MOB RULES: “Beast Reborn”

Ένα από τα πιο καλά μυστικά της Ευρωπαϊκής Power Metal σκηνής είναι οι Γερμανοί Mob Rules, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν την αναγνωρισιμότητα των Edguy ή των Sabaton, αλλά από το 1995 έχουν κυκλοφορήσει μόνο καλούς δίσκους, με το ένατο album τους, το “Beast Reborn” να συνεχίζει το θετικό σερί τους.

Μετά τις καλές κριτικές που είχαν πάρει για το “Tales from Beyond”, οι Γερμανοί είχαν δύσκολη δουλειά, καθώς οι προσδοκίες για τον νέο δίσκο είχαν ανέβει. Το “Beast Reborn” είναι χαλαρά καλύτερό του, καθώς το επίπεδο των συνθέσεων είναι ανώτερο από του προκατόχου του.  Μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με τη προηγούμενη κυκλοφορία είναι η προσθήκη του κιθαρίστα Sönke Janssen, του οποίου το περίτεχνο παίξιμο προσθέτει στον ήχο της μπάντας. Επίσης, έχει απίστευτη χημεία με τον βασικό κιθαρίστα Sven Lüdke, με τον Sven να έχει υπάρξει δάσκαλός του στην κιθάρα, και να είναι αυτός που τον έφερε στους Mob Rules. Το υπόλοιπο line-up, συμπληρώνουν οι Markus Brinkmann στο μπάσο, Nikolas Fritz στα drums, Jan Christian Halfbrodt στα Keyboards, που είναι υπεύθυνος και για το artwork και φυσικά ο πολύ καλός τραγουδιστής και ιδρυτής των Mob Rules, Klaus Dirks.

Το “Beast Reborn”, ξεκινά με το ομώνυμο τραγούδι, που στην ουσία είναι ένα ορχηστρικό intro, που δίνει τη σκυτάλη στο “Ghost of a chance”. Το “Ghost of a chance” είναι ένα κλασσικό up-tempo power metal τραγούδι, με φοβερές μελωδίες, πιασάρικο ρεφραίν και ωραίο solo. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα ολόκληρου του δίσκου και δεν επιλέχθηκε τυχαία σαν πρώτο single. To τραγούδι μιλάει για τα συναισθήματα που έχεις όταν κάνεις μια καινούρια αρχή και δεν ξέρεις τι πρόκειται να σου φέρει το μέλλον. Επόμενο, το “Shores ahead”, στα χνάρια του “Ghost of a chance”, με τη διαφορά οτι στη μέση του τραγουδιού υπάρχει ένα ήρεμο και ατμοσφαιρικό σημείο που κάνει ωραία αντίθεση με το υπόλοιπο κομμάτι. Τέταρτο κομμάτι το “Sinister Light”, βασισμένο σε ένα φοβερό riff που δίνει τον ρυθμό, και το θέμα να είναι παρμένο από το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Arthur Conan Doyle, “Το Σκυλί των Μπάσκερβιλ”. Ακολουθεί το “Traveller in time”, ένα από τα καλύτερα του δίσκου, με ένα τρομερά κολλητικό ρεφραίν και καπάκι το “Children’s Crusade”, που είναι ένας power metal δυναμίτης.

Το  “War Of Currents” ξεκινά με μια μακριά, ήρεμη, μελωδική εισαγωγή, που θυμίζει Maiden εποχής “Brave New World”και μετά εξελίσσεται σε ένα επικό κομμάτι με χορωδιακά μέρη και τον Klaus Dirks, ερμηνευτικά σε μεγάλα κέφια. Έχει θέμα, τη διαμάχη μεταξύ Edison και Tesla, για το ποιος από τους δύο θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια το 1880. Το πιο ιδιαίτερο τραγούδι του δίσκου, με σκοτεινή διάθεση, είναι το “Revenant Of The Sea”, με την ακουστική εισαγωγή να διακόπτεται από βαριά riffs και αυτό να επαναλαμβάνεται μέχρι το τέλος. Το “The Explorer” είναι έξοχο, με ωραίες μελωδίες, και το ίδιο ισχύει και για το “Way Back Home”, με τα πλήκτρα να κάνουν τη διαφορά. Τέλος, ο δίσκος κλείνει με τη μπαλάντα “My Sobriety Mind (For Those Who Left)”, που πραγματεύεται το δύσκολο θέμα της απώλειας, με τον Klaus να συνοδεύεται από γυναικεία φωνητικά και πιάνο.

Όποιος δεν έχει ακούσει Mob Rules, είναι ευκαιρία να το κάνει με το “Beast Reborn”, που είναι μια σπουδαία εισαγωγή στη μουσική των Γερμανών και σίγουρα μια κυκλοφορία που συνιστώ ανεπιφύλακτα.

686
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.