81db

Οι 81db είναι από εκείνα τα σχήματα που από την πρώτη κιόλας νότα σου δίνουν να καταλάβεις πως είναι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα και ότι θα προσπαθήσουν και θα κοπιάσουν για να τα καταφέρουν. Ο mastermind του σχήματος είναι ο Κώστας Λαδόπουλος, άλλος ένα έλληνας μουσικός που πήγε στο εξωτερικό και βρήκε την (μουσική) υγειά του και στην επικοινωνία που είχαμε, σχολιάσαμε διάφορα (κάποια on και κάποια off the record) και το μόνο σίγουρο είναι πως έχει πολλά να πει (έλληνας γαρ).

Κώστα, μιας και δεν έχουμε ξαναμιλήσει, δώσε ένα σύντομο βιογραφικό των 81db!
Η μπάντα δημιουργήθηκε στη Φλωρεντία το 2006 και ύστερα από διάφορες αλλαγές στο σχήμα, φτάσαμε στα μέλη που απαρτίζουν το συγκρότημα σήμερα. Το 2007 βγάλαμε ένα demo, χάρη στο οποίο καταφέραμε και υπογράψαμε σε μια ιταλική εταιρεία για να κυκλοφορήσουμε το ντεμπούτο μας! Στη συνέχεια κάναμε πολλά live στην Ιταλία, ενώ πήγαμε και για ένα mini tour στην Αγγλία. Φυσικά, λόγω εμού, έχουμε έρθει και στην Ελλάδα! Στην πορεία ανοίξαμε για τους Deep Purple στο Τορίνο, κάτι που μας ωφέλησε πολύ! Ύστερα πήγαμε Αμερική όπου ηχογραφήσαμε με παραγωγό τη Sylvia Massy (σ.σ. System of a Down, Tool etc) το “Impressions” το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό! Αλήθεια, πως σου φάνηκε;

Θεωρώ πως το album είναι ότι πιο κοντινό έχω ακούσει στη νοοτροπία, και όχι στον ήχο, των System of a Down…
Μου δίνεις καλή πάσα τώρα Στέφανε, γιατί πολύς κόσμος μας παρομοιάζει με στους SOAD, χωρίς όμως να κάνει το διαχωρισμό που μόλις έκανες. Δεν είναι ότι έχουμε παρεμφερή μουσική ή κάτι τέτοιο! Το στυλ “συγχέω ethnic με rock” είναι αυτό που έχουμε κοινό… Η νοοτροπία όπως είπες! Εμείς χρησιμοποιούμε άλλου είδους όργανα… Βέβαια, κολλήματα πάντα θα υπάρχουν…

Μην πτοείσαι! Και οι System of a Down όταν είχαν πρωτοέρθει Ελλάδα, για παράδειγμα, έφαγαν μπουκάλια από το κοινό και τώρα παρακαλάει να τους δει live!
(γέλια) Ναι, το θυμάμαι, ήμουν μέσα!

Αλήθεια, το όνομα της μπάντας, από πού είναι εμπνευσμένο;
Κοίτα, το “db” είναι από το “decibel”. Σε κάποια μέρη, πάνω από 80 decibel, θεωρείται θόρυβος, οπότε εμείς το πήγαμε ένα βήμα παραπάνω (γέλια). Η ιδέα μου ήρθε όταν είδα μια ταμπέλα σε ένα studio που δούλευα που έγραφε στην ουσία το όριο των decibel.

81db

Πάμε τώρα λίγο στο “Impressions”. Τι κριτικές έχει λάβει μέχρι στιγμής;
Είναι πάρα πολύ καλές! Βέβαια, τα σχόλια σε ότι αφορά τη μουσική ποικίλουν! Ένα γερμανικό zine το χαρακτήρισε ως “progressive για skaters”, δηλαδή κάτι που συνδυάζει το prog με το alternative. Dream Theater meets Faith No More για παράδειγμα! Από την άλλη, υπάρχουν και μερικοί που ενοχλούνται από το γεγονός ότι δεν παίζουμε κλασσικό heavy, ή ότι δεν είμαστε true metallers… Εμάς μας νοιάζει να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, οπότε μου είναι αδιάφορες οι ταμπέλες και οι χαρακτηρισμοί!

Εσύ είσαι ο βασικός συνθέτης;
Ναι, εγώ είμαι… Απλώς τους στίχους τους γράφω μαζί με τον William (σ.σ. Costello, φωνητικά), ενώ η τελική μορφή του κάθε κομματιού βγαίνει στο studio με όλα τα μέλη.

Ποιες είναι οι επιρροές σου γενικά;
Μου αρέσει πάρα πολύ η τρέλα και τα παιχνίδια του μυαλού. Η θεματολογία των τραγουδιών έχει να κάνει κυρίως με νοητικές καταστάσεις και παραισθήσεις. Μην πάει ο νους σου σε ναρκωτικά ή κάτι τέτοιο! Απλώς το ψάχνω αρκετά σε ψυχολογικό κυρίως επίπεδο. Στο “Wasting My Time”, για παράδειγμα, αυτό που θέλω να πω είναι πως ένας άνθρωπος χάνει το χρόνο του όταν αντί να διορθώσει τα προβλήματά του, αναλώνεται σκεπτόμενος το πώς έφτασε στο σημείο να τα έχει. Καλύτερα να αντιμετωπίζεις τα θέματά σου και να προσπαθείς να ζεις, παρά να βρίσκεσαι μέσα στη μιζέρια!

