε όλα. Εκτός απ’ το να πείσει και τον κάθε παρευρισκόμενο δύσπιστο εκτέλεσε όλα τα κομμάτια των Αμερικανών άψογα. Το drum solo ήταν από μέρους του το κερασάκι στη τούρτα.

dream-theater

Στη νύχτα που αγκάλιασε το terra vibe η μουσική των Dream Theater πέταγε αψεγάδιαστη, έτσι όλη ευχαριστήθηκαν την εξαιρετικά καλή φόρμα στην οποία ήταν η φωνή του frontman James LaBrie. Ο τελευταίος φαίνεται πως είχε ξεχάσει το πώς το Ελληνικό κοινό αγκαλιάζει τη μπάντα εκφράζοντας την επιθυμία του να επιστρέψουν σύντομα. Μεταξύ σοβαρού κι αστείου ζήτησε από όλους να υποστηρίξουν τη κυκλοφορία της μπάντας που έπεται τον Σεπτέμβρη μόνο που άργησε… οι περισσότεροι είχαν πειστεί ήδη.

dream-theater

Αν και η απουσία του Mike Portnoy θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μακροχρόνιο σοκ στις τάξεις του συγκροτήματος, απλά δεν το έκανε. Δεμένοι μεταξύ τους, ακόμα και με τον Mangini, με πολύ ευχάριστο τρόπο μάλιστα, έδωσαν μια από τις καλύτερες Αθηναϊκές συναυλίες τους. Ως προς αυτό πολλοί αναφώνησαν πως ήταν η καλύτερη αλλά ας αφήσουμε και μερικά ανοιχτά παραθυράκια.

dream-theater

Το setlist περιελάμβανε δύο κομμάτια από το “Images And Words” κι ένα από όλα τα υπόλοιπα albums. Εκεί, στο live φάνηκε πως τα album Octavarium, Systematic Chaosκαι “Black Clouds And Silver Linings” πραγματικά μετράνε κατά βάθος για το κοινό παρά τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς.

dream-theater

Όπως φαίνεται και στη λίστα παρακάτω οι Dream Theater δεν απογοήτευσαν απολύτως κανέναν στη νεότερη Ελληνική παρουσία τους αφού φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο να τιμήσουν τη κάθε τους εποχή (με την πλήρη απουσία κομματιών γραμμένων από τον Portnoy) με τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις. Επίσης συγχαρητήρια και στον gadgetάκια Rudess και το μελωδικότατο iPad του.

Dream Theater setlist:
Under a Glass Moon
These Walls
Forsaken
Endless Sacrifice
Mike Mangini Solo
Ytse Jam
Peruvian Skies
The Great Debate
On The Backs Of Angels
Caught In A Web
Through My Words
Fatal Tragedy
The Count Of Tuscany
encore:
Learning To Live

Παναγιώτης Πετρόπουλος

483