ODEUM DEUS: “Fist Fight”

Debut album και γι’ αυτή τη σουηδική μπάντα, με έναν χώρο δράσης, αρκετά ασυνήθιστο.

Οι επιρροές των Odeum Deus είναι πλήρως ακαθόριστες (αν υπάρχουν τέτοιες) και το αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στο “Fist Fight” παρουσιάζει ισχυρή προσωπικότητα. Η ταυτότητα της μπάντας προσδιορίζεται σε έναν πλήρως αντισυμβατικό death metal χώρο, ένα χωνευτήρι στο οποίο θα συναντήσεις ισχυρή την πτυχή του doom, τη δυσαρμονία του post black / hardcore, κάποιες αναλογικής φύσεως ψευδο-industrial απόπειρες (κυρίως στα intros) και μια πολύ iδιαίτερη μελωδικότητα που λειτουργώντας αντιθετικά, “γεμίζει” σε διάσπαρτες στιγμές τις συνθέσεις.

Εκτελεστικά οι Σουηδοί είναι επαρκέστατοι. Ultra τεχνική κιθαριστική δουλειά στην οποία συμπλέκεται η doom / sludge πτυχή με αμβλυμένες ηχητικά post λαμαρινιές, πριμαριστό μπάσο με πυκνές μπασογραμμές, μετρονομικό drumming και το λαρύγγι του Joel να ξερνάει οργή σε ξεσκισμένο growling μοτίβο. Πολύ δύναμη, κυρίαρχο στοιχείο της μουσικής των Odeum Deus.

Μου άρεσαν τα πολύ καλά “Black Coffee” (με αμυδρή dance floor αισθητική και καλή hardcore γέφυρα σε ένα μάλλον στακάτο heavy κομμάτι headbang-ικής φύσεως), “Rotten” (Sepultura-ική χροιά με ίσως το πιο μελωδικό “ορθολογικό” ρεφρέν στο album), το εξαιρετικό thrash / death speed-άκι “Different Shades of Green”, τα “Walk of Death” και “Cyclops” (που έχουν κάτι από Coroner και Voivod μέσα τους) ενώ extra credits θεωρώ το (πρωτόγνωρο, για τα δεδομένα του style) γεγονός της μικρής διάρκειας – μέσος όρος γύρω στα τρία λεπτά – των συνθέσεων όπως και την καθαρότητα του ήχου.

Αξιοπρεπές album σε ένα δύσκολο μονοπάτι. Ακραία μουσική ψυχοπαλευτικών διαθέσεων, ένα σύνολο τακτής, οργισμένης ενέργειας. Death metal, πολύ ιδιαίτερο που απευθύνεται και σε πολύ ιδιαίτερα αυτιά. Οι φίλοι του είδους βρήκαν έναν καλό υποκατάστατο για να τιθασεύσουν τα ένστικτά τους. Ειδικά τώρα που χειμωνιάζει, κερδίζει κι άλλον πόντο.

https://www.facebook.com/OdeumDeus/

https://heavymetalonthisday.com/Get-to-know-Odeum-Deus/

https://open.spotify.com/artist/03cgNbQFdU0GYC6cOlnr1X

459

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.