Από μουσικής άποψης, από πού έχεις επηρεαστεί;
Έχω μεγαλώσει με heavy metal και η πρώτη μπάντα που αγάπησα είναι οι AC/DC, ενώ εννοείται πως ασχολήθηκα με πληθώρα σχημάτων. Ο ήχος όμως των 81db θα έλεγα πως είναι περισσότερο επηρεασμένος από μπάντες όπως Faith No More, System of a Down, Tool, Dream Theater, ενώ προσωπικά μου αρέσουν πολύ οι Spastic Ink και οι Watchtower, κάτι που δύσκολα φαίνεται όμως στις συνθέσεις μου! Γενικά είμαι fan του progressive και του alternative των 90s! Ε, και φυσικά δε γίνεται να μην αναφερθώ στους Black Sabbath και στους Metallica… Δεν πιστεύω πως υπάρχει συγκρότημα που να μην έχει στοιχεία από αυτές τις δύο μπάντες (γέλια)!

81db

Εξαιρετική δουλειά έκανε και η Sylvia Massy… προς προέκυψε να δουλέψετε μαζί;
Μετά το live με τους Deep Purple, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει την πρώτη μας δουλειά, εγώ απλώς της έστειλα ένα mail, χωρίς να περιμένω βέβαια κάτι το ιδιαίτερο. Για την ακρίβεια ζητούσα τη γνώμη της, σαν πιο έμπειρη! Μετά λοιπόν από οκτώ μήνες ήρθε η απάντηση, η οποία έλεγε πως ήθελε να συνεργαστούμε για το επόμενο album. Ήταν κάτι αναπάντεχο και μεγάλη μας τιμή να μας προτείνει κάτι τέτοιο. Κανονίσαμε λοιπόν και πήγαμε στο studio της στην Καλιφόρνια για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες.

Αν και είναι πολύ νωρίς, θα ξανασυνεργαστείτε;
Εννοείται πως θα το ήθελα! Δεν ξέρω τι μπορεί να προκύψει στο μέλλον, αλλά ευχαρίστως θα συνεργαζόμουν με τη Sylvia και για το τρίο μας album. Άλλωστε τα βρήκαμε μια χαρά και μείναμε ευχαριστημένοι!

Εσύ πλέον μένεις μόνιμα Ιταλία;
Είμαι εδώ από το 2004 και σκοπεύω να μείνω ακόμα για καιρό… Ίσως επιστρέψω σε κάποια φάση στο μέλλον, γιατί την αγαπώ την Ελλάδα, αλλά όχι άμεσα, μιας και πλέον γίνεται χαμός εκεί (γέλια)!

Θεωρείς πως εάν είχες φτιάξει τους 81db στην Ελλάδα, θα είχες την ανταπόκριση που έχεις τώρα; Θα είχες συνεργαστεί με τη Sylvia, για παράδειγμα;
Υποθετικά μιλώντας, παρόλο που μουσικά βελτιώνονται τα πράγματα, πιστεύω πως δε θα άνοιγαν κάποιες πόρτες και δε θα μας δίνονταν οι ίδιες ευκαιρίες. Όχι πως στην Ιταλία είναι σαν την Αγγλία, την Αμερική ή τη Γερμανία, που είναι αιώνες μπροστά σε ότι αφορά την εξαγωγή metal μουσικής! Απλώς, είναι σε καλύτερο στάδιο από ότι η Ελλάδα, μιας και εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια μιζέρια μεταξύ των ελληνικών συγκροτημάτων, με αποτέλεσμα να τρώγονται μεταξύ τους. Ξέρω πως ακούγεται άσχημο, αλλά τα έχω ζήσει όλα αυτά! Εκεί δε νομίζω πως θα είχαμε τη Sylvia Massy… Το πιθανότερο να ήμασταν ένα ακόμη σχήμα της γειτονιάς!

81db

Άρα, στο δίλλημα που έχουν μερικοί για το εάν πρέπει να κάτσουν ή όχι στην Ελλάδα, προτείνεις το δεύτερο δρόμο, έτσι;
Βέβαια! Άλλωστε, πιθανότερο είναι να κάνεις καριέρα στο εξωτερικό και μετά να γυρίσεις Ελλάδα, παρά το αντίστροφο! Πάρε για παράδειγμα τους Rotting Christ, τους Septic Flesh και τους Firewind! Μόλις τα πήγαν καλά έξω, αποθεώθηκαν μετά στην Ελλάδα, κάτι το οποίο δε θα γινόταν υπό άλλες συνθήκες. Γενικά, καλό είναι ο καθένας να κυνηγάει τα όνειρά του με κάθε τρόπο και στη βόρεια Ευρώπη, ας πούμε, είναι ιδανικά για κάποιον που θέλει να παράγει μουσική και να ζήσει από αυτήν!

Θέλεις να προσθέσεις κάτι για το τέλος;
Βασικά θα ήθελα να πω πως το μπουζούκι, το οποίο το χρησιμοποιούμε και στους 81db, είναι πολύ παρεξηγημένο όργανο! Δεν είναι ανάγκη να παίζει κάποιος αυτά τα σύγχρονα λαϊκά εκτρώματα, για να μάθει! Σαν όργανο έχει τρομερές δυνατότητες και το ότι το έχουμε συνδυάσει με τα σκυλάδικα με τρελαίνει! Άσε που ταιριάζει πολύ με τη rock μουσική! Ο Χιώτης, για παράδειγμα, βιρτουόζος του rock ήταν και πρέπει κάποτε να καταλάβουμε το ότι το μπουζούκι δεν είναι μονοπώλιο των τραγουδιστών επιπέδου “πίστας”, αλλά ένα πραγματικά όμορφο όργανο!


252

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.